rozi Napisano 27 Maj 2008 Autor Napisano 27 Maj 2008 Tak jak w temacie.Jestem zainteresowany kupnem wykrywacza z górnej półki i po wstepnych poszukiwaniach znalazłem taki właśnie..Szukam sprzetu tylko na drobnice i monety do 3000. Czy możecie cos zaproponować?Czekam na posty. i pzdr.
SZZ Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Jeden z najlepszych i najgłębszych. Ale jest też dosyć ciężki i kiepsko wyważony. I jest jeszcze jedno ale - nie każdy potrafi z niego wycisnąć maksimum.Pozdrawiam
egon10 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 wiemy kol.kruk ze kolega posiada detektory z GORNEJ polki.Tak jak napisal kol. SZZ minelab SE to bardzo dobry wybor.
kruk1 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 na aukcjach je jak nowe sprzedaja uzywane kilka razy ,jak takie dobre to dlaczego odrazu je sprzeduja
terenowiec69 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Ostatnio znalazłem symulator Explorera Se,fajna sprawa,mozna sie nauczyć obsługi i ustawień nie odchodząć od kompa.
terenowiec69 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 Kruku;nie każdy umie go ujarzmić,lub różnie to w zyciu bywa.Kasa potrzebna to ludzie sprzedają.W tej chwili potaniał na 2999zł i jest to dobra cena.
egon10 Napisano 27 Maj 2008 Napisano 27 Maj 2008 nie mam pojecia kolego kruk.nalezy spytac sie tych co sprzedaja,ja natomiast zamierzam kupic.
rozi Napisano 28 Maj 2008 Autor Napisano 28 Maj 2008 Mówicie że ciężko go ujarzmić.. A możecie polecić jakies inne wykrywacze do tej ceny? chodzi o monety..A jeśli chodzi o explorera to czy ktoś z nim chodzi? jakie są jego osiągi? Jak z głęboością?Fajnie by było gdyby ktoś się wypowiedział..
fido Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 kruku1 błagam zaglądaj czasami do słownika błagam choć minimum.proszę proszę Cię bardzo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zwierzu Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Sprzęt super.Ale cięzki.Po paru wyprawach ręka sie przyzwyczaja.
Blitzkrieg Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Ja mam SE jak każdy ma plusy i minusy,troche ciężki,nie do końca rozumiem jego piskanie, ale tu z pomoca przychodzi wyswietlacz. Dobra dyskryminacja, co pomaga w zaśmieconym terenie. Osobiście wole co prawda swoją terrę, bo lekka i przyjemna, a teraz explorera SE testuje mój młodszy brat. Atutem tego sprzetu jest zasięg, świetnie ciągnie kolor: moneta 10 gr z PRL głębokość około 40 cm(+-5) i to nie żaden air test...
rozi Napisano 29 Maj 2008 Autor Napisano 29 Maj 2008 Waga to nie problem , ale zaczynam się najbardziej obawiać tych ustawień. Każdy mówi że bardzo cięzko go dobrze ustaić i w jak najlepszy sposób wykożystać jego możliwości.. Jak to z tym jest? Czy wświetlacz ma opcje pokazywania na jakiej głębokości leży dany przedmiot?
terenowiec69 Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Nie jest wcale trudno,zalezy jak komu.Masz tu symulator,rozpakuj sobie i zainstaluj.Masz tam wszystkie ustawienia jak w prawdziwej wykrywce.Polecam.Fajna sprawa.Wyświetlacz pokazuje głebokośc zalegania dla monet.http://www.minelabowners.com/forumuploads/setup-se-v1-en.exe
Dziki Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Rozi ---> mysle ze najlepiej bedzie jesli sprobojesz poszukac kogos z takim sprzetem w swojej okolicy. Nie ma nic lepszego niz przekonac sie na wlasne oczy ;) No i mialbys kogos, kto by Cie poprowadzil przez etap edukacyjny".kruk1 ---> A Ty juz sprzedales swojego uber Long Range Locatora? Przestan sie osmieszac i nie wprowadzaj ludzi w blad swoja wyjatkowo mierna wiedza na temat sprzetu do poszukiwan.
Martin Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Kruk 1 : składnia wypowiedzi zerowa , ortografia denna ( to najdelikatniejsze określenia ;) ), merytoryka wypowiedzi w różnych tematach niskiego lotu a do tego wszystkiego my jeszcze cały czas czekamy , iż jak to jest , że wszyscy na Forum to głąby nie umiejące korzystać z magicznych osiągnięć technologicznych " a ów magia" jest już w sprzedaży na pewnym portalu aukcyjnym ? -- czekamy :)To moje drugie ostrzeżenie wobec Ciebie , pierwsza żółta karteczka i za prawdę powiadam Ci , że kolejnych ostrzeżeń nie będzie ...Pozdrawiam serdecznieMartin
stangret Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Jak jest symulator Minelaba to może ma ktoś symulator GTI 2500. Jak nie ma gdzie wyjść to by się człowiek pobawił trochę w domu choć to nie to samo.pozdrawiamstangret
Blitzkrieg Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Terenowiec69: Nie jest wcale trudno,zalezy jak komu.Masz tu symulator,rozpakuj sobie i zainstaluj.Masz tam wszystkie ustawienia jak w prawdziwej wykrywce". Nie zgodzę się z tobą kolego... Niestety:( Ja przed zakupem również bawiłem się symulatorem. I stwierdziłem, że to bajecznie prosta sprawa. W terenie jednak tak nie jest. Sprawa wydaje się łatwa, gdy przemiatasz sondą na ekranie komputera i widzisz co pod nia masz. Nieco trudniej jest w terenie. Aby wyciągnąc max ze sprzętu trzeba ustawić jak najwiekszą MOŻLIWIE czułość. I wtedy zaczyna wariować:P Brzeczy zawsze i na wszystko, wzbudza się niepotrzebnie od jagodniska, bądz mokrej trawy. Tak więc z czułością nie przesadzać. Ustawić jak najwiecej sie da, jesli wariuje to stopniowo zmniejszać. Symulator pomaga w ocenie znaleziska. Czasem chodze na smartfind i powiedzmy wiem w której częsci pola mogę spodziewać się czegoś ciekawego. Z racji że moim poprzednim wykrywaczem była X-terra(nie ukrywam że prostsza i wygodniejsza:)) to czasem przełaczam na digital i w sumie mogę stwierdzić że sygnały 31/31 to zazwyczaj gwóźdź. Wg mnie warto kopać sygnał przy których fer nie przekracza 15 a con jest wysoki/względnie niski też kopie - może być srebrna ciniutka blaszka/, aha na początku warto kopać sygnały powtarzalne(mamy pewnośc że coś jest pod cewką)-(zdaje sobie sprawę z tego, że to co piszę to mocne uogólnienie, ale to takie moje wskazówki na początek użytkowania). Warto poeksperymentować z usawieniem sygnału wiodącego, chodzi mi głównie o to jak zachowuje się on zaraz po przejechaniu nad znaleziskiem, tu proponuje próby na sucho...
Blitzkrieg Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Aha, yapomniam dodać że eksplorerem szukam drobnicy, więc o Iron mask sie nie wypowiem.
VanWorden Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Witam.rozi - Tak jak sugeruje Dziki, najlepiej znajdź kogoś w pobliżu z tym sprzętem i sam zdecyduj. Jednak z taką kwotą masz sprzętów do wyboru na kolory;)Ok, EX ma zasięg na srebro w kazdym terenie, ale oprócz zasięgu ważne są jeszcze inne rzeczy. SZZ wspomniał o fatalnej ergonomii a ja bym jeszcze dorzucił powolną pracę.Z Exem trzeba chodzić woolno żeby mieć najlepsze efekty. To sprzęt którym można wyczyścić dobrą miejscówkę pod warunkiem, że nie jest zbytnio zaśmiecona, ale przyjrzyj się też: X-Terra 70 (jak dla mnie najlepszy Minelab), White's MXT i Fisher F75. Celowo nie wymieniam XLT czy DFX bo szukasz przecież prostego w obsłudze i skutecznego sprzętu na drobnicę. Wszystkie 3 powyższe w standardowych warunkach niczym nie ustępują Exowi a w wielu sytuacjach będą bardziej skuteczne. Jasne, że to działa także w drugą stronę i będą sytuacje gdy to właśnie Ex pokaże lwi pazur, ale gdy dobrze poznasz swój wykrywacz to nie da Ci rady nawet ktoś z Long Range Locators":)) PozdrawiamVW
Blitzkrieg Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Heh no ja popieram VanWorden'a:) Są wykrywacze przyjemniejsze" niż Explo. Wg mnie najlepszy wybór to XT70 jeśli chodzi o drobnice. F75 też jest fajny, ale lepiej nadaje się na militaria... Spotkałem się z opinią że trudno nim zbierać drobnice...(czuły - podobnie jak explo zreszta) Co do whitesów to nie będe komentował. Nie znam poprostu.
rozi Napisano 30 Maj 2008 Autor Napisano 30 Maj 2008 Witam No Panowie.. z góry dzięki za wiele fajnych odpowiedzi.. Po namyśle doszedłem do wniosku że chyba padnie na xterre 70.Explorer jest troche drogi a z tego co się dowiedziałem w sieci to xt 70 tez całkiem dobrze się spisuje.. Teraz czekam na przesyłke i pora na nauke na nowym sprzęcie:D Pzdr i dzięki raz jeszcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.