durlemfus Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 Witam forumowiczów, od niedawna jestem posiadaczem sprzętu Rutus Solaris, zapoznałem się parokrotnie z instrukcja oraz postami na forum. Otóż parokrotnie w czasie jednego z wypadów miałem dziwne „problemy” ze sprzętem wykrywał prawidłowo ale zdarzało się że np. znajdywał dobry sygnał i po skorzystaniu z namierzania zaczynałem kopać, po wykopaniu małej wysokości ziemi ponownie sprawdzając detektorem obszar niczego już nie wskazywało, ani na wykopana dziurę ani na ziemię z dziury, dodam że sytuacja powtarzała się parokrotnie. Inną dziwna sprawą jaka mi się zdarzyła parokrotnie było, że gdy rutus znalazł sygnał i po namierzaniu najdokładniejszego miejsca wykopałem dany krąg namierzanie pokazywało mi cały czas dalsze miejsce na obrębie koła i tak coraz dalej w miarę obkopywania. Działam na dynamiku z ustawieniami czułości na godzinę 2 a dyskryminacje na godzinę 12 dodam że wyświetlał mi się kwadracik przeważnie powyżej 5. Kabel mam sztywno zamontowany i baterie są nowe. Z góry dziękuję za odpowiedz i zdaje sobie sprawę, iż problemy mogą wynikać z nieumiejętnego korzystania z wykrywacza.
wujekblacha Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 W innych sprzętach też tak bywa, więc nie sugerowałbym się marką ;)Po pierwsze primo- jak się pilnuje porządku, to nic nie zginie. Zapewne kolega wytrząsł fanta. zalecam każdorazowe sprawdzanie wykrywką wyjętego kawałka ziemi. Dobrze jest w tym celu mieć ze sobą kawałek reklamówki na którą wysypujemy i szukamy po garści. Jak sygnału nie ma, znaczy że mamy wróbla" w garści. Pamiętać trzeba też o tym aby reklamówki nie położyć na innym niewykopanym fancie :)))Po secundo- jeśli to była przykładowo monetka, dodatkowo niewielkich rozmiarów np. boratynka, która stanęła kantem (w wyniku przerzucania ziemi), może sygnał zaniknąćI po trzecie tertio- niektóre fanty np. Polmosy mają to do siebie, że sygnał ucieka" i kopiesz w bok i kopiesz, aż w końcu jest! Super fant!!! :)))Pozdro ;)
Sv Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 W pierwszym przypadku trafiłeś np. na mały skorodowany kawałek żelaza. Jak był pod nieruszoną ziemią to dawał jakiś tam sygnał i zapalał np. pierwsze 3 - 4 kwadraciki...Jak zebrałeś nad nim trochę ziemi to wykrywka załapała", że to śmieć i go zdyskryminował i nic już nie wskazywała.W przypadku namierzania, z tego co pamiętam, wykrywacz działa jak statyk all metal i może wtedy ciągnąć wszelkie żelastwo zalegające dokoła, bądź w głębi dziury.Od roku nie używam pin pointa - żre tylko baterie i w zaśmieconym terenie może dawać niepotrzebne sygnały.Sv
Catadero Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 Pin point w solarce nie żre baterii. Po przyciśnięciu wracając do stanu poprzedniego uaktualnia stan baterii na wyświetlaczu.C.
durlemfus Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Napisano 7 Lipiec 2008 Wielkie dzieki za wyczerpujące odpowiedz, napewno sie przydadzą przy następnym wypadzie.
kaczka Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Od 2 lat latam z solarką. Tak jak koledzy pisali wyżej ( też tego doświadczyłem ) :1. Zardzewiały przedmiot w ziemi może dawać ładny" sygnał a po wyciągnięciu kicha" - ja przechodze wtedy na mix-a i wszystko wiadomo.2. Mała monetka - faktycznie jak stanie kantem to też może zanikać3. Jak masz głębszy dołek a monetka się do niego obsunie to może być poza zasięgiem - ja wtedy zawsze wybieram piaseczek ręcznie do końca.pzdr. K
havir Napisano 12 Lipiec 2008 Napisano 12 Lipiec 2008 zrob klika prob na ziemi z monetka zobacz jak ci namierzanie dziala ja w moim mialm taki cud ze raz monetka byla w srodku malego okregu a innym razem gora cewki lub dol jak to odkrylem to po wlaczeniu robilem test z obraczka i w teren
wujekblacha Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 A ja mam takie zjawiska:1. Baterie się wyczerpują niesamowicie. Zaczynam od 64%, po trzech minutach mam 35%, po kolejnych 24%, następnie 13%, następnie 6% i nagle 0% i sygnał ciągły :))))2. Dźwięki są jakieś beznadziejne. Takiego pisku i burczenia nie ma np. w ace, a tu chrypi jakby głośnik anginę miał. Czy to normalne?3. Ktoś pisał o kwadracikach, że w ogóle się nie sugeruje tylko kopie. Sam się nad tym zastanawiam, bo tak bywa, że po kopnięciu ten sam sygnał z jednego kwadracika zamienia się w 6 kwadracików, albo jest sygnał bez żadnych kwadracików i wychodzi...kolorek ;)Też tak macie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.