capitan2 Napisano 3 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2008 Ostatnio odkryłem miejsce zwożenia przez Rosjan amunicji i broni, no i mam takie pytanie skąd w styczniu 45 w Wielkopolsce znajduje się amunicja Lebela, włoską jeszcze sobie mogę wytłumaczyc kiedyś czytałem, że SSmani używali włoskiej broni ? Czeskie łuski czyli przejęte w 1938, browningi (12,7mm bicie TW 42) raczej w ramach Land-Lese, ale skąd te Lebele ? Czy wartownicy, jednostki tyłowe i inne mameje używały Lebeli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 3 Lipiec 2008 Share Napisano 3 Lipiec 2008 Niwmieckie jednostki tyłowe czy volkssturm używały broni i amunicji pochodzącej ze zdobyczy wojennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 3 Lipiec 2008 Share Napisano 3 Lipiec 2008 Ba, nawet Mausery M71 się trafiały :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 3 Lipiec 2008 Share Napisano 3 Lipiec 2008 Lebele ze zdobyczy na Francuzach (glownie). Mimo wprowadzenia MAS 7.5mm Francja nadal bazowala na amunicji 8mm.Lebele, a wlasciwie bron uzywajaca tej amunicji bo byly to tez Berthiery, RKM, CKM poszla do jednostek warowniczych, tylowych itp, przekazano tez czesc formacjom narodowym, np litewskim.volksturm to juz zupelna zbieranina, lacznie z bronia mysliwska.Wloskie to przejete po kapitulacji Wloch, i trafialy one do roznych jednostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.