Skocz do zawartości

Wiatrówka

Winters

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie może jakieś doświadczenia z kupnem na Allegro jakiegoś pneumatycznego instrumentu strzeleckiego zwanego potocznie wiatrówką? Może lepiej samemu poszukać w jakimś militarnym sklepie, pogadać ze sprzedawcą?
Z góry dzięki za odp.

Pzdr. Winters.

Jeśli chcesz porady to napisz do mnie na maila :D Szczerze polecam Slavie 634 jeśli wolisz postrzelać na dystanse powyżej 30m jeśli mniej to Slavia 631 ale do kosztu karabinka dodaj koszty niezbędnych przeróbek, które wpłyną na długość życia Twojego karabinka i jego kulturę pracy.

Tak na prawdę karabinka które kosztują mniej niż ok 500 zł to są urządzenia pneumatyczne a nie wiatrówki. Wyjątkiem może być Hatsan ale żeby postrzelać z niego z przyzwoitymi wynikami musisz wydać tyle co na Slavie a jednak Slavia jest po prostu lepsza na początek. I ewentualnie QB 78 ale to na CO2. I jest to dość kontrowersyjny wybór bo zdania na jej temat są podzielone ale faktem jest że ma duży potencjał. Więc jeśli umiałbyś zrobić przy niej kilka rzeczy to też byłaby fajna :D

Wolisz kupić droższy karabinek bo wtedy nie wyrzucisz pieniędzy w błoto, tylko będziesz mieć karabinek który sprzedasz prawie bezstratnie na dowolnym forum wiatrówkowym czy allegro. A jeśli Ci się spodoba to będzie Ci długo i dobrze służyć :D

Jak planowałem pierwszy zakup to też celowałem w popularnie zwane chinki za 200-300 zł. A tak na prawdę jest sprzęt który może zniechęcić do dalszego strzelectwa. To nie jest tylko gadanie tych co mają sprzęt za 2000 zł i patrzą z góry na te zabawki za 200 zł. Jeśli zobaczysz już wcześniej wspominaną Slavia i Chinkę, strzelające równolegle to sam się o tym przekonasz.

Zresztą nie raz czy dwa widziałem karabinki" które miały lufę jak banan :D

Nie patrz na opisy na aukcjach, bo 99% podaje nieprawdziwe dane.

poszukaj forum wiatrówkowego i poczytaj dokładnie co tam piszą ludzie :D

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 16:29 10-04-2008

A co do sprzedawców na allegro to chciałbym zacytować pewnego maila ale nie mogę go znaleźć :(

ale chodziło o to, że sprzedawca miał do sprzedania wiatrówki przystosowane na rynek niemiecki" tyle, że tam limit J jest niższy coś koło 8J no to piszą do niego czy te wiatrówki mają poniżej limitu niemieckiego, a odpisał coś w stylu nie wymądrzaj sie, ale trochę ostrzej :D

a co do BMK to jeśli będziesz mieć szczęście to trafisz na dobry egzemplarz, bo bardzo często zdarzają się z krzywą i/lub opadniętą lufą, z luzami w kostce i ogólnie należy dokręcać śrubki co 50 strzałów :D jest to nawet dobra alternatywa co do badziewia typu norkonia itd ale już ho Hatsana czy Slavi jej daleko

Ahha, no to dzięki Wam już mi sie jakis obraz wyklarował. Wyciągne chrzestnego, on jest w temacie i razem coś znajdziemy.
Jak już będę szczęśliwym posiadaczem to się odezwę i podzielę wrażeniami.
Jeszcze raz dzięki, Winters.

Jak na razie mam niestety 16 lat i jest to źródło większości kłopotów związanych z moimi zainteresowaniami a mianowicie z problemami z rodzicami. ;/
Teraz pytanie laika - co to jest właściwie ta roń czarnoprochowa"? Jeszcze się z tym nie spotkałem.

Pozdr. Winters.

Broń czarnoprochowa to jak sama nazwa wskazuje broń na czarny proch. Na allegro jest sporo broni czarnoporchowej ładowanej odprzodowo , śmieszna jest tylko jedna sprawa ze karabin czarnoprochowy można mieć ale nie wolno posiadać prochu czarnego ;)

PozdrO
tomekk

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie