Skocz do zawartości

Do fanów" LWP :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy macie jakieś fotki przedstawiające Zołnierzy LWP w US-ach typu deszczyk ? szukałem na necie ale niestety znalazłem tylko parę zdjęć :) Z pewnością są tu jacyś kolekcjonerzy zbierający LWP a nie tylko zbierający iemczyznę" ;)) Zachęcam więc do wklejania zdjęć :) Na początek wklejam to co udło mi sie wyłowić z sieci :)

Tak z ciekawostek - mundur polowy typu deszczyk" po wielu praniach i pod wpływem działania promieni słonecznych robił się niemal biały, tzn. prawie zupełnie blaknął brązowo-zielony barwnik, zostawały tylko kreski". Mam gdzieś w domu fotkę obsługi rkm Diektariewa w takim umundurowaniu.

danieloff, słyszłem kiedyś że w owych czasach panowała swoista moda na rozjaśnianie mundurów typu deszczyk", żeby wyglądały na takie bardziej sprane. Wklejm kojejną fotkę
US-a w deszczyk, niestety nie najlepszej jakości bo to skan z gazety. Na zdjeciu dowódca kompanii płetwonurków 1 SBSz por. Komański (połowa lat 70-tych)

Mój ojciec w szkole oficerskiej w latach 70-ych (WSOWInż.) na pierwszym roku dostał jeszcze na pierwsze 3 miesiące 1 roku szkoły mundur polowy w deszczyk", potem dostali już normalne moro", ale donaszali jeszcze bechatki(#) w deszczyk".

P.S. (#)bechatka - kurtka polowa zimowa (dla tych, którzy już nie kojarzą tej nazwy).

Przepraszam nie doczytałem, ze chodzi o USy i nawstwiałem zwykłe deszczyki..... no cóż przywalilem z tym jak dzik w sosnę,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Jak ktoś chce zobaczyć orginały nówki magazynowe to są na forcie czerniakowskim.

• 2 weeks later...
  • 6 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie