Skocz do zawartości

oboz koncentracyjny w Oswiecimiu

mariusz1973

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pytanie morze ktos zna na nie odpowiedz
Wszedlem w posiadanie pewnego dokumentu a jest nim zwolnienie z obozu koncentracyjnego w Oswiecimiu datowane na 28 listopad 1942 roku dokument nimniejszy jest podpisany przez owczesnego komendanta obozu oraz opatrzony obozowa pieczecia
Mam pytanie odnosnie komendanta kto nim byl w tym czasie
jezeli macie jakies wiadomosci dajcie znac
mstaszak7@wp.pl
Napisano
Mógłbyś wkleić skan tego dokumentu ? Z tego co wiem zwolnienia były rzadkim zjawiskiem ,więc chciałbym zobaczyć jak taki kwit zwolnieniowy wyglądał ( zakładając ,że kwit jest oryginalny rzecz jasna)
POZDR
Napisano
Pogrzebałem troche w książkach i pieczeć komendanta powinna wyglądać tak:
Okrągła pieczątka z napisem na górze: Waffen-SS",na dole Kommandant der KL Auschwitz", w srodku wrona.
W miejscu na podpis: u góry tytuł służbowy: Kommandant...i tak dalej.
Poniżej pieczątka ze stopniem : SS-obersturmbannfuhrer.
Pomiedzy tymi dwoma zakrętas parafki.
jeśli to wygląda mniej wiecej tak to istnieje szansa ,że to orginał ,albo dobra podróbka :P
Napisano
To nie może być obóz w Oświęcimiu.. Z dniem 27 września 1939 r. włączono te obszary do III Rzeszy i przemianowano na niemiecką nazwę Auschwitz", więc de facto takiego tworu jaki opisujesz nie było.. Wypadałoby więc używać faktycznych nazw obowiązujących, bo inaczej obraża się mieszkańców tego miasta..
Kuba
Napisano
Dziekuje za pomoc
Tak ten dokument wyglada podobnie jak ten z aukcji na alegro z niewielkimi zmianami
jest drukowany normalna czcionka nie gotykiem
no i poczatek stopnia dopisany na maszynie ss-obersturmbannfuhrer

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie