Skocz do zawartości
  • 0

Oznaczanie posisków od DSZK

tadeks6

Pytanie

Napisano
Witam jestem w posiadaniu kilku pocisków od Dszk .I w związku z tym mam pytanie, czy te pociski miały jakieś oznaczenia ? Na moich widnieje w górnej części pocisku czerwona farba, potem jest czarna ,obydwie warstwy mają po jakimś 1cm długości dalej nic nie ma.Więc czy te ozanczenia mają cos wspólnego z przeznaczeniem pocisku np P-panc, zapalający,odłamkowy?????????????.
Z góry dzięki tadeks6.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam jestem w posiadaniu kilku pocisków od Dszk .I w związku z tym mam pytanie, czy te pociski miały jakieś oznaczenia ? Na moich widnieje w górnej części pocisku czerwona farba, potem jest czarna ,obydwie warstwy mają po jakimś 1cm długości dalej nic nie ma.Więc czy te ozanczenia mają cos wspólnego z przeznaczeniem pocisku np P-panc, zapalający,odłamkowy?????????????.
Z góry dzięki tadeks6.
Napisano
Witam w zakładkach jest zdjęcie takiego samego pocisku z neta z widocznymi fragmętam czerwonego malowania , czarna farba powinna być nad czerwoną, ale na zdjęciu jest prawie niewidoczna.
Pozdrawiam tadeks6.
Napisano
Tak - przy uderzeniu mieszanina była ściskana pomiędzy płaszczem pocisku i rdzeniem który zaczynał przemieszczać się do przodu, takie ściśnięcie wystarczało do zapoczątkowania reakcji.
Napisano
Witam może i jest to pocisk przeciw pancerny .ale napewno nie zapalający. Jeśli byłby zapalający to w dnie pocisku powinien znajdować się fosfor, ale tam nic nie ma.Czy istniały jakieś oznaczenia rodzai tych pocisków , jeśli tak to jakie? Chodzi mi o malowania.Pozdrawiam tadeks6
Napisano
Hej
Ciekawa sprawa, próbowalem na szybko znaleźć w sieci te kody kolorowe dla 12,7x108 i jakoś nie ma. To wziąłem i skompilowałem z paru artykułów: proszę o ewentualne poprawki, gdyż nie mam pewności czy na pewno jest to w 100% OK:

B-30 (przeciwpancerny) - czarny wierzchołek. To jest taki sobie stary ppanc. ze stalowym rdzeniem.
B-32 (ppanc.zapalający) - czarny wierzchołek z czerwonym pasem poniżej. Uwaga! materiał zapalający (nie fosfor! mieszanina pirotechniczna jakaś) znajduje się w nim z przodu pocisku, przed stalowym rdzeniem.
BZT-44 (ppanc.zapalający smugowy) - fioletowy wierzchołek z czerwonym pasem ponizej. Materiał pirotechniczny znajduje się zarówno przed stalowym rdzeniem (zapalający) jak i za nim (smugacz), rdzeń jest w związku z tym znacznie krótszy.
BZF-46 (ppanc.zapalający) - czarny wierzchołek z żółtym pasem poniżej. Ten faktycznie ma ładunek zapalający z tyłu (za stalowym rdzeniem) i jest to fosfor.
MDZ (wybuchowo-zapalający; powinno się powiedzieć odłamkowo-burzacy zapal. ale w odniesieniu do pocisku zawierającego nieco ponad gram m.w. to burzenie jakoś nie brzmi :) a i odłamków wiele z czegoś takiego nie ma - a wybuch jest :)) - cały pocisk czerwony (tzn. ta widoczna część, od miejsca obciśnięcia łuski). To jest taki mini - granacik :) z czołowym zapalnikiem uderzeniowym.
BS (współczesny z 1972, ppanc. zapalający z rdzeniem spiekanym) - cały pocisk czerwony jw. z czarnym wierzchołkiem.
1SL (wspólczesny dwupociskowy czyli tzw. Duplex) - pocisk bez oznaczenia, w naturalnym kolorze metalu
1SLT (Duplex smugowy) zielony wierzchołek z czerwonym paskiem poniżej. Smugacz jest w tylnym pocisku.
I jeszcze jeden jest pocisk, tu oznaczenia nie znam, ale jest ekstremalnie rzadki: ZMDBCz z przełomu lat 50/60., to też jest wybuchowo-zapalający ale ze specjalnym super-czułym zapalnikiem, przeznaczony do niszczenia balonów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie