Czarek Napisano 4 Maj 2008 Autor Napisano 4 Maj 2008 witam co to jest zrobione z miedzi albo brązu wielkość dla porównania złuską mauserowską
kopijnik2 Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 u źródła...http://pl.wikipedia.org/wiki/Epoka_br%C4%85zu
Czarek Napisano 4 Maj 2008 Autor Napisano 4 Maj 2008 witam co to jest zrobione z miedzi albo brązu wielkość dla porównania złuską mauserowską
Czarek Napisano 4 Maj 2008 Autor Napisano 4 Maj 2008 tu na zbliżeniu od końca wygląda to na jakieś ostrze-środkiem biegnie coś w stylu wzmocnienia z tyłu znów spłaszczone i ma 3 dziurki...
Ilkenau Napisano 4 Maj 2008 Napisano 4 Maj 2008 Sztylet z epoki brązu - nie wchodzić z wykrywaczem na miejsce, gdzie się go znalazło, najlepiej zgłosić do muzeum.
Czarek Napisano 4 Maj 2008 Autor Napisano 4 Maj 2008 yyyy....leżał na ornej ziemi wykopany z pola...no problem zgłosze do muzeum regionalnego i chętnie go oddam...zupełnie nie moje zainteresowanie a niech cieszy jak największą liczbę osób:)
Ilkenau Napisano 4 Maj 2008 Napisano 4 Maj 2008 Możesz poszukać w internecie np. inwentarzy grobowych kultury łużyckiej, z tego co pamiętam (nie moja specjalizacja) te sztylety były raczej bardziej masywne, o większych wymiarach i bardzo rzadko występują na ziemiach polskich.
kopijnik2 Napisano 4 Maj 2008 Napisano 4 Maj 2008 no cóż - odczytałem jako formę - przetłoczoną ...skucha...
luki_85 Napisano 10 Maj 2017 Napisano 10 Maj 2017 Witam,Istnieje uzasadnione prawdopodobieństwo, że jest to miedziany sztylet eneolityczny (3600-3100 cal.BC), chociaż ma nieco atypowo ukształtowaną górną partię głowni. Czy wiadomo coś nt miejsca jego pozyskania? Czy został przekazany do Muzeum?
Pytanie
Czarek
witam co to jest zrobione z miedzi albo brązu wielkość dla porównania złuską mauserowską
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.