profos Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 Co to za znaczek? Odczytałem takie napisy:Gautag-Schlesien12-14 Juni 1936Przypuszczam, że to znaczek upamiętniający jakiś zjazd, ale nie mam pewności. Czy ktoś może mi na jego temat coś więcej powiedzieć?
profos Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 Co to za znaczek? Odczytałem takie napisy:Gautag-Schlesien12-14 Juni 1936Przypuszczam, że to znaczek upamiętniający jakiś zjazd, ale nie mam pewności. Czy ktoś może mi na jego temat coś więcej powiedzieć?
LEWY Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Napisy odczytane prawidłowo, budowla w tle to wrocławski ratusz. Odznaka dotyczy wojewódzkiego" zjazdu NSDAP. Napisałem to w cudzysłowie, bo GAU to hitlerowska jednostka administracyjna. Czyli jak był powiat, okręg", to nazywał się KREIS i na jego czele stał KREISLEITER (od LEITER - kierownik). Następnie był właśnie GAU i w związku z tym kierował nim GAULEITER. Gauleiterem Wrocławia był osławiony Karl Hanke. A GAUTAG, to dzień, święto całego GAU, czyli wszystkich podległych mu KREISÓW ;)LEWY
MK Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Aby postawić kropkę nad i dodam, że zjazd odbył się w dniach 12-14 czerwca 1936 roku we Wrocławiu:http://www.breslau-wroclaw.de/de/breslau/history/?periode=UN
Pytanie
profos
Co to za znaczek? Odczytałem takie napisy:
Gautag-Schlesien
12-14 Juni 1936
Przypuszczam, że to znaczek upamiętniający jakiś zjazd, ale nie mam pewności. Czy ktoś może mi na jego temat coś więcej powiedzieć?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.