Skocz do zawartości
  • 0

Pobijczyk/stepel do broni odprzodowej

mietek

Pytanie

Napisano

Nie moja dzialka, ale wygladal tak ladnie iz szkoda bylo zostawic. Jest to pobijczyk/stepel (czy jak to sie fachowo zwie?)

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlaczego uwazasz iz od repliki?
Pochodzi on z rzeczy jakie zostaly pozstawione po przeprowadzce w starym domu w UK.
Napisano

Nie moja dzialka, ale wygladal tak ladnie iz szkoda bylo zostawic. Jest to pobijczyk/stepel (czy jak to sie fachowo zwie?)

Napisano

o lepiej widac.

Kupiony w UK, drzewo ponoc rozane.
Bez sygnatur. Dlugosc calkowita ok 75.7cm.

Pytanie, od jakiej broni?

Napisano
Od czego to raczej trudno będzie określić. Tytułem wyjaśnienia: wkręt" - to grajcar, to nakręcane to Jag - do czyszczenia szmatką. Na końcówce profilowanej do kuli jest resztka nagaru co świwdczy że w ostanich latach był używany, dla tego raczej replika. Z orinałów raczej się nie strzela. Może na wyspie są inne zwyczaje bo orinałów mają sporo?
Wojtek
Napisano
jak z UK tomoze cosz rodziny Brown bess...wyspiarze tego urzywali dlugo..taka tylko niesmiala propozycja.Albo odjakiejs wysmiganej repliki-replika tez moze byc starawa (he..he)
Napisano
Jeeli jest drewniany to nie pochodzi z broni wojskowej a tym bardziej do Brown Bessa bo wojsko używało stepli metalowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie