Skocz do zawartości
  • 0

Menażka aluminiowa (czarna farba) z sygnetem w środku

walker69

Pytanie

Napisano

Witam! Taką zmaltretowaną menażkę znalazłem razem z carską manierką i bagnetem austriackim.
Widać resztki czarnej farby. Pokrywki nie było albo nie zauważyłem. Uwagę zwraca różnica między uszami.
W środku znalazłem badziewiasty sygnecik co jest dla mnie zagadkowe.
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to bardzo proszę.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To wspaniale! Oczyszczę go dokładniej bo po bokach jeszcze były ładne mosiężne/miedziane paski.
Potraficie coś powiedzieć na temat menażki ? Ja niestety nie wiem czy to 1WŚ, a mam poważne wątpliwości.
Napisano
Jeszcze nie widziałem szczerze mówiąc aluminiowej M10 z czasów IWŚ (same emaliowane stalówki). Były takowe produkowane na rynek cywilny w okresie międzywojennym i dla wszelkich hitlersynów. Natomiast były aluminiowe M08 czy M93. M08 miały kociołek identyczny w M10. M93 były większe (jak dobrze pamiętam, akurat nie mam swojej pod ręką).
Napisano

Witam! Taką zmaltretowaną menażkę znalazłem razem z carską manierką i bagnetem austriackim.
Widać resztki czarnej farby. Pokrywki nie było albo nie zauważyłem. Uwagę zwraca różnica między uszami.
W środku znalazłem badziewiasty sygnecik co jest dla mnie zagadkowe.
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to bardzo proszę.

Napisano
Sygnecik moze być przykładem żołnierskiej sztuki okopowej", zwłaszcza Prusacy przodowali w tego typu wynalazkach, najczęściej z motywem krzyża żelaznego. Czarny pasek w połączeniu z jasnym aluminium - może nawiązanie do czerni i bieli - barw Prus? Ale to taka luźna hipoteza.
Napisano

No nie wiem. Jest podobna ale pewności mi brak. Czemu była malowana na czarno (chyba, że to niebieska farba) jak menażki NSDAP ? Nie wiem, też które ucho jest prawidłowe a które dorobione. To po prawej było malowane i wygląda na dorobione.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam

Napisano
a może to nie farba a zwykła sadza?

kiedyś dostałem aluminiowy kociołek carski, który był cały czarny - jak zacząłem go czyścić to czuć było żywicę z sosnowego lasu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie