nunki Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Proszę o częścową identyfikację blaszek wirtenberskich:K.W.4 JR 122 /intryguje mnie początek/10.K.117J.R.121II BAT. 5 KOMP.NR.748KRFRW./zamiast F może być E/RIEDT.Co oznaczają dwa ostatnie wiersze?Ta druga blaszka ma numery batalionu/II-rzymska/,kompani i żołnierza wydrapane czymś ostrym.Z góry dziękuję.POZDRAWIAM.
nunki Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 K.W.4 -czy to jest 4 Okręg Wojskowy/Wirtenbergia/?
abcd Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Pełna nazwa 122 pułku to Füsilier-Regiment Kaiser Franz Josef von Österreich, König von Ungarn,(4. Württembergisches) Nr.122,dlaczego na blaszce jest J.R. nie mam pojęcia(może został przeformowany),KRFRW Riedt to Kriegsfreiwilliger(wojenny ochotnik)o nazwisku Riedt.W armii pruskiej nie było okręgów wojskowych ale korpusy armijne,pułki 121 i 122 wchodziły w skład XIII korpusu z siedzibą w Stuttgarcie.
Pytanie
nunki
K.W.4 JR 122 /intryguje mnie początek/
10.K.
117
J.R.121
II BAT. 5 KOMP.
NR.748
KRFRW./zamiast F może być E/
RIEDT.
Co oznaczają dwa ostatnie wiersze?
Ta druga blaszka ma numery batalionu/II-rzymska/,kompani i żołnierza wydrapane czymś ostrym.
Z góry dziękuję.
POZDRAWIAM.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.