Skocz do zawartości

Mapy wojskowe II RP

Kubaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie - co oznaczał zakreślony przeze mnie na mapie numer?? Czy jest to numer wzgórza czy jego wysokość?? A co oznaczają numery 237, 238, 240.. Są na całej mapie usytuowane w kolejności.. Jak szukać na mapach konkretnego wzgórza, np. 279,5????? Pozdrawiam!!

Napisano
Te duże to prawdopodobnie poziomice, a mniejsze to punkty, ale jakie?? Poligonowy byłby w kwadracie, triangulacyjny w trójkącie, a sam punkt to możliwe że topograficzny... Ale pewien nie jestem. Jeśli by się okazało że są to jednak punkty triangulacyjne to na szczcie górki z takim punktem będzie albo słupek granitowy z krzyzykiem, albo wieża triangulacyjna(obecnie raczej rzadki widok).
Napisano
Numer w ramce to punkt wysokościowy. Numery kolejne (237, 238, 240) to numery oddziałów leśnych, w przypadku omawianej mapy - zapewne w obrębie Lasów Dóbr Pszczyńskich.

Wysokości poziomic na mapach WIG nie były umieszczane na rysunku mapy. Znajdują się one na ramce, odhaczone zwykle co 5 m (linie ciągłe). W terenie bardziej urozmaiconym bywają zaś zaznaczone co 1,25 m (linie przerywane), na ramce już nie opisane - zakładano, że każdy potrafi dodawać :-)

Co do konkretnego wzgórza - jeżeli nie było na nim punktu wysokościowego, to jego wysokość nie będzie zaznaczona. Trzeba wtedy poświęcić trochę czasu i prześledzić poziomice. Jeżeli ostatnią przed szczytem będzie ciągła 275 albo przerywana 278,75, to wierzchołek może mieć szukane 279,5.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie