R51 Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Ostatnio w moje łapska wpadł zbiór dokumentów i odznaczeń po polskich oficerach z PSZ. Odznaczenia mieściły się w takim pudełeczku produkcji brytyjskiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Ładne, prawda? Piękny jest ten orzełek wycięty z puszki po konserwach. Zastanawia ten Poland" wykonany z tworzywa sztucznego (przyznam się widzę taki po raz pierwszy w życiu). Mało widoczne na tym zdjęciu pamiątkowe odznaczenie 1 Dywizji Strzelców Wielkopolskich. Skąd poza tym wziął się w tym zbiorze guzik armii łotewskiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Jest tez pamiętnik polskiego pilota spięty tym odznaczeniem pilota-obserwatora. Wewnątrz luźna kartka o wzruszającej treści... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Dodam że jest tam także raport na osiem stron papieru kancelaryjnego z detalami opisujący przebieg służby tego oficera we wrześniu 1939 zawierający między innymi informacje gdzie pilot ów spalił swój samolot a potem się rozbroił. Wszystkie te drobiazgi otrzymałem na prezent od znajomej, która oddziedziczyła to po dziadku. Kiedy po raz pierwszy pokazała mi te pamiątki uczciwie podałem ich wartośc rynkową i prosiłem żeby nikomu ich nie sprzedawała. W zamian za szczerość otrzymałem je w prezencie. Jak widać uczciwość czasem popłaca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 17 Kwiecień 2008 Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Przepiękne rzeczy, szczerze gratuluję. I godne naśladowania podejście do sprawy!Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Ta odznaka jak wspomniałem kiepsko widoczna jest na zdjęciu, tutaj prezentuje się lepiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 17 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2008 Widział ktoś takiego Polanda"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Prawdę mówiąc myslałem że wzbudzi to większe zainteresowanie... Cóż, nie moge niestety konkurować z łuską, czy hitlerowskimi fantami. Pamiątki po naszych nie są przecież tak interesujące jak kawałek dobrej swastyki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 R51 spoko, czasem tylko czyta się z przyjemnością i z niecierpliwością oczekuje się dalszej części historii, temat jest super, niestety sam w nim nie siedzę i nie mogę pomóc więc uważałem, że post w stylu gratulacje, zajebiste trafienie udało się uratować i trafiło w odpowiednie ręce" jest tak oczywisty, jak oczekiwanie na opublikowanie raportu i pamiętnika, o ile to możliwe, więc nie ma sensu tego pisać. Uznałem teraz, że się to jednak przyda ;)Z przyjemnością obejrzałbym fotki pojedynczych odznak na zbliżeniu (jeśli z wiadomych względów nie można liczyć na foty papierowych artefaktów"), nie wiem jak reszta ale zapewne też.Pozdrawiam i liczę na dalszą część historii.Prawdę mówiąc myslałem że wzbudzi to większe zainteresowanie... " - ja też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 jak wyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Witam!R51- bardzo ładne! Nie piszę tego dlatego, żeby pokrzepić Cię na duchu /liczyłeś na większe zainteresowanie/, poważnie piękna sprawa! Mój brat kolekcjonuje PSZnZ i pamiątki po tej armii mają taki specyficzny swój urok i duszę. Polandy z plastiku były, rzadziej, ale się zdarzają. Inne naszywki też. Z ciekawostek mamy np. plastikowy 3DSK.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Piekne pamiatki po 6 Lwowskiej brygadzie. Znalem weterana z tej jednostki niestety juz nie zyje. Chcialbym takie cos odkryc. Szczerze gratuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Dwie wersje odznaki honorowej 2 KP nadane przez 8 Armię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Korpusówki 6 lwowskiej DP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Kultowy orzełek wycięty z puszki od konserw (artystyczna robota nie ma co...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Odznaka 6 Lwowskiej DP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 ... tutaj dla odmiany naszywki 5 Kresowej DP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 brytyjska gwiazda 1939- 1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 kolejny Poland" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 zestaw baretek, na których prawdę mówiąc niezbyt się wyznaje... Może ktoś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 medal Polska swemu obrońcy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 Tutaj kilka guziczków zbieranych jak mniemam od sojuszników (te brytyjskie i amerykańskie) dwa nasze wrześniowe, gaciówka chyba też wrzesniowa i tajemniczego pochodzenia guzik łotewski... Jacyś Łotysze walczyli na froncie włoskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 18 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2008 I tak to mniej więcej wygląda. Jeśli coś pomieszałem przy opisach proszę mnie sprostować. Chętnie usłyszałbym coś o tych baretkach. Papierów na razie nie upubliczniam bo są dosyć osobiste i wątpie żeby ich autor życzył sobie upubliczniania. Wspomnę tylko że ten pilot walczył w kampanii wrześniowej, potem we Francji i dotarł aż do Wielkiej Brytanii. Pod koniec 1940 roku pamiętnik się urywa. We wstępie autor prosi aby w razie jego śmierci dostarczyć go matce. Zarówno właściciel tych naszywek i odznaczeń jak i pilot pochodzili z tego samego miasta. Ten pierwszy przeżył wojnę i wrócił po wojnie do Polski. Można się domyślać że pilot nie miał tyle szczęścia, matka chyba też nie doczekała i wten sposób pamiętnik dotarł do mnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY79 Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 witam bardzo fajne fanty gratuluje takiej koleżanki i podejścia do sprawypozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 18 Kwiecień 2008 Share Napisano 18 Kwiecień 2008 gwiazda to miniaturka, a orzelek z blachy, tutaj moj kupiony w UK, odlew na podstawie orla z czapki, czyli tez samorobny: http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/orzelek_lotniczy_odlew_4.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.