finucha Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Napisano 20 Kwiecień 2008 witam !!to co na foto kula z armatami ,na armatach slady po lapkach orła.znalezione na pozycjach z 1 wojny.od czego to jest?z jakiej armiii.dzieki za odpowiedz.pozdr
SZZ Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Dzięki Pulavien:-) Pamiętałem, że widziałem podobne armaty na zdjęciu czako artylerzysty z 1831 r.Zdjęcie było z Muzeum bodaj w Przasnyszu. Niestety przewodnik po muzeach Mazowsza, w którym to zdjęcie widziałem leży gdzieś w kartonowym pudle na strychu w domu rodziców, a ja nie mam czasu, żeby przekopywać kilkanaście pudeł.Pozdrawiam
finucha Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Napisano 20 Kwiecień 2008 witam !!to co na foto kula z armatami ,na armatach slady po lapkach orła.znalezione na pozycjach z 1 wojny.od czego to jest?z jakiej armiii.dzieki za odpowiedz.pozdr
finucha Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Napisano 22 Kwiecień 2008 oki prosze wrzucic gdzie sie da.Fiodor napisz prosze do mnie maila ja nie moge sie z Toba skontaktowacpozdrps znalezione kilka lat temu w lesie przy wzniesieniu,niestety pamiec zawodzi ktory to konkretnie las..
SZZ Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 A co na ten temat powie kolega Kopijnik?Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Kopijnik ma mało (dosłownie) wiedzy konkretnej na temat tego obiektu... Aby coś wnieść konkretnego - muszę popracować...SZZ - mamy wspólnych kolegów, z których co najmniej jeden, ma duże doświadczenie w domniemanym okresie...-------------tak z sufitu", nie zobowiązująco... kiwer, i chyba(?) okres przed 1831...miejsce zalezienia trzeba umieścić w historii, i obejrzeć inne obiekty z tego terenu...Fotki na kartce A4 zarysowanej kratką 4x4 części - dla oceny skali... czyli brzeg kartki dzielimy na 4 równe części itd.fotki obrazujące grubość obiektu w porównaniu z typową monetą np 50 gr.fotki innych fantów... z tego terenu__________________________-Symbolika doskonała" - dlatego - nie jest to łatwa identyfikacja...Ale to, niektórzy wiedzą - i ich pozdrawiam...
8total4 Napisano 20 Kwiecień 2008 Napisano 20 Kwiecień 2008 wg. mnie to Rosja - koniec XIX/początek XXw.pozdro!
8total4 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Niby guziki nic nie mówią, ale czy napewno?Czy az tak wzor rosyjskiego,wiekszego eblematu odbiegalby od tego z guzikow?http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=5&n=art&fn=artNaprawiając swój pośpiech - chciałbym zasugerowac, iż płomienie granatu, przypominają typ 'francuski' (Francja, Królestwo Polskie) , rozchodzą się na boki..Co na to kol. SZZ ?pozdro!
SZZ Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 No właśnie - ale jeśli myślimy o tym samym koledze - to niechętnie i nie z każdym się nim dzieli.Pozdrawiam
finucha Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Napisano 22 Kwiecień 2008 Witam.dziekuje z góry za info.Dodatkowe informacje dot obiektu:Obiekt znaleziony w okolicach Kozienice-Pionkigrubosc blachy około 0,5mmZ tyłu na płomieniu widoczne slady lutowania (element wiekszej całosci?)Na koncach armat widoczne otwory do mocowania wielkosci około 1mmfotki wkrótce
SZZ Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 A czy w pobliżu jeszcze coś wyszło? Jakieś guziki, monety, itp.?Pozdrawiam
finucha Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Napisano 20 Kwiecień 2008 dziekuje ,moze jakies fotki linki...
Pulavien Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 WitamMyślę,że trop SZZ-a jest prawidłowy.Królestwo Polskie,artyleria,armaty z kaszkietu.Fajny fant.Pozdrawiam,Pulavien.
kopijnik2 Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 no i pięknie...nawet lufy podobnie wygięte...
finucha Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Napisano 22 Kwiecień 2008 jest fotka.kazda kratka ma 2cm na 2cm.Na koncach armat dziurki,blizej srodka przy plomieniu resztki lepek ptaka.pudelko zapalek tak do okreslenia wielkosci
finucha Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Napisano 22 Kwiecień 2008 rewers.na plomieniu slad do zaczepiania (cos metalowe cynowe?)
finucha Napisano 24 Kwiecień 2008 Autor Napisano 24 Kwiecień 2008 dzxiekuje wszystkim za info.obok nic z tamtych czasów nie wyszło pozdrawiam
SZZ Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Głowy nie dam, ale to może być część polskiego orła z czako artylerii konnej z okresu Królestwa Polskiego i Powstania Listopadowego. Kumpel znalazł podobnie wyglądający fragment lufy armatniej ze szponami orła na terenie obozowiska z 1831 r.Ten fragment mógł zostać wykopany przy okazji kopania I wojennych okopów. Sprawdź, czy w tym rejonie nie było czasem walk w 1831 r.Gratuluję i pozdrawiamSZZ
Pytanie
finucha
witam !!
to co na foto kula z armatami ,na armatach slady po lapkach orła.znalezione na pozycjach z 1 wojny.od czego to jest?z jakiej armiii.dzieki za odpowiedz.pozdr
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.