alex1939 Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio przypomniał mi się pewien splot zdarzeń, który może w końcu ułoży się w jakąś logiczną całość. Zaraz pewnie ktoś powie: O, następna bajeczka, znowu ktoś kit wciska!". Ale cóż... Przejdzmy do rzeczy. ***Co roku jeżdżę na wakacje w to samo miejsce nad morzem, nie dziwi więc, że znam je 'jak własną kieszeń'. Zawsze ten sam pokój, ta sama stołówka, drzewa, plaża... A jednak każdy rok przynosi coś nowego. Lat temu może ze 3, może 4 mój wzrok (odruchowo wtopiony w podłoże :)) podczas spaceru po plaży przyciągnął nagle niewielki, błyszczący przedmiocik, dopiero co wyrzucony przez fale. Szybko go podniosłem, otrzepałem z piasku i ujrzałem kilkucentymetrowy fragment blachy aluminiowej, w którym wycięte były w regularnych odstępach dziurki. Ech, pewnie jakiś śmieć, których pełno przecież jest na plaży" - pomyślałem, a 'trofeum' wylądowało w tym samym miejscu, z którego je wziąłem. Jednak...Po południu pewnego ciepłego, lipcowego dnia 2007 roku scenariusz się powtórzył. Dokładnie w tym samym miejscu, co przed kilkoma laty znalazłem inny, większy fragment aluminiowy, któremu udało się" przykuć moją uwagę. Jest to coś w rodzaju standardowej podłużnicy konstrukcji lotniczej. Jest na nim resztka łączenia z innym, być może podobnym elementem. Ponadto, zarówno śruba, jak i podkładka są aluminiowe. Jest wykrzywiony i wgięty w kilku miejscach.Gdzieniegdzie pozostałości prawdopodobnie czarnego malowania. Oczywiście są to tylko poszlaki. Miejscem odnalezienia fragmentów jest wyspa Wolin, a więc ważny dla ówczesnego, drugowojennego lotnictwa teren działań. Obliczyłem, że mniej więcej nad miejscem, gdzie znalazłem kawałki aluminium przelatywały bombowce amerykańskie i angielskie wracające z wypraw nad Pomorze Zachodnie. Mogły więc, lecąc uszkodzone, gubić" niewielkie fragmenty. I tu pytanie do Was: jak mogę rozwiązać tę zagadkę? Szukać? Tylko jak? Pozdrawiam, alex1939
szczepciu Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 Przede wszystkim daj zdjęcie tego co już znalazłeś.Pozdr.szczepciu
alex1939 Napisano 10 Kwiecień 2008 Autor Napisano 10 Kwiecień 2008 Na razie nic z tego nie będzie. Nie mam programu do zmniejszania zdjęć. Muszę podesłać do kumpla. alex1939
matp7mef Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 zdjecie mozna zmniejszyc w zwyklym paintcie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.