Skocz do zawartości

Oddziały partyzanckie

norman77

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś posiada jakieś zdjęcia (pamiątki rodzinne) z partyzantki działającej na terenach wokół Końskich, jakie w ogóle tam oddziały funkcjonowały. Interesuje mnie to z uwagi na działalność moich przodków w tamtych rejonach, niestety w rodzinie nie zachowało się nic, nawet jedno zdjęcie. Pozdrawiam

Faktycznie w świętokrzyskim najwięcej chyba było NSZ, spora część moich znajomych miała dziadków którzy byli właśnie w tych oddziałach, ale członkowie z mojej rodziny służyły w AK i dlatego ciekawy jestem gdzie mógłbym znaleźć jakieś informacje na ten temat bardziej szczegółowe, zdjęcia, relacje itp. być może są osoby na forum z tamtych stron które mają jakieś materiały z tamtych czasów. Pozdrawiam

Gdzie kogo było najwięcej w Świętokrzyskim ????

Świetokrzyskie to przedewszystkim Armia Krajowa, Narodowe Siły Zbrojne nigdy nie osiągnęły takiej liczebności jak AK.

Ale było też Bch, i inne pomniejsze.

GL-AL też było :]

Niw wiem jak wy ale ja NSZ nie darze symatia. W dziu 18 na 19 stycznia 1944 wykonali wyroki we wsi Pardołów k. Stąporkowa. Zastrzelono 9 osób za to że byli antyfaszystami i należeli do AL. Wyroku dokonali Lucjan" oddział LAS 1 oraz ludzie Starego" czyli - LAS 2 Kret" Marika" i Jacek". Zamordowanym był równiez mój pradziadek. Gdyby był ktoś zainteresowany możemy ciągnąc wątek egzekucji w Pardołowie.

Polecam Atlas polskiego podziemia niepodległościowego" wydanego przez IPN cena ok. 90 zł bardzo obszerna publikacja.
tymi dyżurnymi ORMO-wcami płaczącymi za sowieckim knutem się w ogóle nie przejmuj kolego :)
Oddziały które działały na terenie obwodu Końskie to:
1. ZWZ AK (zawiązany w październiku 39) - na tym terenie inspektorat Starachowice, Obwód Końskie. Siły całego Okręgu Radomsko-Kieleckiego po scaleniu z BCh i NSZ szacuje sie na około 42 tys osób.
2. NIE"- DSZ , 2 tyś osób
3. WiN - 1tyś osób Franciszek Jerzy Jaskulski Zagończyk"
4. NSZ - 13 tys osób
5. NZW - 500 osób

W okolicach Końskich działał-
Szary" z DSZ
Niegolewski" oddziały poakowskie
....na tle innych miejscowości woj świętokrzyskiego, Końskie nie zarzynały sie zbytnio w walce ;)

Nie chciałem wzbudzić takiej burzy, dla mnie najważniejsze są fakty a nie jakieś głupie podziały polityczne. Typowo polska przypadłość - dzielenie: Ci to dobrze robili Ci źle, w tej chwili to nie jest najważniejsze, zacznijmy traktować historie z mniejszym zaangażowaniem emocjonalnym a lepiej będzie można ocenić pewne fakty. W każdej grupie znajdą się ludzie którzy byli świniami tak to już jest i nie koniecznie przynależność do jakiejś określonej grupie oznaczało że jest się złym człowiekiem, każdy jest inny i podejrzewam że nie jeden z dzisiejszych bohaterów miał na sumieniu nie jedno, więc licytacja tego typu nie ma sensu i prowadzi do niczego. Dziękuje za informację i proszę o nie kontynuowanie tej bitewki, pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie