Skocz do zawartości

Śladami Oddziału Wydzielonego WP Hubala ...

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie (szczególnie ze świętokrzyskiego i południowej części mazowieckiego) wpadłem se na pomysła ,żeby zebrać ekipę i pokopać wspólnie w miejscach bytności Oddziału Wydzielonego WP Hubala". Takie bliskie spotkania z historią ,to znaczy wpaść do wioski ,pogadać z ludźmi a później w teren. Wiadomo ,że wyniki nie będą zaskakujące ,ale liczy się przygoda. Jak się zrobi cieplutko ,proponuję wziąć się na sam początek za najbliższą okolicę wioski Hucisko - wiadomo dlaczego.
Co o takiej akcji sądzicie? Czy ktos byłby chetny na takie coś?

pzdr

Michał H. a.k.a. bjar_1
  • Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam
ja już trochi po Hubalu szukałem. Pod Huciskiem byliśmy ze Zwierzem ale tylko jedną łuskę znaleźliśmy. Natomiast na skraju lasu w Szałasie znaleźliśmy stanowisko broni maszynowej - ok 50 łusek typu mosin z oznaczeniem 33 i kilka metrów dalej pocisk wbity w ziemię podobny do moździerzowego.
Pomysł dobry ciężko bedzie coś ciekawego znaleźć - no ale po Hubalu to nawet łuska jest cenna. (wartość emocjonalna)
pozdrawiam
hej
Napisano
Franek! Wiedziałem ,że na Ciebie i Zwierza mogę liczyć! Ja szukałem troche koło Huciska ,ale tylko trafiłem na rozwalona maszynę do pisania ,raczej poniemiecka ,bo ludzie by do lasu maszyny nie wywalili ,bo i skąd...
Jaka ta łuska była spod Huciska? Polska?

pzdr

bjar_1
Napisano
Muszę sprawdzić w chacie
pamiętam że jedno z bić 33 a drugie???
A szczerze mówiąc to nie wiem jak była mosinowska amunicja w Polsce oznaczana.
A szukałeś w pobliżu kopca mjr. Hubala za Huciskiem po prawej str. polnej drogi?
Napisano
Witam. Jestem z Tomaszowa Mazowieckiego (lasy spalskie). Ktoś może tu coś hubalowego szukał? Wkońcu niedaleko szaniec Hubala.
Napisano
Ja mogę współpracować w sprawie wątku na terenie obecnego województwa podlaskiego.Przeczytałem o niszczeniu sprzętu w czasie przekraczania rzek o ile mnie pamięć nie myli??
yasioxx@wp.pl
Napisano
No nie ukrywam że przestudiowałem całą dostępną litereaturę na ten temat i mam pewne pomysły i miejsca na szlak Dobrzańskiego. Zainteresowanych taką wycieczką zapraszam jak będzie ciepło bo juz paru chętnych jest :)
Napisano
Soxy - czyli robimy jakiś rajdzik szlakami Hubala".
Franek - w 1939r. nie było żadnego polskiego karabinu maszynowego na amunicje mosinowską. To pod Szałasem ,to prawdopodobnie trafiliście na stanowisko z 1945 roku.
Szukałem koło tego kopca na Hucisku i tam właśnie trafiłem na szczatki tej maszyny do pisania. Ale chyba tą kolumnę Hubalczycy" rozbili gdzie indziej.

pzdr

bjar_1

P.S. Tak więc panowie czekamy na odwilż.
Napisano
Cześć soxy....Wszyscy Twoi znajomi wiedzą że studiujesz nawet zapachy" ze starych map.....ale jak tak dalej będziesz sypał rewelacjami to się nam to forum zapali".
Pozdrawiam Cię
Napisano
Też podejrzewam gdzie tą kolumne rozbili. Jakaś leśna droga ,tylko nie Hucisko-Chlewiska a raczej Hucisko-Niekłań. Pamiętam z filmu Na drodze do Niekłania ze trzydzieści samochodów.." W wakacje sobie troszkę spacerowałem koło Huciska (co prawda bez wykrywki) i chyba znalazłem tą drogę.

pzdr

bjar_1
Napisano
1. Wycieczka moze byc jak cieplej bedzie (czas z wykrywkami okolo 2, 3 dni)
2. Moge przygotowac trase ale brakuje mi troche starych map do dokladnego okreslenia paru rzeczy :) wiec jezeli ktos zainteresowany posiada cos takiego i chce sie podzielic to prosze bardzo. Potrzebne mapy to: (mozna sprawdzic na stronach TOPMAP mapy rublands, podaje tylko dla odwzorowania o ktory teren chodzi bo czesc mam, kurcze nie zajasno to napisalem) Tomaszow, Nowe miasto, Opoczno, Przysucha, Radom.
3. Musze zabrac ze soba 3 gosci jeden sie juz tutaj o to upominal (1AIR1) :)
i to wszystko jezeli dalej chcecie to dajcie znac
Napisano
Czyli panowie czekajmy na odwilż! No i żeby w lesie nie było zbyt mokro ,bo nie chce mi się w gumowcach poginać...

pzdr

bjar_1
Napisano
Ha mało tego moge pokazac miejsce w ktorym major szarzowal na niemcow na rowerach (ci co widzieli film wiedza o co chodzi)
Napisano
Taaa jasne! Soxy nie dobijaj mnie!
A scenę ,gdy żołnierze Hubala" są na mszy porannej i ksiądz Mucha chodzi przed kościołem i gada z żołnierzami ,kręcono przed kościołem w Ruskim Brodzie :)
Wypadało by poszukać pod Szałasem ,gdzie nasi wychodzili z okrążenia ,linia kolejki wąskotorowej gdzie nasi poszli na bagnety itp.

bjar_1
Napisano
Mowilem przeciez ze przestudiowalem cala dostepna literature na ten tema wlacznie z ta wydawana w Angli. :) Szkoda forum zasmiecac moje gg 264870 ale teraz wylaze wiec mnie nie bedzie ale potem prosze bardzo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie