Skocz do zawartości
  • 0

Indetyfikacja bagnetu

michu1978

Pytanie

Napisano
witam własnie zakupiłem bagnet ponoc pochodzi I wś. niestety zdjec nie zrobilem ale spróbuje go opisac i jego znaki szczególne.wyglądem przypomina parwiehttp://www.allegro.pl/item402589969__bardzo_ladny_bagnet_niemiecki_z_pochwa_.html ten wzór tego co wkleiłemz allegro. okładziny na rączce są drewniane dość w dobrym stanie. na ostrzu na tej czesci płaskiej od samej góry jest napis ERFURT a nad napisem jest symbol jakby korony królewskiej jest dość słabo widoczny ale jeszcze widoczny.
natomiast na czesci wąskiej tej górnej ale patrząc od rączki sa wybite nastepujace symbole pierwszy jest przypominajacy jakby to była cyfra 8 ale jest tak wybite ze nawet przypomina 3 lub jakis inny zblizony symbol, nad tym symbolem jest wybita cyfra 15 nastepnie litera W a nad tą litera tak jakby symbol znów korony. czytelne z tych symboli to są cyfra 15 i litera W oraz nazwa ERFURT a reszta to moje przypuszenia przypominające wyglądem.
prosze o jakies wskazówki z jakiego okresu ten bagnet pochodzi jak tylko mi sie uda zrobic zdjecia to je wrzuce.
ogólnyjego stan okreslam jako, ostrze ma slady po korozji i delikatnych wrzerach ale widac ze był czyszczony jakas metoda, okładziny na racze wg mnie to jakby były juz wymieniane ale to moje postrzrzenie
taze prosze o jakies odopowiedzi i ile moze równiez byc wart

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
emilwkpg

Czeskie byly tak ostrzone od gory, ale to zadna rewelacja.
Znajdz mi pochewe skorzana do Berdana II to Ci dam jednego z nich :)

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
na tych zdjeciach co zamiescliscie to mój ma troszke inny wygląd, wasze bardziej an koncu mają szersze ostzre natomiast mój ma regularne ostrze i jest wygladem podobny do tego co przedstawiłem an zdjeciu z allegro
wasze jesze na koncu rękojeści przy ostrzu mają zakonczenie w kaształcie jakby literyu mój natomiast etgo niema
czyli były rózne wzory tych bagnetów w tym okresie co mój
Napisano
witam własnie zakupiłem bagnet ponoc pochodzi I wś. niestety zdjec nie zrobilem ale spróbuje go opisac i jego znaki szczególne.wyglądem przypomina parwiehttp://www.allegro.pl/item402589969__bardzo_ladny_bagnet_niemiecki_z_pochwa_.html ten wzór tego co wkleiłemz allegro. okładziny na rączce są drewniane dość w dobrym stanie. na ostrzu na tej czesci płaskiej od samej góry jest napis ERFURT a nad napisem jest symbol jakby korony królewskiej jest dość słabo widoczny ale jeszcze widoczny.
natomiast na czesci wąskiej tej górnej ale patrząc od rączki sa wybite nastepujace symbole pierwszy jest przypominajacy jakby to była cyfra 8 ale jest tak wybite ze nawet przypomina 3 lub jakis inny zblizony symbol, nad tym symbolem jest wybita cyfra 15 nastepnie litera W a nad tą litera tak jakby symbol znów korony. czytelne z tych symboli to są cyfra 15 i litera W oraz nazwa ERFURT a reszta to moje przypuszenia przypominające wyglądem.
prosze o jakies wskazówki z jakiego okresu ten bagnet pochodzi jak tylko mi sie uda zrobic zdjecia to je wrzuce.
ogólnyjego stan okreslam jako, ostrze ma slady po korozji i delikatnych wrzerach ale widac ze był czyszczony jakas metoda, okładziny na racze wg mnie to jakby były juz wymieniane ale to moje postrzrzenie
taze prosze o jakies odopowiedzi i ile moze równiez byc wart
Napisano
twoj bagnet to poprostu lisc lub tez zwany lisciak,mam 2 takie nie chwalacsie:p :)
http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum18/lisc.jpg
Napisano
heh na wymiane to ja mam tylko jakis dziwny bagnet moze czeski.aidomo z krorej strony zawsze jest ostre nie?? nom to u mnie on jest naostrzony po drugiej stronie tam gdzie grzbiet normalnie idzie. tak jakos na odwrot jest zrobiony. jest dosc chudy ale napenwo nie byl przerabiany bo ma resztke nieczytelnej daty.
Napisano
to ja wiem ze moge sobie sprawdzic na allegro ale mi tak srednio ile mozna go wycenic
i czy wogólne taka firma czy model isy\\tniał czy czy moze to byc jakis orginał anie kopia
i czy ktos mial do czynienia moze takim bagnetem
Napisano
michu1978

Erfurt to byla jedna z najwiekszych zbrojowni przed 1918r
Twoj bagnet to M. 1884/98 z 1915 roku.

Jesli jest bez pochwy to moze byc wart 50zl a i 150zl zalezy od stanu zachowania

Nie ma czasami liter i cyfr na jelcu?

Albo nacietej pily na glowni ?

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
Musza mi napisac najlepiej na maila ile sa sklonni zaoferowac, moze tez byc wymiana za bagnety Radzieckie i Rosyjskie a takze pochwy do nich, zdjecia - oczywiscie zolnierzy z bagnetami. Jak ktos bedzie konkretny na pewno sie dogadamy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie