riteks Posted April 25, 2008 Author Posted April 25, 2008 Proszę o ID kilku przedmiotów.Dziękuję i pozdrawiam.Opaska polska
riteks Posted May 2, 2008 Author Posted May 2, 2008 Hej MK.Wielkie dzięki za informację.Bardzo mi pomogłeś.Chodziło mi właściwię o informację jakie fofmacje używały tych przedmiotów.Zwłaszcza ryngrafu,który powinien mieć orła typu wojskowego,a nie policyjnego.Nie chodziło mi o stwierdzenie oryginalności tych przedmiotów.Na sto procent jestem pewny że opaska i czapka są oryginalne,czyli pochodzą z epoki w jakiej były używane.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
riteks Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 Kartka żywnościowa.Dostałem ją od kolegi z wojska z lubelskiego.Po napisie z prawej strony Faksymile sądzę,że nie jest oryginalna,ale pewności niemam.Pozatym w sierpniu 1944 roku na tych terenach chyba już niemców nie było?
MK Posted April 25, 2008 Posted April 25, 2008 hej riteks, nie wgłębiam się w oryginalność odznaki Allgemeine Sturmabzeichen" i ryngrafu Ringkragen der Feldgendarmerie" ale nazwy już do dalszych poszukiwań masz podane jak na tacy, wystarczy wpisać w google.Klamra od pasa nie jest powojenna, jest z okresu Republiki Weimarskiej.Co do czapki się nie wypowiem, przypomina mi Feldmütze 41 ale z sukna, na pewno ktoś ma większą wiedzę w tym zakresie.
riteks Posted August 26, 2008 Author Posted August 26, 2008 Mam pytanie odnośnie tych przedmiotów.Klamra SA i orzełek partyjny.Oryginały z epoki czy raczej współczesne kopie?Dzięki.PozdrawiamPrz okazji odświerzę stary wątek.Może ktoś jeszcze coś dopowie.
riteks Posted August 26, 2008 Author Posted August 26, 2008 Orzełek sygnowany RZM i cyfrą 12 lub 17 .Dobrze nie widać.
riteks Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 Hełm M42.Mam wątpliwości co do oryginalności wkładki skórzanej w tym hełmie.Po pierwsze,jest zszyta z dwóch kawałków.Po drugie perforacja.Całkiem inne rozmieszczenie otworów niż w innych hełmach.Po trzecie stempel od strony wewnętrznej.Co o tym sądzicie?
Question
riteks
Proszę o ID kilku przedmiotów.Dziękuję i pozdrawiam.Opaska polska
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.