Skocz do zawartości
  • 0

2 stare sygnety,pierscienie do id

emilwkpg

Pytanie

Napisano

dostalem je od babki xD twierdzi ze pierwszy jest niemiecki ze dostala go dawno temu xD (jedna z rodzinnych opowiesci) hehe od jakiejs niemki co juz stara byla:D a ten piekny po prawej wiadomo nasz polski sliczny orzelek i kolorowe wstawki ...niestety czerwona odpadla . czy ktos moze wiedzial by cos wiecej o takich pierrscieniach ? szczegulnie zalezy mi na tym polskim wiec prosze o help :)

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziwi mnie to bardzo że nie ma zadnych punc.Popatrz dobrze, może są w środku.
Punca - jest znakiem stawianym przez producenta lub sprzedawcę gdzie dają głowę", SWOJĄ KARIERĘ, REPUTACJĘ, HONOR, PRAWDOMÓWNOŚĆ, ( a przed wojną to było baaaardzo dużo, dzisiaj są to tylko slogany, lub wyrazy występujące w słowniku j. polskiego ), że dany przedmiot jest wykonany ze szlachetnego metalu. Jeżeli takiego znaku nie posiada, to hmmm.... odpowiedz sobie sam.
Wytarcie punc wybitych od środka po przez długoletnie noszenie go na palcu jest NIEMOŻLIWE, chyba że ktoś to zrobił celowo pilnikiem. Ale po co ?

Co sie tyczy sygnetu od Niemki", to wygląda mi on na sztukę okopową". Nie chcę aby tutaj mówiono że traper6 potrafi na podstawie zdjęć niczym jasnowidz rozpoznać metale.
Trochę" sreber się przewinęło przez moje ręce. Może to jest tylko kwestia oświetlenia fotografowanego przedmiotu, ale jego barwa i odcień wygląda mi na aluminium.

Na temat Polaka się nie wypowiem. Ale przeczytaj jeszcze raz co napisałem na temat punc i pomyśl....
Napisano

dostalem je od babki xD twierdzi ze pierwszy jest niemiecki ze dostala go dawno temu xD (jedna z rodzinnych opowiesci) hehe od jakiejs niemki co juz stara byla:D a ten piekny po prawej wiadomo nasz polski sliczny orzelek i kolorowe wstawki ...niestety czerwona odpadla . czy ktos moze wiedzial by cos wiecej o takich pierrscieniach ? szczegulnie zalezy mi na tym polskim wiec prosze o help :)

Napisano
traper : puncy niema i widac ze ktos je usunal c\\elowo. ktos chcial go powiekszyc bo byl za maly. kiedys jeden znajomy pokazal mi taki sam sygnet lecz jednak nie bylo w nim orla bo odpadl.wiec moj sygnet nie jest unikatem robiono ich wiecej.
Napisano
No nie wiem czy się nie wycierają, z tego co widziałem punce na srebrnych sygnetach/pierścieniach dość szybko się ścierają, zwłaszcza gdy są iedobite", u mnie większość srebrnych pierścionków ma wytarte sygnatury, a są od nowości w rodzinie i nikt punc pilnikiem nie traktował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie