kusy750 Posted May 12, 2008 Author Posted May 12, 2008 metal nazywa się LANTAN interesuje mnie do czego był uzywany i przez kogo, gdzie wytapiany. znaleziony na wschodzie kraju pod starym domem.
coriolan Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 telewizory,żarówki energooszczędne... przed 70 laty ?!
kusy750 Posted May 26, 2008 Author Posted May 26, 2008 to fakt! czasem najprostsze rozwiązania są najbardziej trafne (;pozdr.
mihura Posted May 12, 2008 Posted May 12, 2008 Witam tutaj spróbujhttp://portalwiedzy.onet.pl/55048,haslo.html
kusy750 Posted May 12, 2008 Author Posted May 12, 2008 dięki! tylko poco komuś taka sztabka była 70 lat temu. gdy ją znalazłem była przy niej mała szklana butelka w której była zrolowana kartka, niestety z powodu bliskości pieca który ogrzewał cały dom (stał na środku) butelka pękła a kartka uległa zwęgleniu. pozdr.
kusy750 Posted May 12, 2008 Author Posted May 12, 2008 tylko poco komu 70 lat temu była taka sztabka i skąd ją wzioł
kopijnik2 Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 do re mi fa sol la si dotrzeba sprawdzić muzycznie...
coriolan Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 20 zł za gram tlenku lantanuhttp://www.chemik.aip.pl/sprzedam.htmlJest tam czynny adres e-mail - spytaj się faceta
ciorny Posted May 12, 2008 Posted May 12, 2008 Wystarczy google...;)ego nazwa pochodzi od greckiego słowa lanthaneis - coś ukrytego, umykającego uwadze.Lantan jest jednym z pierwiastków ziem rzadkich.Wykorzystanie: Używany jest w niektórych stopach i w przemyśle szklanym przy produkcji specjalnych szkieł optycznych. Kamienie popularnych zapalniczek są zrobione z lantanu.W przybliżeniu czwarta część produkowanych lantanowców używana jest w postaci metalicznej, głównie jako tzw. metal mieszany. Służy on jako znakomity środek odtleniający i odsiarczający stopione metale. Tlenki lantanowców znajdują zastosowanie w przemyśle szklarskim i ceramicznym. CeO2 używany jest na przykład jako bardzo sprawny środek do polerowania szkła. Inne tlenki dodawane są do szkieł: tlenki Nd i Pr służą do barwienia szkła, tlenek lantanu wchodzi w skład szkieł optycznych o małej dyspersji, Pr2O3 z dodatkiem ZrO2 wprowadza się do zielonych glazur ceramicznych. Niektóre lantanowce wykazują zdolność pochłaniania neutronów i z tego powodu używa się ich w technice reaktorowej jako moderatorów oraz osłon chroniących przed promieniowaniem neutronowym.
kusy750 Posted May 12, 2008 Author Posted May 12, 2008 wielkie dzieki za zainteresowanie, ale to co napisałeś jest w karzdej encyklopedi, i mówi o współczesnym zastosowaniu, a mi chodzi gdzie i jak było wcześniej; czy były odlewnie na jakim terenie, skąd sprowadzano surowiec, na jaką skale był ten metal powszechny i w jakiej postaci.... itd.
kusy750 Posted August 15, 2008 Author Posted August 15, 2008 ponawiam prośbę o wszelkie informacje (nie z wikipedi)
zdziss15 Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 stosowany w produkcji kolorowych telewizorów, lamp fluorescencyjnych, żarówek energooszczędnych i okularów. myślę że właśnie do tego był wtedy używany
kusy750 Posted May 12, 2008 Author Posted May 12, 2008 metal nazywa się LANTAN interesuje mnie do czego był uzywany i przez kogo, gdzie wytapiany. znaleziony na wschodzie kraju pod starym domem.
Question
kusy750
metal nazywa się LANTAN interesuje mnie do czego był uzywany i przez kogo, gdzie wytapiany. znaleziony na wschodzie kraju pod starym domem.
16 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.