norman77 Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Czy ktoś posiada jakieś zdjęcia (pamiątki rodzinne) z partyzantki działającej na terenach wokół Końskich, jakie w ogóle tam oddziały funkcjonowały. Interesuje mnie to z uwagi na działalność moich przodków w tamtych rejonach, niestety w rodzinie nie zachowało się nic, nawet jedno zdjęcie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 O ile wiem w tamtych rejonach były aktywne odziały NSZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Inne też były, np. AK Szarego".Co wy ciągle z tym NSZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Faktycznie w świętokrzyskim najwięcej chyba było NSZ, spora część moich znajomych miała dziadków którzy byli właśnie w tych oddziałach, ale członkowie z mojej rodziny służyły w AK i dlatego ciekawy jestem gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje na ten temat bardziej szczegółowe, zdjęcia, relacje itp. być może są osoby na forum z tamtych stron które mają jakieś materiały z tamtych czasów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Gdzie kogo było najwięcej w Świętokrzyskim ????Świetokrzyskie to przedewszystkim Armia Krajowa, Narodowe Siły Zbrojne nigdy nie osiągnęły takiej liczebności jak AK.Ale było też Bch, i inne pomniejsze. GL-AL też było :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Dzięki za informacje, to w takim razie jak się kształtowała w przybliżeniu liczebność poszczególnych oddziałów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 WitamPolecam Ci ksiazke Sosny były swiadkami" Wilczura.Masz tam opis wszystkich oddziałow operujących koło Konskich.Mozesz tez zajrzec do Jodły".PozdrawiamZwierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykheya26 Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Niw wiem jak wy ale ja NSZ nie darze symatia. W dziu 18 na 19 stycznia 1944 wykonali wyroki we wsi Pardołów k. Stąporkowa. Zastrzelono 9 osób za to że byli antyfaszystami i należeli do AL. Wyroku dokonali Lucjan" oddział LAS 1 oraz ludzie Starego" czyli - LAS 2 Kret" Marika" i Jacek". Zamordowanym był równiez mój pradziadek. Gdyby był ktoś zainteresowany możemy ciągnąc wątek egzekucji w Pardołowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łupaszko Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Polecam Atlas polskiego podziemia niepodległościowego" wydanego przez IPN cena ok. 90 zł bardzo obszerna publikacja.tymi dyżurnymi ORMO-wcami płaczącymi za sowieckim knutem się w ogóle nie przejmuj kolego :)Oddziały które działały na terenie obwodu Końskie to: 1. ZWZ AK (zawiązany w październiku 39) - na tym terenie inspektorat Starachowice, Obwód Końskie. Siły całego Okręgu Radomsko-Kieleckiego po scaleniu z BCh i NSZ szacuje sie na około 42 tys osób. 2. NIE"- DSZ , 2 tyś osób3. WiN - 1tyś osób Franciszek Jerzy Jaskulski Zagończyk"4. NSZ - 13 tys osób5. NZW - 500 osóbW okolicach Końskich działał- Szary" z DSZNiegolewski" oddziały poakowskie ....na tle innych miejscowości woj świętokrzyskiego, Końskie nie zarzynały sie zbytnio w walce ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitboy64 Napisano 10 Kwiecień 2008 Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Panowie teraz odbyło się bez kartek, ale kolejne zaczepki zostaną odpowiednio nagrodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Nie chciałem wzbudzić takiej burzy, dla mnie najważniejsze są fakty a nie jakieś głupie podziały polityczne. Typowo polska przypadłość - dzielenie: Ci to dobrze robili Ci źle, w tej chwili to nie jest najważniejsze, zacznijmy traktować historie z mniejszym zaangażowaniem emocjonalnym a lepiej będzie można ocenić pewne fakty. W każdej grupie znajdą się ludzie którzy byli świniami tak to już jest i nie koniecznie przynależność do jakiejś określonej grupie oznaczało że jest się złym człowiekiem, każdy jest inny i podejrzewam że nie jeden z dzisiejszych bohaterów miał na sumieniu nie jedno, więc licytacja tego typu nie ma sensu i prowadzi do niczego. Dziękuje za informację i proszę o nie kontynuowanie tej bitewki, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norman77 Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Ale dalej ponawiam prośbę o umieszczanie posiadanych zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.