Skocz do zawartości

Pierwsze znalezisko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Maximku !! ...mój wiek upoważnia mnie do spożywania innych napojów :),a jeśli chodzi o klepanie,to łuski się wyciąga w kolejnych etapach produkcji a nie klepie.Znalazłem ją w okolicach Szczecina.Powierzchnia boczna zrobiona na tokarce paierkiem 600 a mokro".Dno też 600-ką - delikatnie tylko do momentu kiedy było możliwe odczytania oznakowań.

...masz rację,biżuterii,monet medali itp. drobiazgów tak się nie robi.Jestem tego świadom :)Ale z dużą mosiężną rurą sobie pozwoliłem.Mam nadzieję,że to nie ostatnia,bo obok miałem trzy podobne sygnały,ale przebicie przez tą glinę nie jest łatwe,a uszkodzić łopatą prosto.Jak będzie następna,to potraktuję ją elektrolizą i porównam :)

...mosiądze przerabialne plastycznie są dostarczane w postaci odkuwek, prętów, blach, rur, taśm i różnego
rodzaju kształtowników. Mosiądze CuZn5 i CuZn10 (według PN-77/H-87025)
odznaczają się duŜym przewodnictwem cieplnym i z tego względu wykonuje się z
nich rurki chłodnic silników spalinowych w samochodach i ciągnikach. Mosiądz
CuZn15 naleŜy do grupy mosiądzów o zawartości 80-90% miedzi noszących
dawniej nazwę tombaków. Mają one barwę złocistą i z tego względu stosuje się je
takŜe na wyroby jubilerskie i złotnicze. Szczególnie dobrą plastycznością
odznacza się mosiądz CuZn30 oraz zbliŜony do niego mosiądz CuZn32, dające się
przerabiać plastycznie do najcieńszych nawet przekrojów (z mosiądzu tego typu
wykonuje się łuski pocisków i dlatego zwano go mosiądzem łuskowym). Mosiądz
CuZn37 (cecha M63) jest mosiądzem o najmniejszej zawartości miedzi, przy której
odznacza się on jeszcze glębokotłocznością zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Dzięki dość duŜej wytrzymałości uŜywa się go powszechnie na osprzęt
maszynowy, rury do wymienników ciepła w kotłach, osprzęt elektrotechniczny i
samochodowy.

Podsumowując:mosiądz to stop miedzi i cynku w różnych proporcjach w zależności od przeznaczenia.Co to jest tombak też można przeczytać.Platerowanie tego metalu dodatkowo miedzią lub tombakiem nie ma podstaw logicznych z punktu widzenia technicznego.Platerowanie metalami szlachetnymi ma sens i było dosyć czesto wykonywane ale w przypadku łusek stalowych.

...biorąc pod uwagę elektrolizę,to nie wiem czy nie jest ona w przypadku mosiądzu bardziej szkodliwa i niszczycielska niż metoda mechaniczna,ponieważ szybciej z mosiądzu uwalnia się cynk powodując osłabienie pozostałej struktury metalu - staje się bardziej podatny na pęknięcia i inne uszkozenia mechaniczne,

...tak jak powiedziałem następną łuskę oczyszczę elektrolizą i porównam efekty,

...pozdrawiam i proszę o poprawkę,jeżeli w którymś momencie mówiłem nieprawdę,

:))

...oczywiście czyszczenie mechaniczne drobnych i cennych przedmiotów mosiężnych odradzam

:))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie