Skocz do zawartości

Ewidencja muzeów w Polsce

zancus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na stronie Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków

www.kobidz.pl/app/site.php5/article/334/75.html

jest umieszcony spis muzeów polskich. Jest tam tylko 11 muzeów prywatnych założonych przez osoby fizyczne. A przecież takich muzeów jest bardzo dużo. Mam wielką prośbę do Szanownego Koleżeństwa. Namawiajcie wasze zaprzyjaźnione i nie tylko muzea prywatne aby się tam rejestrowały. W końcu w Polsce nie funkcjonują wyłacznie muzea państwowe, samorządowe czy diecezjalne. Moje muzeum też jest na tej liście. Chętnie pomogę w tej, jak i innych sprawach. Pozdrawiam Paweł Zaniewski

[link usunięty zabroniona jest promocja własnych serwisów na forum]

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 15:39 10-06-2008
Napisano
żby placówka stała się muzeum ewidencjonowanym musi spełniac odpowiednie warunki i działać zgodnie z ustawami. nie wszystkie muzea prywatne te warunki spełniają i nie wszystkie się staraja o wpis do rejestru. sama nazwa muzeum nie jest zastrzeżona więc muzeum może nazywac się wszystko właściwie, ale ewidencjonowane muzeum musi mieć kadrę, zbiory, działać wg kart międzynarodowych itd.. oraz musi być wpisane do rejestru właśnie.
Napisano
rob - mylisz różne sprawy. Rejestr muzeów to jest coś zupełnie innego niż ewidencja. Zgodnie z ustawą o muzeach do Rejestru Muzeów mogą trafić jedynie muzea państwowe i samorządowe, mogą tam trafić również muzea diecezjalne. Warunkami są m. in. dorobek, kadra, osiągnięcia naukowe. Natomiast ewidencja to po prostu spis muzeów. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego pomimo ustawowego wymogu konsultowania statutów, a obecnie regulaminów muzeów prywatnych nie prowadzi ewidencji (ciekawa niekonsekwencja). Jedynie KOBiDZ prowadzi taką ewidencję. Trzeba się tam zgłosić. Ja wszystko załatwiłem mailem.
Napisano
to tak w temacie nieco pobocznie:

Nowe wymogi dla kustoszy"

Zawodowi muzealnicy muszą mieć odpowiedni staż pracy, wykształcenie i osiągnięcia naukowe. Wszystko zależy od tego, jakie stanowisko zajmują

Od 5 czerwca obowiązują trzy nowe rozporządzenia związane z funkcjonowaniem muzeów (DzU z 2008 r. nr 91, poz. 567 – 569). Określają one m. in., jakie kwalifikacje powinny mieć osoby tworzące zawodową grupę muzealników. Chodzi o kustoszy (w tym dyplomowanych), adiunktów i asystentów. Kustosz dyplomowany powinien np. mieć dziesięć lat stażu pracy w muzeum lub pokrewnej instytucji, odpowiedni dorobek naukowy i co najmniej stopień doktora. Kompetencje kustoszy potwierdza komisja kwalifikacyjna działająca przy ministrze kultury.

Na dotychczasowych zasadach pracować będą nadal osoby zatrudnione na stanowiskach starszego kustosza lub starszego asystenta. Zachowają również swoje posady osoby, które dotychczas pracowały na stanowiskach wykwalifikowanych muzealników, ale nie spełniają nowych kryteriów.

Źródło : Rzeczpospolita

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie