Skocz do zawartości
  • 0

ID KABURY

Brylu

Pytanie

Napisano

Witam prosze o ID tej oto Kaburki wyjeta ze stryszku jak dla mnie TT-ka ale moge sie mylic material typowo Ruski moze da sie ja wydatowac miej wiecej za kazda pomoc wielkie dzieki !!:)

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Aha, zapomniałem. Przy identyfikacji przeznaczenia sowieckich kabur ostateczny werdykt może być wydany w oparciu o kształt klapy zamykającej. Te od Naganta są wydłużone, wyraźnie zaokrąglone...
Pozdro!
PS. Z jakiego województwa są te znaleziska?
Napisano
woj DOLNOSLASKIE a co sadzicie o obydwu kaburkach jak je datujecie n ajakie okresy i do jakich typow broni
Napisano
Kabura sowiecka, do pistoletu TT, produkcja wojenna (po czerwcu 1941 r.). Używana na terenie Polski od 1944 r. przez Armię Czerwoną, LWP oraz podziemie niepodległościowe.
Pozdro!
Napisano
mocowanie jest jak slusznie zauwarzyl CAIRO1 :) pozostalosic a fotki tej frugiej dam niebawme hmm wsadziw w nai ale co :( Patyk pistolet na wode :( dzieki za info i pozdrawiam
Napisano
Dzieki za info tak myslalme mam tez taka ale z poziomym pokrowcem na magazynek ludzie uwazaja ze to nagant ale rozmawialem z pewna osoba i ona mowi ze to tez TT ale wczesny wzor jak cos wrzuce jeszce fotki tamtej kaburki a miej wiecej ta jak sie ceni mnie kosztowala 20 zl :) chyba nie przeplacilem :)
Napisano

Witam prosze o ID tej oto Kaburki wyjeta ze stryszku jak dla mnie TT-ka ale moge sie mylic material typowo Ruski moze da sie ja wydatowac miej wiecej za kazda pomoc wielkie dzieki !!:)

Napisano
Ta na zdjęciu na pewno jest do TT o czym świadczy pionowa kieszonka na magazynek.
Na Alledrogo często spotyka się podobne kabury, jednak właśnie z poziomą kieszonką na... . No właśnie, na co? Zdania wśród fachowców" są podzielone. Albo Nagant, albo TT. Poziome kieszonki (na naboje) miały właśnie typowe kabury do Nagantów. Z drugiej strony podobno w takiej kieszonce swobodnie mieści się magazynek od TT. Może to więc jest kabura uniwersalna: do Naganta i TT?
Pozdro!
PS. Trzeba chyba przeprowadzić coś w rodzaju eksperymentu śledczego" i sprawdzić, co pasuje do takiej właśnie kabury... ;)
PS 2) Czy na tej Twojej kaburze (z poziomą kieszonką) są widoczne jakieś stemple?
Napisano
Witam
Jeśli dobrze pamiętam kabura TT powinna mieć na zewnątrz mocowanie na wycior a nie jak w przypadku np.P-83.
pzdr.
Napisano

Oto fotki deugiej kaburki znalezionej niedalko tej co wczesniej wysylalem okolo 3 km dalej w innej wsi :) z 2 lata temu mowia ze to nagant ale specjalisci wypowiadaja sie ze to TT wczesna prosze o odpowiedzi i wasze kwestie pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie