huk 100 Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 jeszcze raz owy link - http://miasta.gazeta.pl/radom/1,48201,5332219,Odnaleziono_plyte_z_Grobu_Nieznanego_Zolnierza.html
huk 100 Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 namierzyłem przy pomocy mieszkańców jeszcze parę zarośniętych gruzowisk - ale sam nie dam rady -15 metrów długie 1.5 wysokie -pozdro
beero Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Male Huki w gazetce?:) Niestety chcialbym, ale nie pomoge, jestem z Podliasia sliedzik. Ale zycze wytrwalosci. ZDROW
woytas Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 Huki i ucho od Huka???Kaj nie wleziesz to zawsze cos znajdziesz :)Oby prasa cos ustalila - prosze o biezace informowanie co w spraiwe
huk 100 Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 http://miasta.gazeta.pl/radom/1,35219,5543324,Plyty_nagrobne_trafily_do_muzeum.html
emilwkpg Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 a ile ja takich nagrobkow widzialem to jest poprostu pomylka jakas :/ i ze ja nic nigdy z tym nie zrobilem. czasem w sumie to nawet nie byly jakies wojskowe ale data 1918 lub 18... mowi sama za siebie. a co do zapomnianych cmentarzy nawiaze. niedaleko powiatu krotoszynskiego w zdunach niedaleko drogi po lewej stronie od wjazdu na miasto znajduje sie kilka zapadnietych grobow bez plyt i kilka wystajacych plyt z datami z przed 1918 widac ze miejsce zdewastowane i dawno nie odwiedzane. znicze niemal ze sie rozkladaja a to przecierz szklo. byc moze to jakies rodzinne miejsce lub np cmentzarz obslugi palacu ktory w zdunach sie znajduje.jak ktos cos na ten temat wie to dajcie znac .jesli nie to zakladam nowy watek.pozdro
capitan2 Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 Starych cmentarzy w Krotoszynie i w okolicach jest HOHOHo, a może i więcej za Lutogniewem w lesie jest fajny cmentarz niemiecki, a na służby nie licz bo na podwórku jednej z kamienic stoi sobie nagrobek bodajże Tyszkiewiczów z początku XXw., dozorca twierdzi, że byli z muzeum, ale nic nie zrobili ;]
huk 100 Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Sprawa tak sie zakończyła -Huki dostali po albumie i dyplomy -a płyty są na razie w muzeum -ale mają trafić jako epitafium -albo na kościół albo na mur cmentarny -pozdro
huk 100 Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 zestaw numer 1 i dyplom jako opiekunowi grupy hehehe - musiałem sie nieźle nagimnastykować co by mnie dziennikarze nie ustrzeli :):) –pozdro
muslim Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Wiesz co Huku za jedno ci jestem wdzięczy.Że twe dzieciaki na pewno pójdą w twoje ślady bo zaraziłeś je bardzo pozytywnie
blo39 Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 i za miłość do Ojczyzny, dobrze że się tym zajełeś
huk 100 Napisano 8 Listopad 2008 Autor Napisano 8 Listopad 2008 nie przesadzajmy każdy z was by sie tym zajął - -pozdro
bruner0 Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 chowając swoich zmarłych płacimy na cmentarzu za tzw.plac,jest zwyczajowo przyjęte że na 20 lat .Później trzeba jak by ponownie zapłacić(to zależy od parafii i księdza)Jeśli grobem się nikt nie opiekuje po tym okresie nagrobek jest usuwany, a szczątki zakopywane głębiej i chowa sie w tym miejscu następnego zmarłego.Tak się praktykuje w całym kraju
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.