Monsun Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Witam,podoba mi się Wasza inicjatywa. Szkoda tylko, że mieszkam tak daleko, z chęcią bym do was dołączył. Jak już będziecie w terenie, to nie zapominijcie wstawić zdjęć na forum. Krótka historyjka z pracy w terenie będzie również mile widziana.PozdrMarcin
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 Corocznie w okolicy odbywa się Rajd rowerowy szlakami Hubala" ;) Panowie pomysł jest super i widzę ,że jakieś zainteresowanie tematem jest. Pozostaje czekać nam na wiosnę ,lub jakąś mega-odwilż. Monsun - spoko jest ,damy radę :)bjar_1
soxy Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Kolejna z moich rewelacji do myslenia dla kolegow:Przed chałupą na progu żeśmy się fotografowali, w lesie ... Ale gdzieś się to wszystko zgubiło, zapodziało. Mówią ludzie, że zdjęcia i papiery różne ważne w lesie niedaleko zakopane, ale kto to dzisiaj dojdzie miejsca, gdzie znajdzie, co zarosło...
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 ??? Ktoś zakopał zdjęcia i dokumenty Hubalczyków"? :)bjar_1
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 Z mapami to u mnie lipa :( Mam tylko współczesną mapkę okolic Ruskiego Brodu ,Huciska ,Niekłania... skala 1:100000... :(bjar_one
archeo Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 ehh też bym się pisał na taki wypad, ale zrobiłem się mało mobilny od jakiegoś czasu. istnieją jednak szanse że załatwię jakby co 4 kółka. jeśli termin będzie mi pasował a moje towarzystwo Wam to z chęcią się też wybiorę.pozdr. Sebastian archeo"
qbas Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Witam. Myślę, że każdy chętny będzie mile widziany na wypadzie w te okolice (i nie tylko te, bo mam nadzieję że wspólnie wybierzemy się też w inne ciekawe rejony poszukiwań), a tym bardziej jeśli mógłby wnieść coś nowego do tematu, albo pomógł soxy`emu dorwać mapki o których była mowa wyżej. Pozdrawiam Kuba.
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Autor Napisano 18 Luty 2004 Każdy chętny jest mile widziany! Jeżeli tylko ktoś ma chęć.. Módlmy się o odwilż ,bo pogoda mnie zaczyna powoli dobijać.pzdrbjar_1
1AIR1 Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 No cóż skoro już o tym napisałeś....... Zabierać ..... nie musisz.I się nie upominałem .........przeczytaj następny post.Swoją drogą to przeraża mnie brak poczucia humoru.Szczególnie w tak trudnych czasach.Pozdrawiam
soxy Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Co ja sie nie znam na zartach :)Przeciez sam zartowalem z tym upominaniem sie :)1AIR1 bez Ciebie nie jade
Gość Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 A jaki obszar macie na myśli? Nie znam tych terenów.Pozdro
soxy Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 J: spojrz wyzej tam jest dokladnie podany obszar w jednym z postowwitam z ranaSoXy
Gość Napisano 19 Luty 2004 Napisano 19 Luty 2004 Acha, fakt. No, a mapy trzeba gromadzić. Kiedyś były na allegro. Ew. mogę coś podpowiedzieć, jeśli będę miał akurat ten fragment.Pozdrawiam
1AIR1 Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Witaj soxy..Mapy w WIG-u są podzielone na sektory.Prześlij mi na mailakonkretne namiary miejscowości lub ich okolice.Spróbuję coś wygrzebać.Pozdrawiam
DTH Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Zacznijcie od zatopionej armaty, choc to po drugiej stronie Wisly.Mimo szczerych checi i niemal pewnosci co do miejsca, jakos (pewnie z lenistwa;-)nigdy tam nie dotarlem:) Ktos tu wspominal, ze czytal cala dostepna literature na ten temat, to pewnie wie co to wojewnikowa jama":)) Mysle, ze predzej tam i w okolicach Krubek cos znajdziecie, niz na pozniejszych terenach dzialania hubalczykow. Powiem tylko, ze mialem okazje rozmawiac kiedys z niezyjacym juz Panem Markiem Szymanskim.Ci co ogladali film pamietaja pewnie oficera, ktory dolaczyl do oddzialu (scenka z lesnego, konnego poscigu za jezdzcem, ktory ucieka myslac, ze gonia go Niemcy), potem zostal dowodca hubalowej piechoty, a jeszcze pozniej bral udzial w Powstaniu Warszawskim.Wedle Jego slow raczej marne sa szanse na odnalezienie czegokolwiek, choc lut szczescia i przypadek w koncu kazdemu moze pomoc:) Tak zupelnie przypadkiem dowiedzialem sie tez, ze w Londynie byly 2 czy 3 zdjecia hubalczykow z pobytu w Kozienicach, gdzie zmieniali konie (rowniez znana scena z filmu, gdzie twarz Hubala rozjasnia sie na widok starego druha i mowi: Marian.. (Fabrycy - brat dowodcy armii Karpaty i przy okazji mojego pradziadka:) Niestety za pozno tam dotarlem, a wlasciwie sie urodzilem i rodzinka pozbyla sie ich pochopnie, wraz z mundurami generala:( Ostal mi sie jeno...no nie sznur...orzelek:))Panowie, zycze powodzenia i glebokich sygnalow:)
bjar_1 Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 DTH ,ten oficer ,który w filmie na koniu ucieka przed naszymi ,biorąc ich za pościg to kapitan Józef Grabiński Pomian" ,a nie Sęp". Sęp" dołączył do oddziału w październiku 1939 r. we wsi Zychy (m.in. z Teresą" i Lisem"). Pomian" odszedł od oddziału w czasie demobilizacji w dn. 13.III.1940 r. w Gałkach. Sęp" natomiast pozostał w oddziale do końca.pzdrbjar_1
1AIR1 Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 WitamMam mapę Wig-u Kozienic z 1937 roku, są też na niej Maciejowice,a właściwie jej skan,ale da się wydrukować w kolorze na A3.Pzdr.
soxy Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 1AIR1: jezeli chodzi o mapy to interesuje nas: Hubal operował bezkarnie na terenach przypominających w ogólnym zarycie pięciobok: jego podstawę stanowiłaby linia przeprowadzona na południu od Kielc do Włoszczowej, od zachodu i północy ograniczał go łuk Pilicy aż po Nowe Miasto, od północnego zachodu – linia poprowadzona od Nowego Miasta do Szydłowca, od zachodu – szosa Szydłowiec – Kielce.i to trzeba zdobycja posiadam 1x WIG - przedborz, i 1 x inne końskiepozdrawiam
DTH Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 bjar: masz pewnie racje:-)) Film ogladalem kilka razy, ale dawno, choc niektore sceny zapadly mi mocno w pamiec. W ogole przeoralem cala historie Hubala, ale to bylo juz ladnych kilka lat temu, wiec pewne fakty juz mi sie zatarly, a jakos wrodzone lenistwo nie pozwala mi na siegniecie do literatury:) Dzieki za sprostowanie:)
bjar_1 Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 Okej DTH - nie ma sprawy. Ja Hubala" mogę oglądać w sumie codziennie :) Mam film na VHS na szczęście. W sumie z polskich produkcji na temat II wojny światowej ,to Hubal" jest na pierwszym miejscu :)pozdrawiambjar_1
DTH Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 Hubal dobry, ale polecam tez Westerplatte Rozewicza. Choc bialo- czarne, to jednak zawsze dostaje dreszczyku emocji, kiedy widac zblizenie komory zamkowej ckm-u wz 30 tak, ze widac sygnatury, suwadlo chodzi, a z tlumika wali blysk ognia. To samo z rkm-em wz 28. Dla mnie poezja, bo tam ten sprzet naprawde strzelal.Hubal natomiast, wiadomo kawaleria, ma ten romantyczny, sentymentalny klimat.Scena z lasu, kiedy napotykaja rozbity tabor i jeden z zolnierzy przeladowuje 30-ke na taczance i krzyczy z radoscia:dobry", czy chwile potem odkrycie pomordowanych jencow i zbieranie niesmiertelnikow, albo po rozbiciu niemieckiej kolumny, jeden z zolnierzy ze szkopskim pasem w rece: panie majorze, co tu pisze"? (specjalnie pisze, nie jest napisane, odpowiedz- Gott mit uns - Bog z nami" i pelne goryczy i niedowierzania: z nimi"? sa dla mnie niepowtarzalne. No i genialna muzyka.Swojego czasu ulozylem sobie i zainstalowalem nawet melodie z Hubala w komorce:)pozdro
bjar_1 Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 Dla mnie najlepsze sceny z Hubala" :-szarża przez pola na Niemców przy samochodach-atak na kolumne pod Huciskiem ,to jak z góry na samochody ciskają granaty-2 sceny z walki na bagnety (pod Huciskiem i Szałasem).W ogóle film super ,niektóre sceny jak np. ta szarża i pacyfikacja wsi (chyba Gałek) wywołują u mnie dreszczyk i gęsią skórkę... No i ta muzyka...bjar_1
franek164 Napisano 20 Luty 2004 Napisano 20 Luty 2004 witamnie wiem czy Bjar kojarzysz ale w Stąpo jedna rodzinka poszła do piachu a chaupka z dymem za współpracę z Hubalem. Nazywali się Gutowie jeśli mnie pamięc nie myli. A nie oszczędzono nawet kilkuletnich dzieci i starców. Było to ponoć dlatego, że znaleziono dokumenty przy hubalczyku - pewnie martwym. jest tam teraz skromny pomnik mozna by świeczkę zapalić. pozdrawiam
bjar_1 Napisano 20 Luty 2004 Autor Napisano 20 Luty 2004 Franek ,oczywiście że kojarzę...Marian Gut ,gdy przyszedł do oddziału Hubala" miał 16 lat ,przyszedł już z bronią i kolegą Antonim Krupą.Zginął w czasie wychodzenia z okrążenia z Lasów Suchedniowskich w okolicy wsi Zaborowice. Niemcy przy poległym znaleźli adres domowy i 6.IV.1940 przyjechali po rodziców. Znęcali się nad rodziną ,po czym całą rodzinę wymordowali... ojca ,matkę ,12-letniego brata i 2-letnią siostrzyczkę... ,a dom spalili.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.