Soldat Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2008 Witam, czy macie jakieś fotki przedstawiające Zołnierzy LWP w US-ach typu deszczyk ? szukałem na necie ale niestety znalazłem tylko parę zdjęć :) Z pewnością są tu jacyś kolekcjonerzy zbierający LWP a nie tylko zbierający iemczyznę" ;)) Zachęcam więc do wklejania zdjęć :) Na początek wklejam to co udło mi sie wyłowić z sieci :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soldat Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2008 Ćwiczenia wojsk Układu Warszawskiego na terenie NRD pod kryptonimem BURZA-PAŹDZIERNIKOWA", jesień 1965 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soldat Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2008 BURZA PAŹDZIERNIKOWA" - cd :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 Witam!Dziadek był w desancie na początku lat 60. Kilka fotek zostało. :-) W wolnej chwili postaram się coś podrzucić.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz91 Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 Myślę że doskonałym uzupełnieniem tematu będzie zagraniczne forum nie tylko o lwp ale innych armiach układu warszawskiego http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=101350 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 Tak z ciekawostek - mundur polowy typu deszczyk" po wielu praniach i pod wpływem działania promieni słonecznych robił się niemal biały, tzn. prawie zupełnie blaknął brązowo-zielony barwnik, zostawały tylko kreski". Mam gdzieś w domu fotkę obsługi rkm Diektariewa w takim umundurowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 takie o... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soldat Napisano 11 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2008 danieloff, słyszłem kiedyś że w owych czasach panowała swoista moda na rozjaśnianie mundurów typu deszczyk", żeby wyglądały na takie bardziej sprane. Wklejm kojejną fotkę US-a w deszczyk, niestety nie najlepszej jakości bo to skan z gazety. Na zdjeciu dowódca kompanii płetwonurków 1 SBSz por. Komański (połowa lat 70-tych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajakt Napisano 17 Czerwiec 2008 Share Napisano 17 Czerwiec 2008 Chciałbym zwrócić uwagę, że chłopaki przy ckm-ie nie są w US-ach. US to ubiór skoczka. Główne różnice to ilość kieszeni na rękawach i zapięcia kieszeni (US-y mają zakryte guziki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 smaczkiem jest siatka z grubego sznurka na hałerze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 na stopach jeszcze trzewiki z oddzielnym opinaczem brezentowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 ad Soldatwczesne lata siedemdziesiąte lub koniec sześdziesiątychad pajaktdlaczego mieli by być w Uesach jak to BIB lub OTK- w latach sześdziesiątych takie użbrojenie wystepowało tylko w takich jednostkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 Witam!Spinacze do spodni na fotce wyżej nie są brezentowe, a drelichowe bądź sukienne.:-)Kurtka kaprala na zdjęciu z ckm nie jest kurtką desantu.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 tak samo jak broń nigdy nie była na wyposażeniu desantuPozdrawiam Parowóz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 Mój ojciec w szkole oficerskiej w latach 70-ych (WSOWInż.) na pierwszym roku dostał jeszcze na pierwsze 3 miesiące 1 roku szkoły mundur polowy w deszczyk", potem dostali już normalne moro", ale donaszali jeszcze bechatki(#) w deszczyk".P.S. (#)bechatka - kurtka polowa zimowa (dla tych, którzy już nie kojarzą tej nazwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
076 Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 Przepraszam nie doczytałem, ze chodzi o USy i nawstwiałem zwykłe deszczyki..... no cóż przywalilem z tym jak dzik w sosnę,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Jak ktoś chce zobaczyć orginały nówki magazynowe to są na forcie czerniakowskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 danielof; zapytaj Taty czy pamięta oficera wykładowcę Żabę? Jeszcze teraz po 40 latach bym mu z chęcią obił mordę, bo raczej komendanta płk Iwaszki to nie pamięta!Pozdrawiam GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 OK, zapytam przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 4 Lipiec 2008 Share Napisano 4 Lipiec 2008 Znalazle fotke mojego tescia (s.p.)niestety nie wiem gdzie i kiedy sluzyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 4 Lipiec 2008 Share Napisano 4 Lipiec 2008 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faust8 Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 pilnie poszukuję kolekcjonerów i znawców LWP z lat 1950-60 w celu wymiany informacji i fantów z tego okresu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 Witam!detektor2@tlen.plgadu: 792152Zapraszam do dyskusji!Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 11 Styczeń 2009 Share Napisano 11 Styczeń 2009 Ad. deszczyków, US-ów itp. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz91 Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 Witam komandos91xd@gmail.com gg 8593275 zapraszam Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.