De Horsting Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 Znalazłem w dawnych okopach.Niestety nie wiem kto w nich urzędował".
abcd Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Rosjanie chyba raczej rzadko mieli regulaminowe jednolite kubki,zwykle były to dorażnie zorganizowane w jakiejś chaupie naczynia cywilne (jak to)lub trofiejne niemieckie.
De Horsting Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 zgadzam się z Tobą kolego abcd.Rosjanie wszystko mieli trofiejne...no prawie wszystko
De Horsting Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 Znalazłem w dawnych okopach.Niestety nie wiem kto w nich urzędował".
De Horsting Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 Spód kubka.Próbowałem go skrobać ale zauważyłem ,że prędzej zniszczę sygnatury.30% roztwór kwasy fosforowego,świetnie czyści aluminium.Kubek jest mały. ok 150 ml
a.korbaczewski Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 niemiecki czy radziecki.brak cyrylicy chyba wskazuje na producenta.
De Horsting Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 Niekoniecznie.W muzeum w Białymstoku są radzieckie niezbędniki sygnowane rzymskimi literami.No fakt...ale nie cyframi.A to Niemcy mieli manię bicia na wszystkim numerów.
nunki Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 gebels,przecież już napisali poprzednicy nieC" cyrylicą tylko S" oraz to,że na pozycjach przeciwników często są fanty rofiejne".POZDRAWIAM.
a.korbaczewski Napisano 15 Kwiecień 2008 Napisano 15 Kwiecień 2008 ja rozumiem ze ruski oznacza produkcji ruskiej.a jak sołdat używa kubka ze swastyką to kubek nie staje się ruski przez to.
maxikasek Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 Model kubka popularny, produkowany w międzywojniu w Niemczech czy w Polsce. Równie dobrze może to być pamiątka " po robotnikach leśnych ;-). Wszelkie śmieci wrzucali do okopów (żeby ich leśniczy nie pogonił). ;-)
Pytanie
De Horsting
Znalazłem w dawnych okopach.Niestety nie wiem kto w nich urzędował".
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.