kalot22 Napisano 29 Lipiec 2008 Autor Napisano 29 Lipiec 2008 Zwracam się z prośbą o podpowiedzenie mi jak używa się tego wynalazku.http://en.wikipedia.org/wiki/Flameless_ration_heaterProszę o szybką odpowiedzz góry dziękuję i pozdrawiamkalot
feld Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 Byłem na amerykanskich racjach żywnościowych na pewnych parokrotnych ćwiczeniach w ramach naszej integracji i wielokrotnie je wcinałem.Fu obrzydlistwo.Sama chemia.a odgrzewa je sie na zestawie ,który jest w woreczku.Jako paliwo jak sie niemyle słuzył karbid.Pozdro
076 Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Wyrób USA, czyli cała instrukcja nadrukowana na opakowaniu. :) Z pamięci zalewasz wodą zielony woreczek (z płytką w środku) do poziomu zaznaczonego na opakowaniu pozwalasz plytce nasączyć się wodą. Wkładasz do środka podgrzewacza danie główne, zawijasz wlot woreczka. Pakujesz całość do kartonu, układzasz zgodnie z rysunkiem i czekasz…………….Zgodzę się z przedmówcami najczęściej dania główne z MRE nie są specjalnie smaczne, ale za to dodatki słodycze Itp. czy też jakieś napoje czy liofizaty kompotów są smaczniejsze od polskich (albo nie ma ich odpowiedników w polskich). Ponadto zawsze rozwalała mnie pokrywka na konserwę 200g; cóż taką ilość ciężko przejeść na raz. ps. Oj chetnię bym przekosił małpkę" to był a całkiem niezła pucha...
M164U Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Tak jak kolega 076 napisał. Otwierasz opakowanie chemicznego podgrzewacza, wkładasz do niego paczkę głównego dania MRĘ, i do środka nalewasz wody z manierki. Aby woda się nie wylała opierasz pod kątem o but, cegłę, albo cokolwiek. Czekasz parę minut i robi się to nawet nieźle gorące (do 40 Celsjusza). W sytuacji bojowej czy na poligonie rzadko używany, bo w sumie zajmuje miejsce w plecaku czy w kieszeni, ale jak jest zima, to nawet miło coś podgrzanego zjeśc. W cieplych klimatach swoje MRE zawsze jadłem na zimno, ale za to zawsze z maksymalną ilością pikantego sosu Tabasco:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.