Skocz do zawartości
  • 0

NIESMIERTELNIK SS - 13. SS-Totenk...

Adr

Pytanie

Napisano
Hola

Od nie dawna jestem w posiadaniu takiej o to cwiartki (w sumie to 2/3 polowki, gornej polowki), lecz niestety nie mam pewnosci co do tego co moze byc dalej - moim zdaniem, jedyna mozliwa jak dla mnie opcja to 13 / 13. Totenkopfstandarte, aczkolwiek nie mam zadnych, niestety dowodow, aby takowa hipoteze nimi poprzec. Bede bardzo wdzieczny za pomoc w ustaleniu dalszych bic. Blaszka o tyle ciekawa, bo zachowala sie w dosc dobrym stanie, nie liczac prawda ubytku w postaci braku dalszej czesci ale za to znamy numer osobisty zolnierza i tu juz jako ciekawostka - blaszka posiada niezwykle widoczne slady noszenia (po sznurku), co czyni z niej niewatpliwie interesujacy okaz. Wracajac jednak do tematu - za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny.

PS - blaszka zostala wykopana k. Debicy

Pozdrawiam
Adrian

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stary! Od kogo to masz? Blachy z okolic Heidelager są jednymi z najczęściej kopiowanych i jednymi z najlepiej postarzanych na jakie można trafić. Jeśli sam nie wykopałeś (piszesz, że wykopana - byłeś przy tym? kupiłeś od dobrego znajomego, który Cię nie oszuka dla kilku złotych?), nie wierz w oryginalność :) Po pierwsze - jeśli szlibyśmy po dywizjach - nr 13 miała albańska Handschar, Totenkopf miała nr 3... nie wierzę w taką pomyłkę przy wybijaniu numeru dywizji. Po drugie, Totenkopf-Standarte 13 miało 12 kompani, według tej strony przynajmniej...
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/SSTotenkopf/SSTotenkopf13-R.htm
poza tym zlikwidowano ją 29 lipca 1940 roku aa
1 sierpnia 1940r. to data oficjalnego przejęcia Pustkowa (wraz z fabryką „Lignoza”) przez Waffen-SS.
:) jeśli tą drugą blaszkę masz z tego samego źródła - już powinieneś sobie wyrobić zdanie o oryginalności.
PS - ktoś na pewno czytając to głośno się śmieje - pozdro :D
a taki drugi PS - powinieneś zaznajomić się z tą stronką przed zadaniem pytania:
http://pustkow.republika.pl/jednostki.html
jeśli się mylę stawiam piwo i na własny koszt pojawię się w dowolnie wybranym barze
pozdro
Napisano
Tak jak mi kiedys polecil znajomy wystawilem ja na niemieckim forum, w tym wypadku fund-forum - zobaczym co powiedza tamtejsze spece" (bez obrazy dla tutejszych:))
Napisano
Rozesłałem też wici w tej sprawie po konkretnych osobach na niemieckim forum ale czy któryś odpowie to nie mam pojęcia. Dam znać jak coś
pozdro
Napisano
Nie wiem, co oznacza coy? jakiś skrót od kompanii? verstärkte oznacza wzmocniona...
Spróbuj napisać do kolesia z tej strony, Fronti się zna na rzeczy ale koleś może coś wniesie. Mimo tego dalej nie pasuje mi 13 kompania, gdy http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/SSTotenkopf/SSTotenkopf13-R.htm podaje że było ich 12 - 3 bataliony po 4 kompanie... takie by mieli braki na lexikonie? Nie wierzę. pozdro
Napisano
Coy jest angielskim skrótem od company - kompania.
Liczbę przy regimencie pisało się zawsze na końcu,a nie na początku /Totenkopfstandarte 13/.
Nie ma żadnych wieści o wzmocnionym o 1 kompanię /albo o cały dodatkowy IV-ty batalion/ tego pułku.
Odsyłanie do DD WASt nie ma sensu,o czym Frontalschaden dobrze wie.
Napisano
Hola

Od nie dawna jestem w posiadaniu takiej o to cwiartki (w sumie to 2/3 polowki, gornej polowki), lecz niestety nie mam pewnosci co do tego co moze byc dalej - moim zdaniem, jedyna mozliwa jak dla mnie opcja to 13 / 13. Totenkopfstandarte, aczkolwiek nie mam zadnych, niestety dowodow, aby takowa hipoteze nimi poprzec. Bede bardzo wdzieczny za pomoc w ustaleniu dalszych bic. Blaszka o tyle ciekawa, bo zachowala sie w dosc dobrym stanie, nie liczac prawda ubytku w postaci braku dalszej czesci ale za to znamy numer osobisty zolnierza i tu juz jako ciekawostka - blaszka posiada niezwykle widoczne slady noszenia (po sznurku), co czyni z niej niewatpliwie interesujacy okaz. Wracajac jednak do tematu - za wszelka pomoc bede bardzo wdzieczny.

PS - blaszka zostala wykopana k. Debicy

Pozdrawiam
Adrian

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie