Skocz do zawartości

Pytanie do Wszystkich.

szmarut23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z racji sporej ilości wolnego czasu późnymi wieczorami i chęci zdobywania szerszej wiedzy zająłem się już od kilku miesięcy kompletowaniem zarówno informacji jak i zdjęć przedmiotów z kilku dziedzin: odznaki, odznaczenia, medale, klamry.
Wątek poruszam dopiero teraz (choć chęci były i wcześniej ale ograniczenia forum były barierą) ponieważ Sz. Kol. Bocian napisał, że dostali nowy serwer.
Czy chcieli byście mieć tu na forum wirtualny katalog przedmiotów z wymienionych wyżej dziedzin"?
Zawierałby on zarówno opis jak i dokładne zdjęcia przedmiotów (ograniczone co najwyżej ich dostępnością dla Nas. Piszę Nas gdyż nie poradzę sobie sam ze zdobyciem dostępu do zrobienia kilku (bardzo dobrej jakości) zdjęć. Oczywiście obrabianych później aby miejca na serwerze zbyt duzo nie zajmować i dostosować ich standartd do wymogów Forum.
Kolejne pytanie to czy znaleźli by się chętni do pomocy w w wyżej wymienionym problemie?
Oczywiście gwarantowałbym pełną anonimowość lub na życzenie możliwość dopisania nick'u pomagającej w tym Osoby.
Proszę o szczere wypowiedzi na zadane tylko pytania bez zbędnych komentarzy, czy kłótni.
PS dla Bociana: niech wątek pobędzie 3 tyg na Forum (najlepiej by było jako przyklejony) następnie skieruję go w Twoje ręce do usunięcia i jeśli znajdą się chętni do pomocy założę nowy, już skierowany w stronę funkcjonowania, wyglądu, formy tego typu katalogu.
Oczywiście jeśli jest on sprzeczny z polityką rozwoju Forum, czy Odkrywcy nalegam na jego usunięcie.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!Pomysł wydaje się byc bardzo dobry.Znikną wówczas częste posty o identyfikację bardzo popularnych rzeczy,które bedzie można wyszuka w katalogu.Pozdrawiam!
Napisano
Jestem za. Sam o tym myślałem. Robie bardzo ładne zdjęcia co ciekawszym gratom i mogę je udostępnić. Mój wniosek jest taki żeby przedmioty i zdjęcia były nie z internetu lecz samodzielnie przez nas znalezione. Pozdr
Napisano
Na początek tylko te. Ograniczenie spowodowane ogromem pracy jaki trzeba w to włożyć. Nie będzie publikacji tego typu katalogu jeśli minimum połowy eksponatów by nie zawierała (100% do osiągnięcia jest mało możliwe z racji dostępu do przedmiotów). Oczywiście w grę wchodzi podział na roczniki, kraj pochodzenia, typ jednostki, formacji itd. Także niech każdy zauważy, że pracy dla jednej osoby w samym poukładaniu tego wszystkiego jest ogrom. Z tego powodu proszę o wyrozumiałość.
Co do samych zdjęć to do tego typu katalogu zdjęcia powinny być przedmiotów w jak najlepszym stanie aby oddać w 100% szczegóły (oryginalnych) eksponatów.
Napisano
PS: połowy eksponatów tzn: np Polskie odznaki z lat 1918 - 1939, lub do 1918, lub klamry Niemieckie do 1918... itd. Czyli danego rocznika i pochodzenia.
Napisano
No i jeszcze kwestia samych zdjęć: oczywiście będą też i takie czy pochodzące z forum, czy innych źródeł (za zgodą osoby publikującej), a później w miarę dostępu do przedmiotu wymieniane na zrobione właśnie z przeznaczeniem do katalogu ( w gre wchodzi w tym momencie zdjęcie awersu, rewersu bez nakrętki, i nakrętki (wiem, wiem istnieje wiele wytwórni z czym idzie fakt różnych sygnowań, nakrętek, ale na dzień dobry temat pomijam).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie