Skocz do zawartości
  • 0

Niem.Odzn. - Fur treue Dienste im Zollgrenzschutz

MK

Pytanie

Napisano

Witam!
Dawno, dawno temu znalazłem się w posiadaniu pewnego odznaczenia. Nie zastanawiałem się nigdy nad tym dla kogo i za co było przyznawane. Teraz przyszedł na to czas! Czy ktoś z Was mógłby mi o nim coś więcej opowiedzieć?
Domyślam się, chyba słusznie, że jest to kopia, ale proszę o potwierdzenie tej teorii.
I czy ta wstążka pasuje?
Fur treue Dienste im Zollgrenzschutz - jak mówi nazwa jest to odznaczenie celnika (?) za jego wierną służbę. Ale gdyby ktoś mógł coś więcej o tym fancie powiedzieć to byłbym wdzięczny.
Z góry dzięki olbrzymiaste.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oka, pogrzebałem i znalazłem. Tak dla kogoś, kto by kiedyś szukał:
http://www.german-militaria.co.uk/info40.htm

Ale mam pytanie w tej kwestii. Otóż tu
http://www.therupturedduck.com/WebPages/Medals/m227.htm
jest wersja brązowa, a powyżej była srebrna. Czy były dwie wersje tego odznaczenia czy też tylko inny materiał? Niby pisze, że The award came in only one form, bronze" czyli tylko brązowa wersja, ale w tym linku na górze wygląda, jakby była srebrna? A może to tylko wina zdjęcia i mojej wyobraźni. Pewno zresztą tak jest.

Czyli w związku z powyższym to, co mam, na pierszy rzut oka jest nawet nie za dobrą kopią (kolor i wstążka).
Może się to komuś kiedyś przyda, więc dlatego dodaję , mam nadzieję, że nie zaśmiecam forum.
Pozdrawiam - MK
Napisano

Witam!
Dawno, dawno temu znalazłem się w posiadaniu pewnego odznaczenia. Nie zastanawiałem się nigdy nad tym dla kogo i za co było przyznawane. Teraz przyszedł na to czas! Czy ktoś z Was mógłby mi o nim coś więcej opowiedzieć?
Domyślam się, chyba słusznie, że jest to kopia, ale proszę o potwierdzenie tej teorii.
I czy ta wstążka pasuje?
Fur treue Dienste im Zollgrenzschutz - jak mówi nazwa jest to odznaczenie celnika (?) za jego wierną służbę. Ale gdyby ktoś mógł coś więcej o tym fancie powiedzieć to byłbym wdzięczny.
Z góry dzięki olbrzymiaste.

Napisano

I druga strona.
Kopia jak nic. :-(
Ale informacje są nadal pożądane.
Pozdrawiam i czekam na jakieś wieści.
Michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie