tsbezeg Napisano 21 Czerwiec 2008 Autor Napisano 21 Czerwiec 2008 Możecie mi pomóc rozwiać moje wątpliwości odnośnie tego sprzętu?. Wiadomo że to sprzęt na samorodki, ale co z innymi przedmiotami, czy pominie - bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć, przeszukałem forum ale jakieś tylko lakoniczne informacje znalazłem, w googlach też niewiele ( wszędzie go chwalą za czułość na samorodki ale co z resztą podziemnego złomu :))) ? Jeśli ktoś używa proszę o podzielenie się doświadczeniami. Pozdrawiam.
Raned Napisano 21 Czerwiec 2008 Napisano 21 Czerwiec 2008 Nie znam tego modelu, ale wszystko zależy czy posiada on dyskryminację. Jeżeli nie to problem polega na tym,że trzeba kopać wszystko. W ziemi jest kilkakrotnie więcej przedmiotów ferromagnetycznych, w większości bezużytecznych lub nadających się tylko na złom, niż kolorowych.Wykrywacze do poszukiwać samorodków są tak budowane aby można było znaleźć słabo przewodzące metale w mocno zmineralizowanej glebie i oczywiście niczego dobrego nie powinny pominąć. Mimo tego jeżeli wykrywacz nie posiada dobrej dyskryminacji to odradzam zakup.
armand Napisano 21 Czerwiec 2008 Napisano 21 Czerwiec 2008 Używałem wykrywacz do samorodków znanej amerykańskiej firmy. Wnioski: Dyskryminacja OK, sonda mała, eliptyczna,typu podwójne D - wada sondy, trudności z namierzaniem małego celu, namierza liniowo, a nie punktowo [w stosunku do sond okrągłych]. Zaleta wykrywacza [a może wada dla niektórych?] - wykrywa bardzo drobne przedmioty kolorowe rzędu kilku mm2! Miałem duże trudności w znalezieniu ich w garści piachu.
wicja1 Napisano 21 Czerwiec 2008 Napisano 21 Czerwiec 2008 Eureka posiada dyskryminację.Co ciekawe pracuje na 3 częstotliwościach do wyboru:6,4 kHz,20 kHz,60 kHz.Ta najniższa może sugerować,że sprzęt ten może być niezły w poszukiwaniu monet i artefaktów.Mnie tylko bawi fakt wyprodukowania udanego modelu z 3 częstotliwościami do wyboru pracującymi na jednej cewce,na długo przed technologią ic-nie-znaczącą-Vflex" i koniecznością zakupu 3(6,9 ???) cewek do X-terry.Ech.....marketing.......pozdrawiam,wicja1.
VanWorden Napisano 21 Czerwiec 2008 Napisano 21 Czerwiec 2008 Witam.wicja1 - ta zbieżność bynajmniej nie jest przypadkowa bo w założeniu ebechy" X-Terry oparto właśnie na pierwszej Eurece;)Niestety, choć pomysł był ciekawy to jest to model nie zbyt lubiany przez poszukiwaczy samorodków a do poszukiwań kolorków to nieporozumienie, choć oczywiście można, jak ktoś się uprze. Ja się kiedyś uparłem i już więcej upierać się nie będę:)PozdrawiamVWPost został zmieniony ostatnio przez moderatora VanWorden 17:42 21-06-2008
Raned Napisano 21 Czerwiec 2008 Napisano 21 Czerwiec 2008 Kiedyś sprawiłem sobie Minelaba Golden Hawka pracującego także na 6.4, 20 i 60 kHz, posiadającego dyskryminację i także niezbyt sprawdzał się do poszukiwań monet i artefaktów; nie, żeby nic nie znajdował, ale inne wykrywacze sprawdzały się lepiej.
tsbezeg Napisano 21 Czerwiec 2008 Autor Napisano 21 Czerwiec 2008 Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.