Blitzkrieg Napisano 5 Maj 2008 Autor Napisano 5 Maj 2008 Czy warto odwiedzić okolice Lubaczowa, Oleszyc, lasy w kierunku Cewkowa?? Ktoś tam szukał?? Znalazł cos ciekawego?? Z tego co wiem to działo się tam wiele we wrześniu...
pająk Napisano 5 Maj 2008 Napisano 5 Maj 2008 He he, przypomniałeś mi jeden z moich wesołych wyjazdów :) Szukałem kiedyś w parku w Oleszycach z dwoma kumplami. Okopy tam są piękne, ale jedyne nasze znalezisko to wystrzelony pocisk do Mausera (tj. nawet nie cały nabój). Zdegustowani takim obrotem sprawy poszliśmy do pobliskiego Groszka", gdzie kumple kupili po kartonie Cavaliera" dla rozjaśnienia umysłu (ja niestety byłem kierowcą i umysł musiałem mieć w normalnym stanie). Gdy specyfik zaczął działać, dostali duży sygnał. Że na ubitej drodze to szczegół. Że się ściemniało a nie mieliśmy latarki to też szczegół. Wizje były fantastyczne - na pewno stg albo coś dużego polskiego. Dobra godzina rycia po ciemku, wybieranie rękami kawałków cegieł, talerzy i innego wszelkiego syfu, którym utwardzano drogę (np. krowia żuchwa). W półmetrowym dole fant - ocynkowany parapet. No to po fajce i do domu. Wcześniej szukaliśmy jeszcze w okolicach polowego lotniska koło Miękisza Starego, bez rezultatów. Ale dobrze zorientowany miejscowy (dyrektor pewnej instytucji) twierdził, że tam cały czas łażą z wykrywaczami. Podawał jakiś namiar na szpital polowy, gdzieś za cmentarzem, ale nie znaleźliśmy. Więcej się tam nie wybrałem, nie ma sensu. Jak masz w miarę konkretne namiary to próbuj, moja wypowiedź dotyczy tylko jednego wypadu, nie drążyłem tematu.
regionalista80 Napisano 7 Maj 2008 Napisano 7 Maj 2008 Witam!Rzeczywiście w okolicy Lubaczowa,Oleszyc we wrześniu 1939 r. działo się dużo (m.in. walki 21 DPG,walki i kapitulacja 6 DP).Ja sam od kilku miesięcy trochę łażę ze sprzętem,ale wyniki raczej słabe,bo wypady te nie są zbyt częste,a konkurencja w tym regionie również bardzo duża.Ogólnie miejsca powszechnie znane solidnie przeczesane,ale przy odrobinie szczęścia coś jeszcze można znależć.Duże obszary leśne na tym terenie zawsze dają jakąś nadzieję na trafienie,he he.Pozdrawiam
regionalista80 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Witam!Odnośnie Lubaczowa,Oleszyc to rzeczywiście sporo się tu działo we wrześniu 1939 r.(m.in.:walki 21 DPG, walki i kapitulacja 6 DP).Teren jest jednak solidnie przeczesany,choć duże kompleksy leśne sprawiają,że zawsze jest nadzieja,przy odrobinie szczęścia na konkretne trafienia.Jednak miejsca powszechnie znane są jak wspomniałem przeszukane przed dużą na tym terenie grupę eksploratorów.Ja odnośnie spraw wrześniowych nic konkretnego tu nie znalazłem,poza drobiazgami.Pozdrawiam
Blitzkrieg Napisano 7 Czerwiec 2008 Autor Napisano 7 Czerwiec 2008 Hmm a kto tam szuka?? Ludzie z lubaczowa?? Hmm czy ekipa z Biłgoraja?? Bo jakoś nie wierze że ktoś z dalszych okolic mógłby sie tam zapuszczać. A ty regionalista skąd jesteś??
Blitzkrieg Napisano 7 Czerwiec 2008 Autor Napisano 7 Czerwiec 2008 Hmm widzę że jesteś w temacie... Wiesz może coś więcej o wycofywaniu się resztek 202 pp i 7 baterii 21PAL... Chodzi mi głownie o kierunek. Literatura się nie rospisuje na ten temat... Jest powiedziane że na pólnoc w lasy moszczanickie... Czy mozliwe jest że część z nim poszła na pólnocny zachód w strone Cewkowa i przebijała się przez lasy w okolicach Różańca?? Czy jest coś wspomniane o innych rozbrojeniach niż tym w okolicach Starego Sioła(Mond)??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.