bodo-100 Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Napisano 19 Czerwiec 2008 Wreszcie mam się czym pochwalić.Wygrzebane z twardej gliny,dzięki dużej pomocy syna ! Po oczyszczeniu tak się prezentuje.88 mm.
bodo-100 Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Napisano 19 Czerwiec 2008 Trochę nieczytelne,więc napiszę:- u góry liczba 36- po prawej 1938- na dole 6347- po lewej - litera P
tomekk Napisano 19 Czerwiec 2008 Napisano 19 Czerwiec 2008 zamiast polerować lepiej podłączyć do elektrolizy na 10 min albo kupić tlenek glinu ;) PozdrOale łuska ładniutka
maxim026 Napisano 19 Czerwiec 2008 Napisano 19 Czerwiec 2008 nie no extra gdzie wykopałes weS no napisz gdzie. postawie ci orenżade albo LEMONIAD-e normalnie bicia to z 1999 i to piłsucki klepał w namiocie....
Łukasz Napisano 20 Czerwiec 2008 Napisano 20 Czerwiec 2008 Ty ją papierem ściernym czyściłeś?! Jakieś rysy na denku ma...
bodo-100 Napisano 20 Czerwiec 2008 Autor Napisano 20 Czerwiec 2008 Maximku !! ...mój wiek upoważnia mnie do spożywania innych napojów :),a jeśli chodzi o klepanie,to łuski się wyciąga w kolejnych etapach produkcji a nie klepie.Znalazłem ją w okolicach Szczecina.Powierzchnia boczna zrobiona na tokarce paierkiem 600 a mokro".Dno też 600-ką - delikatnie tylko do momentu kiedy było możliwe odczytania oznakowań.
traper6 Napisano 20 Czerwiec 2008 Napisano 20 Czerwiec 2008 Znajomy (stary chłop po 50-tce) tratił skrytkę pogermańską. Było w niej trochę srebra i medale m.in. z I w.ś. a rany" ,Krzyż Żelazny" I kl.Wszystko wyczyścił papierem ściernym... Pięknie się świecą...Debil :-(
bodo-100 Napisano 20 Czerwiec 2008 Autor Napisano 20 Czerwiec 2008 ...masz rację,biżuterii,monet medali itp. drobiazgów tak się nie robi.Jestem tego świadom :)Ale z dużą mosiężną rurą sobie pozwoliłem.Mam nadzieję,że to nie ostatnia,bo obok miałem trzy podobne sygnały,ale przebicie przez tą glinę nie jest łatwe,a uszkodzić łopatą prosto.Jak będzie następna,to potraktuję ją elektrolizą i porównam :)
tomekk Napisano 20 Czerwiec 2008 Napisano 20 Czerwiec 2008 po elektrolizie wystarczy gąbka do zmywania naczyń, szorujemy wtedy tą szorstka stroną naczyń i wszystko ładnie schodzi :)PozdrO
profos Napisano 20 Czerwiec 2008 Napisano 20 Czerwiec 2008 wydaje mi się, że poprzez szlifowanie papierem ściernym usunąłeś cienką powłokę z innego metalu. Bo mosiężna łuska z Flaka była platerowana miedzią lub tombakiem.
bodo-100 Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Napisano 22 Czerwiec 2008 ...mosiądze przerabialne plastycznie są dostarczane w postaci odkuwek, prętów, blach, rur, taśm i różnegorodzaju kształtowników. Mosiądze CuZn5 i CuZn10 (według PN-77/H-87025)odznaczają się duŜym przewodnictwem cieplnym i z tego względu wykonuje się znich rurki chłodnic silników spalinowych w samochodach i ciągnikach. MosiądzCuZn15 naleŜy do grupy mosiądzów o zawartości 80-90% miedzi noszącychdawniej nazwę tombaków. Mają one barwę złocistą i z tego względu stosuje się jetakŜe na wyroby jubilerskie i złotnicze. Szczególnie dobrą plastycznościąodznacza się mosiądz CuZn30 oraz zbliŜony do niego mosiądz CuZn32, dające sięprzerabiać plastycznie do najcieńszych nawet przekrojów (z mosiądzu tego typuwykonuje się łuski pocisków i dlatego zwano go mosiądzem łuskowym). MosiądzCuZn37 (cecha M63) jest mosiądzem o najmniejszej zawartości miedzi, przy którejodznacza się on jeszcze glębokotłocznością zarówno na zimno, jak i na gorąco.Dzięki dość duŜej wytrzymałości uŜywa się go powszechnie na osprzętmaszynowy, rury do wymienników ciepła w kotłach, osprzęt elektrotechniczny isamochodowy.Podsumowując:mosiądz to stop miedzi i cynku w różnych proporcjach w zależności od przeznaczenia.Co to jest tombak też można przeczytać.Platerowanie tego metalu dodatkowo miedzią lub tombakiem nie ma podstaw logicznych z punktu widzenia technicznego.Platerowanie metalami szlachetnymi ma sens i było dosyć czesto wykonywane ale w przypadku łusek stalowych....biorąc pod uwagę elektrolizę,to nie wiem czy nie jest ona w przypadku mosiądzu bardziej szkodliwa i niszczycielska niż metoda mechaniczna,ponieważ szybciej z mosiądzu uwalnia się cynk powodując osłabienie pozostałej struktury metalu - staje się bardziej podatny na pęknięcia i inne uszkozenia mechaniczne,...tak jak powiedziałem następną łuskę oczyszczę elektrolizą i porównam efekty,...pozdrawiam i proszę o poprawkę,jeżeli w którymś momencie mówiłem nieprawdę,:))...oczywiście czyszczenie mechaniczne drobnych i cennych przedmiotów mosiężnych odradzam:))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.