Skocz do zawartości

Do przeszukania ściany - PORADZCIE!

Muszkieterka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
chciałabym przeszukać ścianę oraz kilka miejsc w domu.
Z wykrywaczem klasycznym jest problem, ponieważ są tam zbrojenia, rury, kable i dźwięczy cały czas, poza tym są takie miejsca, gdzie ciężko się nim poruszać.

Czy może ktoś poradzić czy jest jakiś sprzęt(skaner) mogący mi w tym pomóc?
Napisano
Chciałabym zweryfikować rodzinną legendę. Prawdopodobnie mogą to być rodzinne pamiątki - drobiazgi (trochę bizuterii, jakieś monety). Zawinięte w materiał. Niestety, minęło już sporo lat (ok. 50-60), a ostukiwanie ścian, posadzki niewiele pomoże (spora powierzchnia - strych, piwnice). Klasyczny detektor odpada - zbyt dużo rur, plątaniny kabli, zbrojenia.

Słyszałam, że jest jest urządzenie które wysyła fale i wszelkie anomalie można zobaczyć na laptopie. Czy to nadaje się do ścian, posadzki?

Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam,
Muszkieterka
Napisano
Podejrzewam, jeśli ściany nie są grube jak w zamczysku, powinien sprawdzić się zwykły lepszej klasy wykrywacz podtynkowy. Instalacja elektryczna, wodna i grzewcza to nowość w takim budynku i powinna być bezproblemowo znana.
Każdy sygnał ze ściany nie niosący od nich sygnału może być interesujący. Są to moje prywatne rozważania, od których bym zaczął będąc w podobnej sytuacji, ograniczając koszty do niezbędnego minimum. Wiem z autopsji że w legendach jest niewiele prawdy. Życzę powodzenia. Edd
Napisano
urzadzenie o ktorym mowisz to georadar i nie ma mowy by byl uzyteczny w tym przypadku.
Jesli to ma byc zlota czy srebrna bizuteria to duza szansa ze normalny dobry wykrywacz pomoze-ale musi odrozniac metale.
Zalezy jak zbudowane sa sciany.Jesli tylko murowane, to w miare latwo, bo teoretycznie nie ma prawa tam byc nic poza instalacjami ktore latwo rozpoznac.Ale jesli domek drewniany obmurowany, to moze sie okazac ze jest pelno zelastwa w srodku i bedzie trudniej.
Napisano

W domku jest pełno żelastwa, próby z wykrywaczem zakończyły się fiaskiem (ciągłe sygnały - wszędzie zbrojenie).

A to coś ze zdjecia? Co to może być? Wygląda jakby prześwietlało ścianę...

Napisano
Muszkieterka - może zechce Ci ktoś pomóc i zgłosi się z tym cudem" ale na razie możesz też popytać kolegów czy ktoś nie ma na wyposażeniu cewki snajperki. Zwykły krecik/pinpointer się nie sprawdzi bo potrzebna Ci dyskryminacja (szukasz koloru), ale juz snajperka jak najbardziej. Im mniejsza tym lepiej. Idealnie od 10-20cm średnicy co pozwoli na punktowe przeszukanie ścian i odróżnienie kolorowych" rurek i przewodów od położonej w jednym miejscu biżuterii. Jeśli zlokalizujesz taki punkt/punkty to z czystym sumieniem możesz kuć rodzinną posesję:)) Starym, dobrym sposobem na sprawdzanie zamurówek jest jeszcze lampa UV.

Pozdrawiam

VW
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie