pomsee Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Martian cieszę się, że myliłem się w swoich podejrzeniach i wszystko u Ciebie jest OK.A wracając do naszej wymiany zdań to przecież - jak to ostatnio było - w dyskusji o prześladowaniu Niemców po wyzwoleniu pod Toruniem i od dawna znając te sprawy nie mogę ignorować ich w swojej świadomości bądź je relatywizować. Jednak kiedy czytam i piszę o tych rzeczach w mojej głowie tkwi wiedza o tym co Niemcy robili z Polakami na tych terenach w 1939 r. i później, do 1945.JEDNE i DRUGIE zbrodnie są dla mnie wstrząsające, odrzucające, ohydne w swojej nikczemności.Wydaje mi się, że Ty czytając moje teksty łączysz je z tym co o nas głupawego i nieprawdziwego wypisują czasem za granicą i tu właśnie popełniasz błąd w ocenie moich intencji bowiem ja uważam, że sprawą najbardziej istotną jest prawda lub próby dojścia do niej a hipokryci, którzy ją podważają nie budzą mojego szacunku. Uważam, że powinniśmy GŁOŚNO mówić o naszych wielkich czynach w historii ale też nie reagować histerycznie gdy zarzuca się nam rzeczy mało chwalebne tylko dążyć do tego aby ukazać je takimi jakie w rzeczywistości one były a nie powiększone przez histerię i złą wolę ludzi i środowisk Polakom nieprzychylnych.Co do moich i mojej rodziny związków z Polską to na ile zdołałem je poznać na przestrzeni ostatnich 300 lat są one mocne i namiętne :)__________________________wujekblacha dobrze piszesz tylko litości rób to w przyszłości bez rzydkich słów" proszępozdroPost został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 18:01 18-07-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Spłycając troszkę temat, czy w Niemczech, czy gdzie indziej widziałeś podobne zachowanie jak u nas??? Tą tendencję do samooskarżania??? Np Austria to ofiary hitleryzmu, Włosi też a nadto: Węgrzy, Słowacy i Chorwaci i jeszcze kilka państw. Rosja to przecież tylko i wyłącznie dobroczyńca świata i jego wyzwoliciel podobnie jak USA. Może Japonia do tej pory, ale teraz jest coraz bardziej rewizjonistyczna. Kontekst i skala a także obiektywizm (jeśli u nas to i od innych bym wymagał, a jeśli nie spotykam się z takowym to i od nas nie powinni wymagać niekiedy nieudokumentowanych, a czasem urojonych lub wmówionych żali za grzechy), o to mi chodzi Pomsee i tylko wyłącznie o to.SPRAWIEDLIWOŚĆ to moje motto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 Największym problemem Polski który wiele razy sprowadził Rzeczpospolitą na dno była wyjątkowa głupota u rządzących. O nieślachetna ziemio! o nędzne łakomstwo! Toż nas marnie szafujesz i nasze potomstwo, Że nie najdziesz żadnego, co by myślił o tym, Co sie jutro będzie dziać, nie tylko na potym. Tak sobie 500 lat temu rozprawiał Mikołaj Rej. Człek mądry był i przewidujący bo do dziś jego słowa są mocno aktualne. Polska obecnie ma największą szansę w historii aby stać się państwem silnym, bogatym, stabilnym, i przede wszystkim mądrym. Taka sytuacja nie będzie trwała wiecznie, prędzej czy później nie wykorzystana szansa rozwoju się zemści. Nasza wewnętrzna słabość zostanie przez kogoś wykorzystana. Dziwne jest to wszystko, wielu ludzi choćby z tego forum to rozumie a mądre głowy z Wiejskiej jakby żyli obok. Czasami można pomyśleć że to marionetki w czyichś wrogich rekach. Kraj piękny i ludzie wspaniali tylko rządzący ech... P.s Ostatnio w Kościele ksiądz z takiej serii" co wymienia się za kogo trzeba się modlić powiedział módlmy się za mądrość u rządzących" Ksiądz Skarga jaki czy co he he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 20 Lipiec 2008 Share Napisano 20 Lipiec 2008 Ja cię nie mogę!!! napisałem sprawiedliwość", o to ostatnio słowo wyklęte w mediach. Przepraszam chodziło mi o taką Oculum pro oculo, dentem pro dente" Inaczej Jak Kuba bogu tak Bóg Kubie"Hammurabi chyba miał rację.... Bo od tego nadstawiania drugiego.... to wstrząsu muniu można doznać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 Sprawiedliwość to piękne słowo! Jeśli ktoś" posłużył się tym słowem do niesprawiedliwości, będzie za to kiedyś sromotnie pokutował. Jeśli!Skoro o kazaniach mowa, to wczoraj ja słuchałem kazania w którym padło stwierdzenie, że ze złem się nie dyskutuje". Dyskutowała nasza pra-matka Ewa i sromotną klęskę poniosła. Faktycznie. Powinniśmy zająć się szerzeniem dobra, a w kontekście tego tematu budowac dobry wizerunek Polski i nie dyskutować ze złem, czyli wymoderowano" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 26 Lipiec 2008 Share Napisano 26 Lipiec 2008 aż mnie coś trafiło!!! to my zaczynaliśmy tą wojne,brak komentarzu:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.