Skocz do zawartości
  • 0

klamra niemiecka?

kisielsap07

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego to wyglada jak jakas nakladka klamerki landowej,powiedz kolegom w jakim regionie to wykopales a moze ktos ci pomoze ja rozszyfrowac.pozdrawiam
Napisano
Dzięki. Wykopałem to w województwie opolskim, powiat Brzeg koło Grodkowa. A czy to jest niemiecka nakładka do klamry, czy jakaś cywilna? Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam
Napisano
Mi to wygląda na herb rodowy. U góry zwieńczony mógł być szyszakiem - widać że brak jest tego elementu. Nie koniecznie element musi być częścią klamry. Takim elementem właściciel mógł oznaczać - elementy uprzęży konnej, sprzęt myśliwski, wozy oraz wszystko to, co należało do właściciela tego herbu. Bardzo ciekawe znalezisko
Napisano
Z tego co piszesz to może tak być, gdyż wykopałem ją na polu na skraju lasu, tyle że tam też stało działko przeciwlotnicze, przy klamrze wykopałem dużo łusek tego kalibru, dużo wojskowych niemieckich akcesori i znajdują się tam też okopy wzdłuż wału, tak więc nie wiem, bo rozmiarem pasuje do nakładki od klamry niemieckiej.
Napisano

Jest to rodowy herb rodziny Cadillac (Antoine de La Mothe, seigneur de Cadillac), a w dzisiejszych czasach Cadillac jest czescia firmy GM, ci co u nas prodkuja Opla Astre w Gliwicach:)
Najprawdopodobnie z kolpaka samochodowego bardzo mozliwe ze przedwojennego, chyba ze zalozyciel miasta Detroit majac 240 lat walczyl w okopach z zaborca niemieckim i zgobil swoj pasek.
Na powaznie, stare logo Cadillaca mialo w sobie kaczuszki, nowe ich nie ma bo nie chca uchodzic za staromodna firme. Wiecej o historii firmy na:
http://www.cadillac.com

Napisano
Zakaldajac ze ta czesc jest przedwojenna (a na to wyglada), to wtedy moze byc z maski, ale mowimy o Cadillacu produkowanym w latach 1927-1930. Wtedy na masce byla statuetka golej nimfy, i okragly znaczek Cadillaca. Po tem do 1939 roku byla juz tylko gola nimfa (lub znak Cadillaca ale nie okragly).
Jak nie z maski to z kolpaka, i wtedy mowimy o Cadillacu produkowanym w latach 1937-1939 (w innych latach dekle byly bez znaczkow, albo ze znaczkiem ktory pokazywal wielkosc silnika np. V8, V12, etc). Dobre zdjecia tych unikalnych juz samochodow sa na stronie ponizej:
http://www.conceptcarz.com/view/model/26/Cadillac.aspx
Wedlug mnie wykluczone jest aby byla to czesc bryczki, lub zaprzegu bo Cadillac takich nie produkowal.
Napisano
Bardzo Ci dziękuję, ale nadal ciekawi mnie co to tam robiło i od jakiej faktycznie to części, bo kołpak na skraju lasu to takie dziwne. Chyba że tak jak kolega wcześniej pisał od jakieś bryczki, lub podobnego konnego zaprzęgu. Jeszcze raz dzięki wszystkim. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie