Skocz do zawartości

Schrony w Wałbrzychu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Schron plot przy ul. Pionierów. W schronie tym nadzorcy obozu jenieckiego mieszczącego się pod Chełmcem" wymierzali za już drobne wykroczenia dotkliwe kary. Często kończyły się śmiercią. Zmarli byli chowani na polach przy pobliskim cmentarzu.

• 2 months later...
  • 2 months later...
Napisano
Dworzec Główny też posiadał takie schrony,ale na czas obecny zostaly powyrywane iwywalone obok torów za lokomotywownie w strone Jeleniej Góry,ale nie polecam tam chodzić,bo to jest teren kolejowy.
  • 2 months later...
Napisano
Udało mi się dowiedzieć że kilka ze schronów na Rusinowej znajduje się pod budynkami mieszkalnymi. Prowadzą do nich stalowe drzwi, prawdopodobnie zaspawane.

PS. Schrony są jeszcze na terenie II LO. Widziałem wejście, niedługo załączę fotki.
Napisano
Może coś wiecie na temat starej sztolni ERNESTINE która jest za dworcem głównym?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 23:10 30-11-2008
Napisano
Witam.

Ta ceglana budowla jest raczej stanowisko p/lot na MG. Ja bym to określił wczesna budowla typu Ringstand". Obadaj to z góry, powinno być ślad po mocowaniu prowadnicy do ostrzału okrężnego, czy jakoś tam :-)

pozdawiam
Marek
Napisano
witam ! ta ceglana budowla napewno nigdy nie miała nic wspólnego z bunkrem ani stanowiskiem obrony przeciw lotniczej
temat takich dziwnych budowli na terenie dolnego śląska szczegółowo omawialismy w tamtym roku w tym watku

http://www.tropiciele-tajemnic.com/forum1/viewtopic.php?t=811&postdays=0&postorder=asc&start=0
Napisano
Ta ceglana konstrukcja jest za daleko od wieży ciśnień ,jakieś 200m od dworca

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:24 05-12-2008
Napisano
To niemożliwe ponieważ ceglana budowla jest wysoko na górce ,no to w jaki sposób miała odwadniać tory?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:26 05-12-2008
Napisano

Piguła, a masz może zdjęcie tego ceglanego obiektu, ale wykonane z góry?. Mamy w Szczecinie podobny, też przy torach i też znacznie wyżej niż tory - około 20 m.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie