Skocz do zawartości

Lwówek Śląski

OloOcki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy wiecie cos o dzialaniach wojennych w okolicach Lwówka Śląskiego??? Jezeli tak to czy moglibyscie podac mniejwiecej dokladne miejsca bitw i potyczek?

Z gory dzieki.
Napisano
Nikt Ci takiego miejsca nie poda, sam musisz popracować, poczytać, poszukać, ja bym na twoim miejscu porozmawiał z panem z Kuźni.
Napisano
Nie wiem, jak zapytasz gdzie dokładnie raczej nie wiele się dowiesz, ale to człowiek z bardzo rozległą wiedzą, ciekawie opowiada.
Napisano
Mariusz Olczak, Kampania 1813. Śląsk i Łużyce, Warszawa 2004, wydawnictwo OPPIDUM

W tej książce znajduje się bardzo wiele ciekawych informacji o działaniach wojennych w okolicy Lwówka w dobie napoleońskiej. Miłej lektury :-)
Napisano
Ja tutaj mieszkam ;D ten pomnik mijałem z milion razy bo jest zaraz koło mojego domu, a właściuwie kamienicy kiedyś mój tato, powiększając spiżarnie znalazł starą monete Niemiecką.

A i dzięki za chęci, a kiedy byłeś dość dawno? Teraz przeprowadzili renowacje ratusza i wygląda piękniwe dodali jescze zegar nowy ze złotymi napisami. Ten pałacyk to chyba w Radłówce, albo nie pamiętam jak ta wioska się nazywa.

A nie wspomniałeś o murach obronnych z XIV w. mamy mur zewnętrzny i wewnętrzny. 3 baszty, kiedyś były 4, ale jedna się rozsypała. Dla zwiedzających będzie tylko ciekawa jedna baszta, bo można do niej wejść, ale uwaga tylko w czwartki 15-16 takze troche niezbyt fajnie.
Napisano
jeśli pola to z 10 lat temu biegałem w rejonie Dębowego gaju,oraz Pielgrzymki.niewiem jak teraz bo kiedyś było tam ekstra.2 wojna to biegałem tam kiedyś w rejonie Niwnic,Soboty,wzgórza za Pielgrzymką i w rejonie klasztoru.pozdro.A cha myslę ze z tym łajnem krowim to był żart.
Napisano
nom to był żart ;D no slyszałem że koło Niwnic jest dużo sprzętu i mam też pewną informacje, że Niemcy podobno topili swój sprzęt w Bobrze, ale to chyba tylko plotki. A co znalazłeś? Bo ja właśnie planuje zakup pierwszego mojego wykrywacza. A bez wykjrywacza już troche znalazłem. Kopiąc na czuja ;} Na swojej działce znalazłem troche sprzętu między innymi nieśmiertelnik.
Napisano
Ja byłem 2 lata temu w miejscowości Włodzice Małe kolonia.Bez wykrywacza, ale kilka starych butelek znalazłem, od gospodarza dostałem bagnet, torbę na maskę, łuskę od ptrd.Na złomie też się kilka rzeczy trafiło.
Napisano
Widujesz gdzieś może w Lwówku samochód z namalowanymi jakimiś truskawkami i czymś jeszcze na boku?Chyba się wybiorę w te wakacje do Lwówka.A może wiesz o jakiś fortyfikacjach w okolicy?
Napisano
W rejonie Niwnic na kierunku Gościszów-mściszów sprzęt niemiecki .Dosyć sporo też ruskiego.Dębowy Gaj i Pielgrzymka -guziki napoleonskie,kulki ,kule,monety.
  • 2 months later...
Napisano
oloocki, niemcy rzeczywiście pożucali swój sprzęt w Bobrze, słyszałem z opowieści starego mieszkańca że zaraz po wojnie pewien chłop wyciągał z Bobru moździerze i je na brzegu rozbrajał, efekt taki że chłopa rozerwało a na nieszczęście jeszcze odłamek trafił dzieciaka który stał na drugiej stronie rzeki i się temu przyglądał.Zgineli na miejscu.

A druga opowieść tego miejscowego to jakieś 8 lat temu jego żona za domem wlazła na dwa moździerze, teren zabezpieczył i wezwał saperów którzy te pociski stamtąd zabrali!
pociski ktoś musiał tam schować bo wcześniej ich tam nie było, więc skąś ktoś je wytargał!
opowieści potwierdzone przez żonę tubylca i jego syna więc uważam je za prawdziwe!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie