Skocz do zawartości

Przyrzad do czyszczenia szabli i bagnetów

chrzan49

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak coś to najlepsza jest maszynka,którą smarujesz specjalną zieloną pastą i jazda.Mają takie na lepszych strzelnicach sportowych.Bagneciki wychodzą super.pozdro.
Napisano
Można kupić dosyć twardy materiał o włóknistej strukturze przeznaczony do polerowania aluminium,nierdzewki itp...sprzedają w arkuszach lub krążki do kątówki.idealnie usuwa nalot,patynę i zabrudzenia.Resztę dokończy magiczna zielona pasta której efekty faktycznie powalają.Ja używam takiego zestawu na codzień,bagnet też doczyściłem ale jak to się ma do prawdziwych kolekcji szabel i bagnetów no niech się kto inny wypowie.
Napisano
Witam!

Szczerze mówiąc nie znam owej magicznej zielonej pasty, ale obawiam się, że może to być pasta polerska, ścierna. Osobiście nie używam żadnych podobnych środków, które usuwają choćby najcieńszą warstwę metalu.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
To coś z allegro jest mała odmianą szlifierki. Więc jak pojadę na takiej zwykłej to efekt powinien być ten sam. A jak mam głębokie wżery to i tak muszę nieźle się naszlifować aż powierzchnia będzie gładka i lśniąca - ale to kosztem zniszczenia przedmiotu. Wg. mnie nie warto. Zresztą jak się człowiek namęczy szczotą albo papierem to większa satysfakcja jest.
Napisano
Wymieniłem to z czym mam styczność na co dzień,a bagnet to mi się jeden trafił do czyszczenia tak na sprawdzenie,jakieś jeszcze klamry carskie były,działa idealnie ale do wartościowej kolekcji to ja bym nie podchodził tak uzbrojony,a kolekcjonerzy białej broni czytając ten wątek pewnie się pięć razy przeżegnali.........
Napisano
jeszcze jedno to same urzadzenie lylko brak licytujacyh
http://www.allegro.pl/item340825241_unikat_^polerka_do_szabli_sygnowanaritter_patent.html
Napisano
Ta magiczna" zielona pasta jet to najzwyklejsza pasta polerska znana od bardzo dawna.
Elementem ściernym tej pasty jest tlenek chromu nośnikem jest łój z dodatkami.
Pasta ta jest przeznaczowna do polerowania miedzi i jej stopów. Ze względu na jej ogólnodostępność i twardość ziarna tlenku chromu używana jest praktycznie do wszystkich metali.
Napisano
Witam.Kolega Hansdekawka jak zwykle trafił w sedno(bez ironii).Doskonale nadaje sie ale do ostatecznego wykończenia.Tak przy okazji nadmienię, że nie wszystko należy polerować.Częściej przedmiot lepiej wygląda w patynie" lat.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie