mietek Napisano 13 Maj 2008 Autor Napisano 13 Maj 2008 Nie moja dzialka, ale wygladal tak ladnie iz szkoda bylo zostawic. Jest to pobijczyk/stepel (czy jak to sie fachowo zwie?)
okejos Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 typowy pobojczyk prawdopodobnie od repliki broni sportowo mysliwskiej
mietek Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 Dlaczego uwazasz iz od repliki?Pochodzi on z rzeczy jakie zostaly pozstawione po przeprowadzce w starym domu w UK.
mietek Napisano 13 Maj 2008 Autor Napisano 13 Maj 2008 Nie moja dzialka, ale wygladal tak ladnie iz szkoda bylo zostawic. Jest to pobijczyk/stepel (czy jak to sie fachowo zwie?)
mietek Napisano 13 Maj 2008 Autor Napisano 13 Maj 2008 o lepiej widac.Kupiony w UK, drzewo ponoc rozane.Bez sygnatur. Dlugosc calkowita ok 75.7cm.Pytanie, od jakiej broni?
kopijnik2 Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 jak widać niekoniecznie od repliki...http://www.nrapublications.org/tar/BrownBess.aspi mógł być do 0,75' - na trzy przybicia ...
mietek Napisano 14 Maj 2008 Autor Napisano 14 Maj 2008 Jest z drewna, tylko koncowki sa z mosiadzu, no i wkretak" ze stali.
Cyrograf15 Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Od czego to raczej trudno będzie określić. Tytułem wyjaśnienia: wkręt" - to grajcar, to nakręcane to Jag - do czyszczenia szmatką. Na końcówce profilowanej do kuli jest resztka nagaru co świwdczy że w ostanich latach był używany, dla tego raczej replika. Z orinałów raczej się nie strzela. Może na wyspie są inne zwyczaje bo orinałów mają sporo?Wojtek
sztrafbat Napisano 13 Maj 2008 Napisano 13 Maj 2008 jak z UK tomoze cosz rodziny Brown bess...wyspiarze tego urzywali dlugo..taka tylko niesmiala propozycja.Albo odjakiejs wysmiganej repliki-replika tez moze byc starawa (he..he)
pomsee Napisano 14 Maj 2008 Napisano 14 Maj 2008 Jeeli jest drewniany to nie pochodzi z broni wojskowej a tym bardziej do Brown Bessa bo wojsko używało stepli metalowych.
Pytanie
mietek
Nie moja dzialka, ale wygladal tak ladnie iz szkoda bylo zostawic. Jest to pobijczyk/stepel (czy jak to sie fachowo zwie?)
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.