Jump to content
  • 0

To własność sanitariusza WH/SS czy szpitala polowego ???

De Horsting

Question

21 answers to this question

Recommended Posts

He he he nie wiem co służyło do dezynfekcji szczykawek" ale do sterylizacji strzykawek i igieł służyło zupełnie inne urządzonko - tutaj przykład, choć to WP:

http://allegro.pl/item313525912_sterylizator_do_igiel.html

To, co zaprezentowałeś to zwykłe pudełko - być może po medykamentach, może po igłach, strzykawkach.

Ale mnie załatwiłeś...
Jeszcze dużo muszę sie uczyć polskich zwrotów i określeń.

Ale Ty kolejny raz nie na temat... I to jest u Ciebie norma.
Niedawno pomyliłem Apostoła z apostatą... zdarza mi sie.
Belgia jest wielojęzyczna,więc sie nie dziw ,ze mam czasami problemy

Witam.
Sterylizator pokazany w tym temacie był zapewne własnością szpitala lub innego organu służby medycznej (sanitarnej). Widoczne na nim wybite numery są prawdopodobnie znakami inwentarzowymi. Sanitariusz prywatnie takiego sprzętu chyba nie posiadał. Mógł miec lekarz, ewentualnie felczer.

Kolega kowalinho może dowolnie nazywac ten przedmiot, co i tak nie zmieni faktu, że w tamtym czasie kiedy był używany tak go określano. Wygotowanie nawet w naczyniu nie pozwalającym podwyższyc ciśnienia i temperatury do wartości wymaganej dzisiejszymi przepisami - uważane było za sterylizację (wyjałowienie)narzędzi i tak powszechnie nazywane.
Pod tym adresem przykład:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/327440_sterylizator_do_strzykawek_i_igiel.html

Kowalinho?A co to jest dezynfekcja" ? Dezynsekcja to wiem...
Zgadza się...pomyliłem pojęcia.Przepraszam.
Zwykłe pudełko to jest pudełko po butach.
A leków to jak chcesz wiedzieć , w czymś takim nie trzymano..tylko strzykawki i igły jak napisali koledzy powyżej. I wam wielkie dzięki.

Witaj.
Naczynie sterylizatora w zależności od warunków można było postawic na płytce elektrycznej, maszynce gazowej, płycie kuchennej, czy palniku spirytusowym - np. takim, jaki zaprezentował nam kolega kowalinho w swym drugim poście - nazywając urządzonkiem" do sterylizacji. Właśnie takie i podobne palniki spirytusowe były przeznaczone do użytku w warunkach polowych. Chodziło po prostu o zagotowanie wody w celu wyjałowienia strzykawek. Pozdrawiam.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information