Skocz do zawartości

Szabla wz 17

kijow

Rekomendowane odpowiedzi

Więc dlatego właśnie, że oryginał to masz masę ofert :)

Prosze nie dziwić się - rynek broni białej w segmencie najdroższym - polskich szabel z dwudziestolecie jest bardzo chłonny - stawki potrafią już dochodzić 25000,- PLN

te 17,21 i legendy wrześniowe - 34 (Ludwikówki)....

Krótko mówiąc oryginalna przedwojenna szabla, w świetnym stanie (jak twoje) z rapciami, temblakiem, udokumentowaną historią właściciela i udokumentowanym pobytem w polu w 1939, plus monogram stoi cenowo wyżej niż szabla z epoki napoleońskiej - widywałem takie bo kiedyś chciałem mieć szablę - ale one są dla pasjonatów nie znających pojęcia ceny maksymalne a nie dla biedaków

Najdroższe chyba w rankingu są oryginalne karabele i husarki, batorówki też w stanach bardzo dobrych - po kilkadziesiąt i więcej tysięcy PLN.

Kiedyś czytałem fascynujący artykuł w Mówią Wieki" o karabelach bojowych - za zgodą anonimowego właściciela jednej z najznamienitszych rodowodowych kolekcji oręża w Polsce, zbadano w Labolatorium Kryminalistycznym egemplarz jednej takiej karabelki.....różnymi metodami ją badali, prześwietlali, mechanoskopie jakieś i inne tam - finał był taki że gdzieś w mikroszczelinie zidentyfikowali ślady organiczne - krwi ludzkiej...niesamowite to było - a jakie potwierdzenie dla właściciela egzemplarza....

Panie kijów jesteś tylko słupem sprzedającym kopie szabli krechowieckiej,ze znanej już fachowcą manufaktóry,karabele też tam można kupić.A bajki o kolekcji proszę pisać na innym portalu może dla dzieci.Twój zbiór to co najwyżej paru wykantowanych .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie