Skocz do zawartości

książ

Gość marteno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy to prawda, że w okolicach Książa był podziemny dworzec?
Napisano
ja tam nic nie slyszalem.Wiem ze sa tam podziemia ale zeby dworzec?!
Napisano
w sensie jakiś przymaskowany wjazd poza książem dla pociągów.
Napisano
To jak z tym tunelem-to pewne, czy trza sprawdzić.
Napisano
Ten Kammer to na prawdę super gość - wszystko wie! Może wie gdzie jest wejście do tego ieistniejącego" tunelu?
Napisano
podobno na trasie kolejowej Świebodzice Wałbrzych jest zjazd na Książ - w zimie nawet jacyś magicy próbowali kopać - było kilka programów w TV
Napisano
chyba dworca nie bylo. Po co? Niedaleko byl tunel podziemny o dlugosci ponad 1600 m pod gora Wolowiec ktory Niemcy mieli wykorzystac na pociagi sztabowe w tym Hitlera. Nie bylo potrzeby budowac dworzec pod ksiazem.
W okolicy znajduja sie sztolnie w ktorych byly tory kolejki ale to wyrobiska gornicze i raczej nie sa zwiazane z Kwatera Hitlera.
Moge sie jednak myslic choc zadne dokumenty nie mowia o budowie podzienego dworca. O tunelu sie mowi owszem ale dworzec to wymysl fantastow.
Napisano
Proponuję poczytać na http://www.eksplorator.cud.pl/8.htm. Jest tam wszystko co wiadomo na temat stacji i pociągu widmo.
Napisano
Opowiesci n/t dworca pos Ksiazem sa autorstwa p. Słowikowskiego ze Swiebodzic, emerytowanego gornika. Ów wjazd mialby znajdowac sie na 61 km odcinka trasy Wroclaw-Jelenia Gora. Przy okazji gdyby ktos chcial poszperac i stwierdzic czy opowiadania w/w pana maja sens, to polecam bajorko ponizej zamku Cisy ( ma tam byc zatopiony czolg !!! ) Oczywiscie wg pana Slowikowskiego....
Napisano
a ja sobie mysle ze tam faktycznie byla bocznica w kazdym razie taka bocznice widac na zdjeciach lotniczych
  • 2 weeks later...
Napisano
no, oczywiście!, maili - uprzejmie proszę o przesłanie....
  • 6 months later...
Napisano
Coś w tym jednak jest. Oglądałem to miejsce (61 km), teren po nieistniejącej bocznicy kończy się wąwozem zasypanym co ciekawe smieciami z epoki" (widoczny gruz, potłuczone stare butelki, widziałem przerdzewiały pojemnik na sól z napisem w języku niemieckim).
Napisano
Na zdjeciach lotniczych faktycznie jest cos w stylu bocznicy ale czy dworzec podziemny...nalezalo by zrobic dokladne badania terenowe, zebrac relacje swiadkow oraz miejscowej ludnosci.\
Pzdr
Napisano
Pochodzę ze Swiebodzic i znam dobrze te tereny od 40 lat.Wiele hipotez które was interesują, nie są pozbawione sensu.Co do dworca pod zamkiem-wielkość gł. tunelu /z niewykończonym stropem/ może wskazywać,że miał to być dworzec.
Bocznica kolejowa-niewątpliwie istniała do Palmiarni w Lubiechowie.Nie widziałem zdjęć lotniczych,ale przypuszczm, że to jest ta.Wlot do podziemnego tunelu na 61 km miał być usytuowany nieco w prawo od opisywanego wąwozu ze śmieciami.Co do p.Słowikowskiego z W-cha/nie ze Ś-dzic/-niewątpliwie ma sporo informacji o Książu,ale jego rewelacje są odgrzewane przez red.Lamparską.Nigdzie nie natrafiłem na informacje, aby Książem zajmowała
się kompleksowo jakaś grupa badawcza.Publikowane materiały są wynikiem raczej krajoznawczych wycieczek ludzi nie znających dokładnie ani topografii terenu, ani
całości tematu.
Napisano
Co do tunelu za palmiarnia to fakty sa takie ze mozna było do niego wejsc jeszcze pod koniec lat 60 tych, w gruzowisku jakie powstało po wysadzeniu go chyba przez wojsko radzieckie. Wchodzili do niego moi starsi kumple(szkoda ze wtedy byłem młody i nie interesowałem sie podziemiami),co do tunelu gdzies od strony Swiebodzic to spotkałem kiedys jednego dziadka i opowiedał ze w latach 60 tych widział jakis wlot do tunelu z któreg wychodziły tory(tylko jakie , waskie czy szerokie?) Pozdrawiam Jasiek
Napisano
Polecam wam książkę M i J Szymanńskich
Kwatery główne Hitlera oraz niemieckie stanowiska dowodzenia w polsce"(to nie jest reklama)
Powinniście coś znalesc w tej książce.
Napisano
Jakiś miesiąc temu na TV4 pan Słowikowski przekonywał ekipę tej telewizji,że w Książu a 99% znajduje się Bursztynowa Komnata" (cytat z programu i z pana Słowikowskiego).Jego odważne i niepodparte żadnymi dowodami ezy" gorąco poparła pani Lamparska,którą przedstawiono jako wybitnego znawcę tematu.Panu Słowikowskiemu na pewno nie można odmówić ogromnej wiedzy na temat Książa i jego najbliższej okolicy. Nie brak mu także zapału,choć wyniki prowadzonych przez niego poszukiwań nie doprowadziły niestety do poważniejszych sukcesów.Pani Lamparska nie pierwszy raz wystąpiła w telewizji,ale po raz kolejny udowodniła,że w zbieraniu legend i podań na temat Dolnego Śląska rzeczywiście nie ma sobie równych.Program nosił tytuł TO SIĘ W GŁOWIE NIE MIEŚCI".Pasuje jak ulał:)))

pozdrawiam - LEWY

Napisano
Odnośnie opiniileweg". Popieram w całej rozciągłości.Wcześniej trafiłem ,chyba na TV3 na reportaż p.L, w którym p.Słowikowski z kolegą w podobnym wieku, odkopywał łopatą unel" w rejonie Lubiechowa i odkrył już jakieś fundamenty mające potwierdzać jego hipotezy. Mnie to tylko rozbawiło.Minęło kilka m-cy i nie słychać o dalszych postępach prac odkrywczych p.S. Spotkałem informację, że w archiwum w Berlinie odkryto plany podziemi Książa, które potwierdzają,że miała to być kwatera Hitlera, gdyż jest na nich określone przeznaczenie poszczególnych pomieszczeń.
Jeśli ktoś ma konkretne informacje potwierdzające , proszę o kontakt.
Napisano
Plany o ktorych mowisz i przeznaczenia pomieszczen znajduja sie w tej nowej ksiazce o Riese ktora wydal Odkrywca. Lewy masz racje :)
melek
  • 3 years later...
Napisano
Czas biegnie, Książ znów wzbudza kontrowersje. Korzystając z programu Gogle Earth, zauważyłem szczegół, na który dotychczas nie wpadłem… Na załączonym rysunku widać odcinek łączący słynny 61 km z zamkiem Książ (odległość ~ 1km). Prawda, że ciekawie to wygląda?
Napisano
I co?Ta zolta krecha to leci przez gore,czy po dolinie,albo czym ona ma byc?Moze ktos z okolicznych by sie tam przeszedl i porobil fotki tego slynnego 61 kilometra i tu powrzucal,moze bysmy sie czegos dopatrzyli,bo gdybanie od lat to samo:ktos cos widzial ktos cos wie,ale nie powie itd,caly czas to samo od lat,a zamek i okolica nietkniete,wiec byla bocznica?Jezeli tak to powinna byc z toru zwrotnica,jezeli byla a jej nie ma to gdzies to powinno byc w jakis planach lub fotkach z lotu ptaka,jezeli byl rozjazd,to musi byc po nim slad,przeciez po zwrotnicy zawsze jest slad,trzeba sie przejsc w miejsce tego kilometra"i dobrze sie przyjzec torowisku,i samym torom,jezeli zlikwidowano zwrotnice,to powinno sie to zobaczyc np po podkladach,beda inne w miejscu likwidacji,po srubach,i po samych szynach,zawsze ten kawalek bedzie inny,potem jak juz sie to znajdzie,to przyjrzec sie terenowi wokolo,gdzie szyny mogly leciec".Zajrzec w jakas fachowa kolejowa ksiazke i dowiedziec sie jakie sa luki zakretow na kolei,narysowac na jakies mapie to i szukac sladow,i tak sie znajdzie przypuszczalny tunel,a samo gdybanie przed kompem nic nie da,w teren panowie kto ma blisko i przypatrywac sie otoczeniu-pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie