LEWY Napisano 1 Maj 2008 Autor Napisano 1 Maj 2008 Witam, czy ktoś z Was posiada książkę ENCYKLOPEDIA WROCŁAWIA"? Pilnie potrzebuję treśc 2-3 haseł i stąd moje pytanie. PozdrawiamLEWY
Czlowieksniegu Napisano 2 Maj 2008 Napisano 2 Maj 2008 Książek, które z racji tytułu lub zawartości można uznać za encyklopedię W-w jest kilka. Ale chyba największą jest Encyklopedia pod red. Harasimowicza. Pisz, w czym problem- w ramach wolnego czasu postaram się pomóc.Pozdrawiam.
LEWY Napisano 2 Maj 2008 Autor Napisano 2 Maj 2008 Człowieku Śniegu, masz rację, chodzi o Encyklopedię Wrocławia" pod red. Jana Harasimowicza. Interesujące mnie hasło to: ETTNER JOHANN CHRISTOPH (1654-1724), lekarz i aptekarz...Potrzebna mi jest pełna treśc tego hasła. Z góry ogromne dzięki i życzę Ci dużo wolnego czasu:)pozdrawiamLEWY
Czlowieksniegu Napisano 2 Maj 2008 Napisano 2 Maj 2008 Ze mną jak z dzieckiem- prosisz i masz :-).E.J. Ch. ( 1654-1724 ), lekarz i aptekarz, król. konsultant med. w Polsce, lekarz cesarski. Autor monografii leków i tekstów alchemicznych. Krytykował działalność szarlatanów w med. powieściach satyr., m.in. Des getreuen Eckhart's medicinischer Malaufe ( 1694 ), Des getreuen Eckhart's entlaufener Chymicus ( 1697 ), Des getreuen Eckhart's verwogener Chirurgie ( 1698 ), Des getreuen Eckhart's ungewissenhafter Apotheker ( 1700 ).Cyt. z Encyklopedia Wrocławia, red. nauk. J. Harasimowicz.
LEWY Napisano 2 Maj 2008 Autor Napisano 2 Maj 2008 I o to mi właśnie chodziło:) Drugie hasło, które mam na myśli to ROTHE OSWALD - złotnik wrocławski. Nie ma pośpiechu, może byc jutro:)Dzięki wielkie i pozdrawiam.LEWY
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2008 Napisano 3 Maj 2008 Już jest jutro - Rothe ( Rote, Roth, Rath ) Oswald ( ok. 1480 - 1522 ). Złotnik wrocławski, obywatelstwo Wrocławia otrzymał 1503, będąc już mistrzem. St, cechu złotników w 1509-10 i 1514. Właściciel domu po wsch. stronie Rynku. Przed 1505 żonaty z M. Wolf ( zm. 1515 ), z którą miał 3 synów i 3 córki. Pochowany w Kaplicy Złotników w kościele św. Marii Magdaleny, gdzie do 1945 istniało epitafium z jego wizerunkiem. Prace sygnował puncą z monogramem. Wykonywał je ze złoconego srebra. Znane dzieła: relikwiarz św. Jana Chrzciela fundacji kanonika Jana Scheurleina ( 1512 ) w skartbcu katedry, monstrancja z kościoła św. Mikołaja w Głogowie ( 1515, zaginiona 1945 ), kielich w kościele św. Katarzyny w Górze Śl. ( po 1503 ), kielich fundacji Urszuli Berlin z kościoła św. Elżbiety we Wrocławiu ( 1515, zaginiony 1945 ). Jego sztuka wykazuje liczne powiązania ze złotnictwem Norymbergii, Poznania i Krakowa doby późnego gotyku. [JW].cyt. jw.Pozdrawiam.P.S. Prywata - broń Boże nie w formie retorsji za Twoje pytania ( chętnie służę pomocą ). Ale czy Ty masz na imię Robert i dobrze kojarzę Jelcz?
LEWY Napisano 3 Maj 2008 Autor Napisano 3 Maj 2008 Kolejne wielkie dzięki i kolejna, ostatnia już prośba:) Tym razem PATZAK BERNHARD - historyk sztuki. Pilne tak samo jak oba poprzednie;) A tak przy okazji, czy do tych haseł są jakieś ilustracje?pozdrawiamLEWYp.s. odnośnie prywaty - mam na imię Przemek i jestem z Głogowa:)
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2008 Napisano 3 Maj 2008 No to jedziemy póki Moja Lepsza Połowa i Młody Demon nie grzmią mi nad głową.Patzak Bernhard ( 1873-1933 ), historyk sztuki, absolwent studiów literaturoznawczych, początkowo asystent R. Muthera, następnie wykładowca na Wydziale Sztuki UWr. Położył duże zasługi dla badań nad śląskim barokiem' wyd. Beitrage zur schlesischen Kunstgesichte ( 1918 ), autor m.in. Die Jesuitenbauten in Breslau und ihre Architekten ( 1918 ), Die Kunst in Schlesien ( 1922 ), Die Elisabethkapelle des Breslauer Domes ( 1922 ) [ChN]cyt. jw.Nie- od strony zdjęciowej całe to wydawnictwo jest takie sobie.Sorry Winnetou- Lewy vs Lewy tylko ( sam nie wiedziałem ) co tu Głogów robi ? Pozdrawiam.Książki nie odkładam, będzie leżeć na biurku. Jak coś, to spokojnie pisz.
LEWY Napisano 5 Maj 2008 Autor Napisano 5 Maj 2008 Ciekawa ta encyklopedia wrocławska, naliczyłem 4 błędy w tytułach książek Ettnera, w haśle ROTHE brakuje kilku istotnych informacji. Cóż, życie:)Bardzo Ci dziękuje, Człowieku Śniegu. Niech ta książka leży gdzieś blisko, na pewno jeszcze skorzystam z Twojej pomocy:)pozdrawiamLEWY
Czlowieksniegu Napisano 5 Maj 2008 Napisano 5 Maj 2008 Szacunek.Co do tytułów- czternaście lat starali się wbić mi do głowy podstawy języka jenieckiego. Ale jako różowy Słowianin z dziada pradziada (?) dałem im odpór. Tzn mimo, iż starałem się kontrolować mogłem również samemu popełnić błędy w pisaniu( jeden umlaut uciekł mi świadomie ). Inna sprawa, że znam lub mam kilka lepszych źródeł parabiograficznych.Książka leży pod biurkiem ( bo to opasłem tomiszcze ) i czeka w pogotowiu.Nie ma problemu.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.