Skocz do zawartości

Xp Goldmaxx?

kigen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Jestem na etapie wymiany wykrywacza i zastanawiam się nad zakupem sprzętu na kolorowy drobiazg w zaśmieconym terenie.

Xp Goldmaxx - Czy mój wybór jest słuszny?

Ostatnio chodziłem z Tesoro Eldorado (dobry sprzęcik) - zastanawiałem się nad Tesoro Tejon i Troj Shadowx5.

Proszę o opinie. Cena do 600 funtów.

Pozdrawiam!
Napisano
Witam.

XP Goldmaxx to super sprzęt na drobnicę. Jest super czuły i szybki, czyli dobrze sobie radzi z maskowaniem celu, co pozwala na bardzo dobre rezultaty w zaśmieconym terenie. Jeden z najlepszych na rynku na drobne złoto. Jednak osobiście radziłbym Ci przyjrzeć się czemuś co oprócz szybkości i czułości posiada też dodatkowe możliwości identyfikacji. Wśród śmieci bardzo się przydaje wyświetlacz i identyfikacja tonowa, jeśli są naprawdę dobrze pomyślane.
Mam głównie na myśli Fishera F75, który po opanowaniu faktycznie może zadziwić w zaśmieconym terenie, zwłaszcza uzbrojony w snajperkę. Troy X5 nie jest już produkowany, więc tu bardziej wybrałbym XP lub właśnie Tejona. W necie jest bardzo rzeczowy test brata Goldmaxxa - Gmaxa", napisany przez Mranda. Polecam, bo da Ci wyobrażenie o potencjale tych wykrywaczy.

Pozdrawiam

VW
P.S. Szukasz może obecnie w UK?
Napisano
Dzięki za pierwszy post! Może jakieś namiary na ten test Gmaxx-a.

Tak, obecnie mieszkam w Anglii i tu będę kupował sprzęt.
Napisano
XP GoldMAXX Power II, bo taki jest produkowany od około 1,5 roku, ma zupełnie inną koncepcję dyskryminacji niż tradycyjne wykrywacze. Jest to właściwie dyskryminacja ferromagnetyków. Dosyć trudno się przestawić. Zasięgi tych trzech wykrywaczy są zbliżone z lekką przewagą Tejona (oryginalnego, popielatego USA). Wybrałbym Tejona (nie brytyjskiego) lub Troy Shadow X5, bo są skuteczniejsze w terenie od XP GoldMAXXa II.
Napisano
Czy GoldMaxx i G.Maxx to nie są czasami zupełnie inne czestotliwości ??? Jeśli tak to chyba porównanie jest nietrafione.
:)
Napisano
Nowy XP Gold MAXX Power II ma 2 częstotliwość ok 17,5 kHz a GMAXX II ok. 4,5 kHz są to więc 2 różne wykrywacze, mimo że mają prawie wszystkie cechy wspólne. Różnią się także od wykrywacza opisywanego przez Mranda. XP na rynek brytyjski też czymś się różni od tych z kontynentu.
Napisano
Oj trzeba troszkę lepiej odrabiać zadania domowe;)
Po pierwsze nie ma takiego zwierzęcia jak Gold MAXX Power II":) Jest po prostu Gold Maxx Power, który jest nowszą wersją Goldmaxxa.. Rozumiem, że II" wzięła się z pomieszania z Gmaxxem II, który oczywiście działa na innej częstotliwosci, ale test Mranda dotyczący Gmaxxa daje po prostu wyobrażenie o jakości maszyn tej firmy. Wykonanie jest naprawdę pierwszorzędne, zwłaszcza nowszych egzemplarzy.
Po drugie, Goldmaxx Power sprzedawany na rynku brytyjskim nie różni się absolutnie niczym od tych na kontynencie. (Taka różnica była tylko w pierwszym modelu, gdzie wzmacniano eliminację koksu).
Po trzecie, co do tego co jest bardziej skuteczne nie bedę się wypowiadał bo kigen jest w UK więc łatwo może pogadać z autentycznymi poszukiwaczami w terenie (niedługo będzie porządny zlot), choćby z GarymUK, który stawia ten sprzęt w zupełnie osobnej lidze na zaśmieconym terenie podczas poszukiwań rzymków, monet celtyckich etc. Dodam tylko, że Tesoro Tejon ma ten sam filtr, który był stosowany w pierwszym modelu Goldmaxxa. W modelu Power" filtr jest szybszy.
A tak trochę z innej mańki - choć Goldmaxx jest szybszy od Zorro, to jak dla mnie przydałby się jednak wyświetlacz..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Dzięki za uwagi, ale czy jest na forum ktoś kto chodzi z Goldmaxx-em i może podzielić się swoją opinią?
Napisano
XP samo wprowadziło zamieszanie w nazewnictwie. Nazwa wykrywacza powinna być krótka i prosta, jednak najnowsze modele, których partię wszystkich modeli produkowanych przez XP rok temu sprowadziłem i przetestowałem nosiły właśnie takie nazwy.
Napisano
A to faktycznie zupełnie co innego:) Czasem pakujący w sklepie czy fabryce robią śmieszne rzeczy - ja kiedyś tak kupiłem Minelaba Explodera" i Whitesa XXL":)) Warto sprawdzać nazwy na stronach producenta. W tym przypadku: http://www.xpmetaldetectors.com/uk/portail1.html

Pozdrawiam

VW
Napisano
kigen - problem polega na tym, że w Polsce bardzo niewiele osób posiada ten sprzęt. Chyba wina leży po stronie dystrybutora, który nie za bardzo się kwapił z jego propagowaniem.. Ja chodziłem trochę zpierwszym modelem, ale bynajmniej nie jestem ekspertem. Najwięcej informacji uzyskasz na brytyjskich forach, gdzie Goldie" ma niemal kultowy status:)
Filmik jest tylko wprowadzeniem do funkcji. Pogrzeb w sieci bo są też inne. Weź jedno pod uwagę - Goldmaxx to bardzo groźny wykrywacz i nie da się nim tak zwyczajnie szukać. Jeśli mi nie wierzysz spójrz tutaj:
http://pl.youtube.com/watch?v=lStNPBo5Hvw
:))

Pozdrawiam

VW
Napisano
Dzięki za ostrzeżenie!

Jak kupię Goldmaxx-a to będę unikał baranów!

Co sądzisz o porównaniu z innymi wykrywaczami na moim linku?

Kiedy i gdzie będzie ten zlot w Anglii i czy uważasz, że można będzie tam wyrwać taniej nowy sprzęt?

Pozdrowionka!
Napisano
Dobrze jest pokazany czas reakcji na pozytywny sygnał obok żelaza, który naprawdę jest super na tej maszynie..
Tutaj masz jeszcze kilka sygnałów, między innymi na typową militarkę:
http://pl.youtube.com/watch?v=AoQ6Z12BuPg&NR=1
Jeśli chodzi o zlot to opisałem to na forum Thesaurus. Zerknij do działu Wyspy Skarbów - fanty w krainie Deszczowców". Ja się wybieram. Na większych zlotach są dilerzy i pewnie jak będziesz płacił gotówką, to można się z nimi dogadać, ale ja bym na Twoim miejscu rozejrzał się też za używanymi. Jeśli Ci Goldi nie podejdzie, to zawsze mniejsza strata odsprzedając używany:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Jeszcze jeden test Xp na zaśmieconym terenie a o taki mi głównie chodzi.

?!?

Muszę stwierdzić, że im więcej szukam informacji, tym bardziej mi się podoba ten sprzęcik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie