bodo-100 Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2008 Wreszcie mam się czym pochwalić.Wygrzebane z twardej gliny,dzięki dużej pomocy syna ! Po oczyszczeniu tak się prezentuje.88 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dadi Napisano 19 Czerwiec 2008 Share Napisano 19 Czerwiec 2008 super polerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodo-100 Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2008 Trochę nieczytelne,więc napiszę:- u góry liczba 36- po prawej 1938- na dole 6347- po lewej - litera P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Czerwiec 2008 Share Napisano 19 Czerwiec 2008 zamiast polerować lepiej podłączyć do elektrolizy na 10 min albo kupić tlenek glinu ;) PozdrOale łuska ładniutka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 19 Czerwiec 2008 Share Napisano 19 Czerwiec 2008 nie no extra gdzie wykopałes weS no napisz gdzie. postawie ci orenżade albo LEMONIAD-e normalnie bicia to z 1999 i to piłsucki klepał w namiocie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 Ty ją papierem ściernym czyściłeś?! Jakieś rysy na denku ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodo-100 Napisano 20 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2008 Maximku !! ...mój wiek upoważnia mnie do spożywania innych napojów :),a jeśli chodzi o klepanie,to łuski się wyciąga w kolejnych etapach produkcji a nie klepie.Znalazłem ją w okolicach Szczecina.Powierzchnia boczna zrobiona na tokarce paierkiem 600 a mokro".Dno też 600-ką - delikatnie tylko do momentu kiedy było możliwe odczytania oznakowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 Znajomy (stary chłop po 50-tce) tratił skrytkę pogermańską. Było w niej trochę srebra i medale m.in. z I w.ś. a rany" ,Krzyż Żelazny" I kl.Wszystko wyczyścił papierem ściernym... Pięknie się świecą...Debil :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodo-100 Napisano 20 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2008 ...masz rację,biżuterii,monet medali itp. drobiazgów tak się nie robi.Jestem tego świadom :)Ale z dużą mosiężną rurą sobie pozwoliłem.Mam nadzieję,że to nie ostatnia,bo obok miałem trzy podobne sygnały,ale przebicie przez tą glinę nie jest łatwe,a uszkodzić łopatą prosto.Jak będzie następna,to potraktuję ją elektrolizą i porównam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 po elektrolizie wystarczy gąbka do zmywania naczyń, szorujemy wtedy tą szorstka stroną naczyń i wszystko ładnie schodzi :)PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 wydaje mi się, że poprzez szlifowanie papierem ściernym usunąłeś cienką powłokę z innego metalu. Bo mosiężna łuska z Flaka była platerowana miedzią lub tombakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodo-100 Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 ...mosiądze przerabialne plastycznie są dostarczane w postaci odkuwek, prętów, blach, rur, taśm i różnegorodzaju kształtowników. Mosiądze CuZn5 i CuZn10 (według PN-77/H-87025)odznaczają się duŜym przewodnictwem cieplnym i z tego względu wykonuje się znich rurki chłodnic silników spalinowych w samochodach i ciągnikach. MosiądzCuZn15 naleŜy do grupy mosiądzów o zawartości 80-90% miedzi noszącychdawniej nazwę tombaków. Mają one barwę złocistą i z tego względu stosuje się jetakŜe na wyroby jubilerskie i złotnicze. Szczególnie dobrą plastycznościąodznacza się mosiądz CuZn30 oraz zbliŜony do niego mosiądz CuZn32, dające sięprzerabiać plastycznie do najcieńszych nawet przekrojów (z mosiądzu tego typuwykonuje się łuski pocisków i dlatego zwano go mosiądzem łuskowym). MosiądzCuZn37 (cecha M63) jest mosiądzem o najmniejszej zawartości miedzi, przy którejodznacza się on jeszcze glębokotłocznością zarówno na zimno, jak i na gorąco.Dzięki dość duŜej wytrzymałości uŜywa się go powszechnie na osprzętmaszynowy, rury do wymienników ciepła w kotłach, osprzęt elektrotechniczny isamochodowy.Podsumowując:mosiądz to stop miedzi i cynku w różnych proporcjach w zależności od przeznaczenia.Co to jest tombak też można przeczytać.Platerowanie tego metalu dodatkowo miedzią lub tombakiem nie ma podstaw logicznych z punktu widzenia technicznego.Platerowanie metalami szlachetnymi ma sens i było dosyć czesto wykonywane ale w przypadku łusek stalowych....biorąc pod uwagę elektrolizę,to nie wiem czy nie jest ona w przypadku mosiądzu bardziej szkodliwa i niszczycielska niż metoda mechaniczna,ponieważ szybciej z mosiądzu uwalnia się cynk powodując osłabienie pozostałej struktury metalu - staje się bardziej podatny na pęknięcia i inne uszkozenia mechaniczne,...tak jak powiedziałem następną łuskę oczyszczę elektrolizą i porównam efekty,...pozdrawiam i proszę o poprawkę,jeżeli w którymś momencie mówiłem nieprawdę,:))...oczywiście czyszczenie mechaniczne drobnych i cennych przedmiotów mosiężnych odradzam:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.