Skocz do zawartości
  • 0

Termometr


matrix14xxx

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
przeznaczenie:
termometr uniwersalny domowy",
prawie całe spectrum zastosowań prócz wypieków i bimbrownictwa...
1 punkt - 16 stopni - tzw. temp. pokojowa
przedział 32-35-40 - wygląda na ludzki"

oto np temperatury dla win:
musujące (cava, sekt, crémant - zarówno wytrawne jak i słodkie), szampany nierocznikowe 5-8ºC
eiswein, słodkie vouvray 5-8°C
najlepsze szampany rocznikowe 7-9ºC
białe wytrawne 7-10ºC
białe do dłuższego przechowywania 10-14ºC
auslese, spätlese 10-12°C
beerenauslese, najlepsze sauternes 10-14°C
likierowe, półsłodkie i słodkie (tokaj, muskat, podstawowe sauternes) 6-8ºC
Różowe 8-12ºC
czerwone „nouveau, „primeur" i vins de pays 11-14ºC
czerwone lekkie, owocowe 12-15 ºC
nieco cięższe czerwone (większość win z Nowego Świata) 14-16ºC
szlachetne burgundy, chianti, kalifornijskie i australijskie Pinot Noir, wina z Doliny Rodanu 15-16ºC
szlachetne bordeaux, reservas z Rioja i Ribera del Duero, portugalskie reservas z Dão, barolo, najlepsze kalifornijskie wina zinfandel i australijskie cabernet / Sziraz 16-18ºC
porto vintage 16-18şC
wytrawne sherry (fino i manzanilla) 8-10ºC
sherry amontillado i oloroso, porto 10-14ºC
marsala, słodkie sherry (cream, PX), madera 11-15ºC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie