pawel_breslau Napisano 23 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Witam wszystkich forumowiczów.Czy ktoś z Was jest może w posiadaniu pokrowca na garłacz?Jeśli tak to mógłbym prosić o pomierzenie wszelkich częsci i podanie w tym poście?Potrzebne jest mi to uszycia w/w pokrowca gdyż nie stać mnie na repliki które obecnie są na rynku i wachają się w granicach 400zł.Jeśli jednak nikt z Was nie ma takowego pokrowca lub też nie będzie chciał podać wymiarów, z różnych powodów, to może są jakieś strony z tymi pokrowcami gdzie takie wymiary są podane?Z góry dziękuję.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Mówisz i masz – w tym linku znajdziesz wymiary pokrowca, toreb na granaty nasadkowe, klucza do garłacza, jak również inne informacje związane z garłaczem do Mauser 98k:http://panzerlehr.mojeforum.net/nastepny-temat-vt53.html?postdays=0&postorder=asc&highlight=gar%B3acz&start=15PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 23 Czerwiec 2008 Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Poprawka - tutaj jest właściwy link:http://panzerlehr.mojeforum.net/1-temat-vt53.html?postdays=0&postorder=asc&highlight=gar%B3acz&start=0PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 23 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2008 Dzięki HINDUS.Pozwoli zabieram się do szycia.Jak będą już pierwsze efekty to dam znać.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Kolega Hindus w poście na forum swojej grupy podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie czy garłacz karabinowy był wykorzystywany w innych modelach mauserów. Otóż wszedłem w posiadanie reprintu instrukcji do garłacza (fotka na forum GRH Panzerlehr) i w niej, ni mniej ni więcej stoi napisane, że: garłaczy nie używano tylko w Gew. 33/40, natomiast w pozostałych modelach nie używano celownika z uwagi na kształt obejmy dostosowanej do tylko do komory nabojowej wersji 98k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Co ciekawe amerykańska instrukcja dla saperów, omawiająca rodzaje grantów używanych przez Niemców w czasie II WŚ oraz środki do ich miotania, wyraźnie mówi, że nawet w przypadku karabinu Mauser 98k żołnierze bardzo często nie wykorzystywali w użyciu garłacza celownika do niego. Ja mimo wszystko jednak go zakładam ;)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Panowie, jak juz jestescie przy temacie... Nie natknal sie ktorys z Was w literaturze na takie cudo http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=627634 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 to cudo to mocno skorodowany celownik właśnieco do informacji z amerykańskiej instrukcji to wynikało to również z faktu, że wprawiony celowniczy nie potrzebował tej przedziwnej konstrukcji na karabinie, żeby oddać celny strzał, a sam celownik jest dość skomplikowanym i delikatnym urządzeniem, z poziomicą i tą całą skalą oraz fragmentem obejmy narażonym na odłamanie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 No widzisz, zeby to bylo takie proste to bym nie pytal :) Przyjrzyj mu sie jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 Jednym ze sposobów celowania była czynność jak przy strzale z panzerfausta.Podnosiło sie muszkę do pionu i celowało po linii: górna krawędź muszki-górna krawędź pocisku. Nie wiem tylko czy przypadkiem sposób ten nie dotyczył przeciwpancernych pocisków kumulacyjnych, w których głowica bojowa była nadkalibrowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 27 Czerwiec 2008 Share Napisano 27 Czerwiec 2008 Uuups, sorry, oczywiście chodzi o górną krawędź szczerbinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 26 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2008 Witam.Ostatnio wpadła mi w ręce standartowy celownik.Oczywiście jak sami wiecie w ziemniakach szlag trafia sprzężynę.Pozstanowiłem ją zregenerować" i myslę że mi się to udało.poztrebowałem na to kilka dni ale efekt jest całkiem niezły.juztro,bo dziś jest już troszkę późna pora,postaram się wkleić fotki.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadziu Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Firma Repliki produkuje pokrowiec na garłacza nie widziałem go z bliska ale na zdjęciach całkiem całkiem może ktoś ma to niech się podzieli wrażeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 Witam.Oto i mój celownik gdo garłacza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...druga strona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...przód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...z odkręconą sprężyną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...z innej strony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...na mauserku ASG... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...kolejne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...z góry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...od strony lini celowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 27 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2008 ...i od strony montarzu.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 29 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2008 Wczoraj późnym wieczorkiem skończyłem szyć pokrowiec do garłacza.Wieczorkiem wkleję jakieś fotki.Dzięki Hindus za plany.Jedynie czego nie udało mi się zrobić to przyszyć paska ale to z tego względu że takowego jeszcze nie posiadam.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 29 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2008 A oto i mój pokrowiec.Widok wewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.