durlemfus Posted July 6, 2008 Author Posted July 6, 2008 Witam forumowiczów, od niedawna jestem posiadaczem sprzętu Rutus Solaris, zapoznałem się parokrotnie z instrukcja oraz postami na forum. Otóż parokrotnie w czasie jednego z wypadów miałem dziwne „problemy” ze sprzętem wykrywał prawidłowo ale zdarzało się że np. znajdywał dobry sygnał i po skorzystaniu z namierzania zaczynałem kopać, po wykopaniu małej wysokości ziemi ponownie sprawdzając detektorem obszar niczego już nie wskazywało, ani na wykopana dziurę ani na ziemię z dziury, dodam że sytuacja powtarzała się parokrotnie. Inną dziwna sprawą jaka mi się zdarzyła parokrotnie było, że gdy rutus znalazł sygnał i po namierzaniu najdokładniejszego miejsca wykopałem dany krąg namierzanie pokazywało mi cały czas dalsze miejsce na obrębie koła i tak coraz dalej w miarę obkopywania. Działam na dynamiku z ustawieniami czułości na godzinę 2 a dyskryminacje na godzinę 12 dodam że wyświetlał mi się kwadracik przeważnie powyżej 5. Kabel mam sztywno zamontowany i baterie są nowe. Z góry dziękuję za odpowiedz i zdaje sobie sprawę, iż problemy mogą wynikać z nieumiejętnego korzystania z wykrywacza.
wujekblacha Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 W innych sprzętach też tak bywa, więc nie sugerowałbym się marką ;)Po pierwsze primo- jak się pilnuje porządku, to nic nie zginie. Zapewne kolega wytrząsł fanta. zalecam każdorazowe sprawdzanie wykrywką wyjętego kawałka ziemi. Dobrze jest w tym celu mieć ze sobą kawałek reklamówki na którą wysypujemy i szukamy po garści. Jak sygnału nie ma, znaczy że mamy wróbla" w garści. Pamiętać trzeba też o tym aby reklamówki nie położyć na innym niewykopanym fancie :)))Po secundo- jeśli to była przykładowo monetka, dodatkowo niewielkich rozmiarów np. boratynka, która stanęła kantem (w wyniku przerzucania ziemi), może sygnał zaniknąćI po trzecie tertio- niektóre fanty np. Polmosy mają to do siebie, że sygnał ucieka" i kopiesz w bok i kopiesz, aż w końcu jest! Super fant!!! :)))Pozdro ;)
Sv Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 W pierwszym przypadku trafiłeś np. na mały skorodowany kawałek żelaza. Jak był pod nieruszoną ziemią to dawał jakiś tam sygnał i zapalał np. pierwsze 3 - 4 kwadraciki...Jak zebrałeś nad nim trochę ziemi to wykrywka załapała", że to śmieć i go zdyskryminował i nic już nie wskazywała.W przypadku namierzania, z tego co pamiętam, wykrywacz działa jak statyk all metal i może wtedy ciągnąć wszelkie żelastwo zalegające dokoła, bądź w głębi dziury.Od roku nie używam pin pointa - żre tylko baterie i w zaśmieconym terenie może dawać niepotrzebne sygnały.Sv
Catadero Posted July 7, 2008 Posted July 7, 2008 Pin point w solarce nie żre baterii. Po przyciśnięciu wracając do stanu poprzedniego uaktualnia stan baterii na wyświetlaczu.C.
durlemfus Posted July 7, 2008 Author Posted July 7, 2008 Wielkie dzieki za wyczerpujące odpowiedz, napewno sie przydadzą przy następnym wypadzie.
kaczka Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Od 2 lat latam z solarką. Tak jak koledzy pisali wyżej ( też tego doświadczyłem ) :1. Zardzewiały przedmiot w ziemi może dawać ładny" sygnał a po wyciągnięciu kicha" - ja przechodze wtedy na mix-a i wszystko wiadomo.2. Mała monetka - faktycznie jak stanie kantem to też może zanikać3. Jak masz głębszy dołek a monetka się do niego obsunie to może być poza zasięgiem - ja wtedy zawsze wybieram piaseczek ręcznie do końca.pzdr. K
havir Posted July 12, 2008 Posted July 12, 2008 zrob klika prob na ziemi z monetka zobacz jak ci namierzanie dziala ja w moim mialm taki cud ze raz monetka byla w srodku malego okregu a innym razem gora cewki lub dol jak to odkrylem to po wlaczeniu robilem test z obraczka i w teren
wujekblacha Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 A ja mam takie zjawiska:1. Baterie się wyczerpują niesamowicie. Zaczynam od 64%, po trzech minutach mam 35%, po kolejnych 24%, następnie 13%, następnie 6% i nagle 0% i sygnał ciągły :))))2. Dźwięki są jakieś beznadziejne. Takiego pisku i burczenia nie ma np. w ace, a tu chrypi jakby głośnik anginę miał. Czy to normalne?3. Ktoś pisał o kwadracikach, że w ogóle się nie sugeruje tylko kopie. Sam się nad tym zastanawiam, bo tak bywa, że po kopnięciu ten sam sygnał z jednego kwadracika zamienia się w 6 kwadracików, albo jest sygnał bez żadnych kwadracików i wychodzi...kolorek ;)Też tak macie?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.