Skocz do zawartości

Niech się smaży w piekle!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dinko Szakić, były komendant założonego przez pronazistowskich ustaszów w czasie drugiej wojny światowej obozu koncentracyjnego w Jasenovacu zmarł w więzieniu, gdzie odbywał karę 20 lat pozbawienia wolności za zbrodnie wojenne.
Szakić miał 87 lat i był ostatnim z żyjących komendantów obozów koncentracyjnych z czasów wojny. Po wojnie uciekł z Chorwacji i do 1998 roku mieszkał w Argentynie. W 1998 roku został wydany Chorwacji, a w 1999 roku sąd w Zagrzebiu skazał go na 20 lat więzienia za zbrodnie w obozie w Jasenovacu, którego komendantem był w 1944 roku.
W Jasenovacu zginęło ok. 80 tys. Serbów, Żydów, Romów i chorwackich antyfaszystów. Szakić, odpowiedzialny za torturowanie i mordowanie więźniów, nie przyznał się do winy, twierdził, że wszystko robił dla dobra Chorwacji" i że więźniom ic złego się nie działo".
Sąd uznał jednak, że Szakić, były oficer ustaszowski, jako komendant ałkańskiego Auschwitz", jak nazywano obóz w Jasenovacu, zmuszał więźniów do pracy ponad siły, głodził, maltretował, torturował i zabijał oraz nie zrobił nic, by powstrzymać swoich podwładnych od robienia tego samego".
Napisano
pomsee- istnienie piekła jest problematyczne dla tych którzy tam trafią ;)
W piekło można wierzyć lub nie tak jak i w duchy. Jedni wierzą inni się śmieją. Ja prądu nigdy nie widziałem ale wiem że istnieje takie coś jak prąd ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie