Jump to content
  • 0

Polski krzyż

czarekg1

Question

8 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Krzyż Zasługi Wojsk Litwy Środkowej uchwalony przez Sejm Litewski 22 lutego 1922r dla nagradzania szczególnego męstwa i bohaterstwa żołnierzy walczących na terenie Wileńszczyzny w 1920r.
Posted
Z tego co wiem to otrzymało go ok 1400 osób, a ostatnie nadanie miało miejsce w 1926r.
Wiele więc tego nie było, chociaż unikat to nie jest, ostatnio widziałem takie na allego po ok 30 zl.
pozdrawiam
Posted
Dzięki uprzejme. Spienięzenie nie wchodziło w grę, interesowało mnie raczej czy wiele zachowało się tych krzyzy w przyrodzie. Chociaż.... to taki signum temporis, ciekawe, polskie odznaczenie z lat dwudziestych, jak wynika z Kolegi szacunków na świecie mogło zachować sie np. 1000 egzemplarzy ( circa ) i 30 zł....? Byle klamerka od pasa niemieckiego żołdaka, to pewno z 3 razy więcej, a żołdaków setki tysięcy.... i najeźdcy..
Posted
Dokładna liczba nadań to 1252 osoby w tym jedna kobieta - źródło Polskie ordery odznaczenia i niektóre wyróżnienie zaszczytne 1705-1990" Stefana Oberleitnera.
Co do wartości, oryginał kosztuje nawet około 1000 zł. Twój nie ma tasiemki do zawieszania więc jest o wiele tańszy.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information